[9N] klapka zimny/ciepły

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
domon78
Newbie
Newbie

[9N] klapka zimny/ciepły

Post autor: domon78 »

Witam

Podczas czyszczenia pokrywy silnika znalazłem pękniątą na pół plastikową klapkę która odpowiada ze kierowanie ciepłego lub zimnego powietrza do filtra powietrza. nr części 446 099 47 999 . Mam pytanie czy mozna taka klapkę kupić? czy można bez niej jeździć?

a jeżeli ktoś ma na zbyciu taką proszę o kontakt
pozdrawiam

http://imageshack.com/a/img829/1840/6jj6.jpg

http://imageshack.com/a/img845/3073/ej6k.jpg
m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mr_t1 »

takie coś to tylko w salonie, a nie próbowałeś tego skleić jakimś dwu składnikowym klejem?
d
domon78
Newbie
Newbie

Post autor: domon78 »

nie próbowałem kleić bo to dziwny plastik jest ,a poza tym ma też ułamane ucho od sterowania tej klapki więc odpuściłem sobie klejenie. W salonie pytałem powiedzieli że jedynie to występuje w całości z kompletną pokrywą silnika. Mógłbym ostatecznie kupić pokrywe od jakiegokolwiek 1.4 16V czy skoda , seat czy audi bo wszędzie to występuje takie samo, ale jest to dość bezsensowne wywalanie kasy na kompletna pokrywę żeby zdobyć samą klapkę. Póki co jeżdżę bez przez co mieszane powietrze ciepło/zimne dostaje się do dolotu.nie zauważyłem większego czy mniejszego spalania, ani nie zauważyłem szybszego czy późniejszego nagrzewania się płynu chłodniczego. Co więcej wyczytałem , że im więcej zimnego na dolocie tym lepiej dla osiągów silnika, może i jest to prawda ale przy tych silniczkach 1.4 jest to różnica żadna. Gdyby ktoś posiadał z Was uszkodzoną bądź niepotrzebną pokrywę silnika od SKODY/SEATA/VW/AUDI to chętnie kupię za rozsądną cenę tak tylko żeby założyć i mieć spokojne sumienie że ta klapka tam jest i spełnia albo nie swoją rolę.

pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”