Alternator Bosch, Alternator Valeo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Alternator Bosch, Alternator Valeo

Post autor: Ralph »

Mam problem ze swoim alternatorem z Valeo. Daje za niskie napięcie i w ogole mało Amper. Napiecie 13,5-13,6 V bez obciązania go światłami i innymi takimi tam rzeczami. Prad jaki z niego wychodzi, to według elektryka 40 Amper.
Elektryk poradził szukać anternatora z Boscha 55A.
Przekopałem alledrogo i znalazlem w moich okolicach goscia, ktory sprzedaje alternator Bosch 55A do polo '90 Zadowolony kupilem, odebralem i dzis pojechalem do mechanik i zaczyna sie problem.

Alternator Valeo jest przykręcony śrubą dziesiątką, ten z Boscha ma zbyt mały otwór i dziesiatka nie wejdzie...
Jutro jade tam jeszcze raz z nadzieją, że może bedzie mial jakis inny pasujący alternator. Może z golfa podejdzie.

Bo przerabianie uchwytu alternatora, czyli rozwiercenie wiekszej dziury chyba nie wchodzi w grę.

najgorsze, ze juz jestem 5 dych w plecy za sciagniecie i wlozenie tego samego alternatora :banghead:
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

to kup łapę silnika od tamtego silnika....
a nie lepiej było naprawić stary alternator? regulator ze szczotkotrzymaczem ok 30- 40 zl + łożyska ok 12 zł szt
Obrazek
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

skoro tu mają polo z częściami to może i łapa się znajdzie
http://allegro.pl/item707544985_vw_polo ... nator.html
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Wymienilem u sprzedawcy tamten alternator na innego Boscha 55A, tym razem z Golfa 2 wraz z łapą i na śrube dziesiątke.
Dzis ma być przerzucony i musi pasować. Musi pasić i musi działać :)

Nie opłaca mi sie naprawiać tego Valeo o ile w ogole jest zepsuty. Chyba przeszło rok temu wymieniany byl w nim regulator napięcia, bo tamten regulator dawał 16V.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”