[6n]1.6 AEE Chrobotanie z układu napędowego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Michelangelo tyle samo płaciłem za wymianę swojej , więc myślę, że to dobra cena .
Obrazek
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

korzenio i jak tam Twoja skrzynia?
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

widzę, że identyczne objawy u mnie były i skrzynia powiedziała :wave:

Znalazłem jedną na alledrogo i allenieuczciwie :evil:

Co forum, to forum - bcs z Sosnowca przysłało mi skrzynkę jak marzenie - Polo dostało drugą młodość :good:
...pierwsze Polo... nowa przygoda
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

ja kupilem skrzynie od naczelnego sprzedawcy tejli paffcia, skrzynia wymieniona, sprzęgiełko zrobione, auto lata jak marzenie !
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Witam, mam podobną sytuację więc nie zakładam nowego. U mnie przy podniesionym kole jak kręcę nim w powietrzu słychac pojedynczy podobny chrobot który przyśpiesza kiedy zaczynam kręcić szybciej kołem a najbardziej to słychać podczas jazdy kiedy skręcam do skrajnego położenie kierownicy. Nie miałem tego wcześniej zanim odkręciłem łapę skrzyni ponieważ luzowałem cała kołyskę. Później po skręceniu wszystkiego na zapalonym silniku nie chciały wchodzić biegi więc poluzowałem łapę i przy ponownym przykręceniu cofnąłem skrzynie do tylu samochodu. Biegi wchodzą ale chrobot za to został. Da się ją jeszcze jakoś wyregulować?
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

wybierak ma regulacje biegow. wiec musisz zatrudnić kogos żeby ci pomogl ustawić to tak aby każdy bie wchodził swobodnie, co do strzelania. Strzela u ciebie przegub zewnętrzny albo wewnętrzny. Dźwięki ze skrzyni wydobywają się niezależnie od położenia półosi, ponieważ to wewnątrz skrzyni wystepuje problem.
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Ale wybieraka nie ruszałem tylko tą łapę odkręcałem od podłogi i po jej cofaniu i na raz dokręcaniu tych śrub mocujących do podłogi biegi zaczęły wchodzić bo tak to żaden nie chciał. To oby to był tylko przegub. Ale jego też słychać jak się lekko kołem kręci? Tylko tak jak mówię tego nie było przed ruszaniem tą łapą skrzyni......
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Ruszenie skrzynią w jakikolwiek sposób zmienia jej położenie względem półosi i wybieraka, co skutkuje tym ze pewne rzeczy zmieniają swoją płaszczyznę pracy nawet minimalnie. jeżeli cos jest "dotarte" w danej płaszczyźnie i zostanie ona zmieniona, mamy właśnie problemy typu strzelające przeguby i problemy z regulacją wybieraka :)
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Nawet nie wiedziałem że jak tym się ruszy to może strzelać przegub. To podniosę samochód i zatrudnię kogoś do kręcenia kołem a ja spróbuję tą łapę w tym czasie jeszcze raz wyregulować. Potem napiszę o efektach. Narazie z góry dziękuje za uspokojenie :D Luzowałem to wszystko czyli całą kołyskę bo montowałem wspomaganie.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

a przypadkiem nie masz "strzelania" przy gwałtownym ruszaniu i hamowaniu? :butcher:
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Nie, w czasie jazdy tego nie słychać tylko jak skręcam powoli na skrajnym położeniu kiery i to też nie tak głosno
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

jedź na szarpaki, możliwe że któraś poducha w wahaczu jest zerwana :)
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

A też mozliwe bo te wahacze luzowalem itd możliwe że coś jest nie spasowane jeszcze...
t
tomaszq
Newbie
Newbie

Post autor: tomaszq »

Witam

Posiadam 6n 1.4 60km z 96r z przebiegiem 237kkm. Około 10-12tyś km temu wymieniałem sprzęgło na nowe LUKa. Od pewnego czasu zwróciłem uwagę (nie wiem czy problem wcześniej występował czy nie, dopiero go zauważyłem) na dziwny hałas, mianowicie jadąc bez gazu na biegu coś szura/stuka rytmicznie, coś jak dźwięk śmigła helikoptera (oczywiscie duzo cichszy :D) i nie wiem co to moze być. Naczytałem się o awaryjności tych skrzyń i boję się że to może być jakiś problem ze skrzynią właśnie. Ktoś z Was ma jakieś pomysły?
Czy może łożysko oporowe? Bo też teraz coś doczytałem że może to być wina łożyska. Jest jakis sposób na sprawdzenie tego?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jak wciśniesz sprzęgło podczas jazdy to nadal słychać ten hałas?
jeżeli słychać to będzie to łożysko koła
jeżeli nie słychać to łożysko oporowe skrzyni
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”