Kilka pytań na początek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kondziu102
Newbie
Newbie

Kilka pytań na początek

Post autor: kondziu102 »

Witam wszystkich:) Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Polówki :) I jak to zwykle bywa mam kilka pytanek odnośnie mojego autka. No więc do rzeczy. Jak go kupowałem właściciel powiedział mi że do zrobienia jest przegub lewy z przodu bo lekko puka i faktycznie jak się skręci koła to puka. I teraz pytanko jaki będzie koszt naprawy? Słyszałem że można go jakoś zregenerować ale czy jest sens? No i zrobić oba czy tylko ten jeden? Chciałbym wymienić też rozrząd, oleje filtry itd. Tylko nie wiem jaki olej kupić jaki będzie tego koszt i wogóle nic nie wiem:p Samochodzik ma ponad 260 tyś przebiegu a silniczek to 1,3. Szukałem też na forum rozmiaru głośników z przodu ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi :( Do zrobienia są też teleskopy tylnej klapy, szukałem na allegro i nie było zbyt dużego wyboru czy mogą być jakieś inne? np szukać po ich długości czy muszą być dedykowane do Polówki? Przepraszam jeśli napisałem coś nie tak ale to mój pierwszy post na tym forum:) Pozdrawiam Konrad. No i jeszcze coś jak jadę autkiem to czuje ciepło w nogach jest coś nie tak czy ten typ tak ma?
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

Co do rozrządu to
- pasek (ok. 20zł)
- pompa wody (ok. 80-90zł)
http://www.jacekp.bpl.vectranet.pl/polo ... zrzad.html

Olej i filtry
- Olej Mineralny ( zależy jaki wybierzesz ... najtańszy możesz kupić nawet za 30-40zł w biedronce ale nie polecam)
- filtr oleju (ok. 20zł)
- filtr powietrza (ok. 20zł)
- filtr paliwa (grosze)

W kole się tłucze możliwe że nie tyle przegub co wahacz ... wymiana na nowy (ok. 100zł/szt.)

Głośnik w podszybiu 6x9

Siłownik klapy ciężko dostać więc radziłbym szukać na szrocie
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

głośniki w podszybiu z przodu - 87mm //szału nie ma i chyba nie będzie z niczego standardowego//
ciepło na nogi??? może się połamała taka łapka która steruje przepustnicą którędy ma lecieć powietrze - jak się zdejmie te trzy pokrętła to będzie widać czy tam wszystko gra. jeżeli gra to jeszcze pod maską w podszybiu można zobaczyć czy zaworek na nagrzewnicy wentylatora się otwiera i zamyka - ktoś w środku przekręca pokrętło zimno-ciepło i widać czy to cięgno pracuje - czasami się zdarza że wypada z tej metalowej blaszki i albo ciągle będzie ciepło lecieć, albo zimno
elementy zawieszenia zawsze wymieniać parami (chyba że są elementami pojedynczymi np. stabilizator ;) )
4don site
Obrazek Obrazek
p
puca999
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: puca999 »

[quote=""mt4d""]- filtr oleju (ok. 20zł)
- filtr powietrza (ok. 20zł)
- filtr paliwa (grosze)[/quote]
Nie, nie, nie zgadzam się z tym wycenieniem. Ja za filtr oleju dałem jakieś 20 zł, powietrza jakieś 18, ale za filtr paliwa zapłaciłem aż 45zł.

[quote=""mt4d""]W kole się tłucze możliwe że nie tyle przegub co wahacz[/quote]
Jeśli przy skręcie to to jednak będzie przegub. Można posprawdzac wszystko przed ewentualną wymianą ;]

Co do ciepła na nogi... Latem ustawiaj sobie, aby Ci wiało 'na twarz'. W polo mam taki """bajer""", że ciepłe powietrze leci tylko na szybe/nogi-- w teorii jest jeszcze regulacja (pokrętło środkowe), ale zwykle ten zaworek przepuszcza i masz do wyboru albo mniejsze ciepło albo większe. "na twarz" wieje powietrze jedynie zimne. Zatem, gdy masz ustawione 'na nogi' i nawet jeśli masz wyłączony nawiew to i tak leciutko będzie Ci wiało na nogi-- jakieś takie to nieszczelne wszystko przy większej prędkosci ^^^^
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

[quote=""mt4d""]Co do rozrządu to
- pasek (ok. 20zł)
- pompa wody (ok. 80-90zł)[/quote]

te ceny to za jakieś najtańsze g....

pasek contitech - ok 35 - 40 zł
pompa wody SKF lub HEPU - od 120 zł
Obrazek
k
kondziu102
Newbie
Newbie

Oki dziękuje wszystkim za odpowiedzi:) Czyli z tego co zrozumiałem z grzaniem w nogi nic nie idzie zrobić tylko sprawdzić to co wyżej kolega napisał:) Dzisiaj zauważyłem że ciepłe zrobiły się też głośniki czy to może mieć coś ze sobą wspólnego? A i jeszcze jedno pytanie odnośnie teleskopów tylnej klapy czy będą pasowały od polówki tej w kombi? I czy można wogóle jakieś inne spasować? Bo na allegro szukałem i nie znalazłem nic za bardzo... pozdrawiam Konrad
p
puca999
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: puca999 »

