[9N3] Czujnik kontroli cisnienia w oponach (TPMS) kodowanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiek7220
Newbie
Newbie

[9N3] Czujnik kontroli cisnienia w oponach (TPMS) kodowanie

Post autor: krzysiek7220 »

Witam,

Chciałem założyć do polówki mojej dziewczyny czujnik kontroli cisnienia w oponach (TMPS) niestety nie mogę nigdzie znaleźć kodowania w VCDS aby uaktywnić tą funkcję, czy ktoś robił coś takiego u siebie i mógłby podzielić się informacjami?
Albo kodowanie od osoby która ma w standardzie taki przycisk?
Sposób podłączenia wziąłem z poniższego linku

http://www.pimpowski.de/ESP_RDK_nachruesten.html

Będę bardzo wdzięczny:)

pozdr
Awatar użytkownika
listek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: listek2000 »

Siemka, mam zamiar kupić kola zimowe (felgi i opony) do polówki 2015 (6R) wyposażonej w TPMS.
Moje pytanie jest czy ktoś ma wiedzę jaki rodzaj systemu jest montowany?
Bezpośredni czy pośredni?
https://pl.wikipedia.org/wiki/TPMS
Ponoc w autach niższej klasy jest system pośredni , prymitywny ,oparty tylko o ESP i ABS i nie trzeba wtedy kupować jakiś specjalnych felg i czujników? No ale jak naprawdę jest w polówkach? Ma ktoś wiedzę na ten temat, bo akurat jest baaaardzo dobry czas na zakup kol zimowych ;)
dzieki i pozdr.
VW Polo 1.4 TDI 75 BlueMotion 2015
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,nie było nigdy w opcji w Polo 9N3 funkcji TPMS,więc nie ma możliwości jej uruchomienia (zakodowania) w tym Polo,nie wiem jak w Polo 6R. Może i system ten jest lekko zacofany (mam go w Octavii i działał na zasadzie pomiaru z czujników ABS obrotów koła) ale jest w miarę niezawodny i u mnie wykrywał w miarę szybko różnicę ciśnienia o nie całe pół atmosfery. Wiem, to niezbyt dokładnie ale poczytajcie jak jest z awaryjnością tych czujników w kołach u innych producentów. Tak naprawdę jeśli ktoś dba o stan techniczny auta i raz w miesiącu sprawdza ciśnienie w kołach to jest to zbędny bajer.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”