[quote=""kondziu102""]Dzisiaj zauważyłem że ciepłe zrobiły się też głośniki czy to może mieć coś ze sobą wspólnego?[/quote]
A weź no nam powiedz na jaką pozycję ustawiłeś nawiew? Jeśli na szybę to cała deska rozdzielcza 'na górze' się minimalnie nagrzeje ;>
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

Z tym ciepłem na nogi to albo nie masz nie domknięty zawór przy nagrzewnicy (spadł drut cięgna sterującego z mocowania w blaszce) lub nieszczelny zawór przy nagrzewnicy. Doraźnie możesz temu zaradzić ostawiając pokrętło sterowania nawiewem "na kratki"
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

co do głosników z przodu to ja miałem troche zabawy z tym poprostu musiałem kupic dobry nóż do tapet i złamać brzeszczot na pół i wlazły mi głośniczki Pyle o śr 10 cm.
aha no i trzeba było lekko maskownice przyciać od srodka
fotka pogladowa

Obrazek

a tu takie sa na allegro:
http://allegro.pl/item716533612_pyle_10 ... ancja.html
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
k
kondziu102
Newbie
Newbie

VAGfan a gdzie to się znajduję będę w stanie sam to naprawić? A głośniczki fajne:) Zastanowię się nad tym bo jest duży wybór tych 10:) a Co z tymi telesko[ami do klapy orientuję się ktoś?:)
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

kolego marian ceny które podałem są po 40% rabacie w sklepie Inter Cars ... a że u Ciebie w Bydgoszczy jest drogo to nie kwestionuję tego ja podałem ceny które płaciłem za poszczególne elementy.
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
k
kondziu102
Newbie
Newbie

Witam wszystkich ponownie:) Dzisiaj pogrzebałem troszkę przy autku i doszedłem dlaczego leci mi tylko ciepłe powietrze z dmuchawy:) Rozebrałem ładnie te trzy pokrętełka i ujrzałem coś takiego Obrazek Jak widać na tym zdjęciu brakuje w tym środkowym pokrętle:) Więc poszukam na jakimś szrocie tej całej konsolki jakby i myślę że będzie git:) Zauważyłem coś jeszcze że jak chcę włączyć tylną wycieraczkę to po prostu nie działa słyszę jak pompka pompuje płyn który wylatuję przez klapę przez co jest zgnita:( Miał ktoś z was może taka usterkę? Od czego zacząć sprawdzić czy dochodzi tam napięcie? I którędy wogóle powinien lecieć ten płyn na szybę? Bo nie widziałem na mojej klapie żadnego dyngsa no wiecie czego:p Nawet na wycieraczce nie ma:p Jeszcze jedno pytanie na sam koniec chciałbym wymienić rozrząd filtry oleje i te dwa przegłuby z przodu i lepiej to kupić samemu czy zlecić mechanikowi? Wiem że męczę was moimi pytaniami ale jest to mój pierwszy samochodzik i nie za bardzo siedzę w tym temacie:( Pozdrawiam Konrad
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

zawór nagrzewnicy jest na podszybiu
Obrazek
ja w swoim wymieniłem na używany ze szrotu i wreszcie w upalne dni wieje chłodek na nogi i górę
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
k
kondziu102
Newbie
Newbie

Tak tak wiem:) Ale jak widać na załączonym przeze mnie zdjęciu mi tam brakuje tego metalowego czegoś co trzyma linkę dlatego też nie mam regulacji ciepłe zimne tylko cały czas mi ciepłe leci:( Ale poszukam na jakimś szrocie i wymienię tą konsolkę:) Mam do was małe pytanie w sobotę jadę do mechanika i będę musiał kupić następujące rzeczy:
-przeguby
-klocki i tarcze na przód
-szczęki i bębny na tył
-rozrząd i pompę wody jak zajdzie taka potrzeba
Jakich firm kupić to wszystko oczywiście nie ma to kosztować za dużo ale też żeby nie było z plasteliny... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

[quote=""kondziu102""]-przeguby
-klocki i tarcze na przód
-szczęki i bębny na tył
-rozrząd i pompę wody jak zajdzie taka potrzeba[/quote]

przeguby to możesz kupić
a auto hamuje jeszcze normalnie??? czy są z tym jakieś straszne problemy??? bo jak hamuje po naciśnięciu hamulca to czy warto "teraz" wymieniać wszystko, tym bardziej że piszesz iż wszystko zlecisz mechanikowi a to kosztuje :)
znając mechaników możesz trafić na: leniwego, któremu nie będzie się chciało robić rozrządu i wymieniać pompy wody; leniwego ale wymieni to za niezłą kasę; albo takie który po prostu jest mechanikiem z zamiłowania i lubi dłubać i wymieni to "dla sportu" ale i tak za kasę :) niestety takie grzebanie w silniku zawsze kosztuje...

oceń swoje potrzeby do zdolności finansowych bo elementy o których piszesz ni jak są ze sobą powiązane, żeby ich zrobienie za jednym razem miało jakoś wpłynąć na robociznę

klocki tarcze, bębny to naprawdę można na spokojnie w weekend pod blokiem/na działce wymienić

co do tej konsolety nawiewu... no to ktoś ci zonk'a sprzedał... tak bywa (ja kupiłem z działającym nawiewem tylko na 3 ale i tak się cieszyłem ;) )
4don site
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”