[9n] czujnik przewróconego oparcia - błąd

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
janekpol100
Newbie
Newbie

[9n] czujnik przewróconego oparcia - błąd

Post autor: janekpol100 »

Mam problem bo zapala mi się czujnik przewróconego siedzenia w wersji 3-drzwiowej. Problem jest nie zawsze, bo gdy na fotelu pasażera siedzi osoba o wadze mniejszej niż 70 kg wszystko jest ok, natomiast gdy tylko usiądzie ktoś cieższy, przy przyspieszaniu, hamowaniu, wybojach zapala mi się przy zegarach czerwona kontrolka że niby siedzenie nie domkniete czy coś. Co może być powodem? jak usunąć tą usterke bo nie ukrywam że denerwuje mnie takie mruganie tej kontrolki w czasie jazdy :/

Nie wiem czy to jest związane z przednimi siedzeniami na pewno. Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: hadula »

Drogi Polowiczu nie wiem gdzie znajduje się czujnik domknięcia foteli ale podejrzewam, że trzeba wykręcić siedzenie pasażera i sprawdzić wszystkie styki czy nie są luźne.
j
janekpol100
Newbie
Newbie

Od spodu widze jakieś kabelki i próbowałem ruszać, odpinać i nic. Chyba trzeba będzie wykręcić fotel. Nikt nie miał podobnego przypadku?
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: hadula »

Te kabelki są od poduszki powietrznej i jeżeli masz to od podgrzewania fotela i najprawdopodobniej od czujnika, aczkolwiek nie chodzi o kabelki a czujnik w fotelu, trzeba by się dowiedzieć w którym miejscu dokładnie się znajduje.
j
janekpol100
Newbie
Newbie

Właśnie przeczytałem że ta kontrolka to nie od przednich foteli tylko od oparcia tylnej kanapy w wersji z trzypunktowymi pasami dla siedzącego w środku. I faktycznie, jak poruszam oparciem tylnej kanapy zapala mi się ta kontrolka. Tylko jak to wyłączyć albo naprawić ?
m
mikir
Newbie
Newbie

Post autor: mikir »

odkopie temat,

ktoś znalazł ten czujnik w oparciu?
d
d_woj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: d_woj »

Szkoda ze nie widzialem wczesniej tematu bo odrazu napisalbym ze to oczywiscie dotyczy tylnej kanapy(byc moze nikt nie zaczal rozwalac przednich foteli :P )...

Kolego a otwierales ostatnio kanape?
Rozmontuj ja raz jeszcze i sprawdz dobrze czy wszystko dobrze sie domyka, czy zaskakuje ten zamek zatrzaskowy, czy nic czasem nie podeszlo miedzy karoserie a kanape?

U mnie pomoglo otwarcie i jeszcze raz dokladne zamkniecie oparcia tylnej kanapy wiec moze u Ciebie bedzie tak samo...
m
mikir
Newbie
Newbie

hehe
wiem, że ten bład dotyczy tylnej kanapy :grin:

a tak jak radzisz sprawdzałem juz czy sie poprawnie zamyka ale nadal to samo, jutro jeszcze raz tam zajrzę
Awatar użytkownika
damn
Newbie
Newbie

Post autor: damn »

Mam ten sam problem od jakiegoś czasu. Kombinowałem z opraciem i zatrzaskiem.. nic nie pomogło. Zatrzaskuje się dobrze, problem jest jak ktoś usiądzie lub ostro zahamuje.
m
mikir
Newbie
Newbie

poprawne zatrzaskiwanie nic nie daje w moim przypadku, muszę wyjąc te czujniki jeśli w ogole to możliwe,

a swoją drogą to wykonane są strasznie tandetnie bo nawet wciskając je ręką wystarczy dosłownie delikatny ruch ręka i już świeci kontrolka
K
Krystian305
Newbie
Newbie

Post autor: Krystian305 »

Czujnik znajduje się przy prawym uchu od tylnego oparcia. W moim przypadku nawet preparat do styków elektrycznych nie pomógł a tą czerwoną kontrolkę nie mogłem znieść więc postanowiłem pójść na łatwiznę zwierając styki na wtyczce.
- Odkręcenie prawego boczku 2 albo 3 śruby gwiazdki
- odsunięcie wykładziny
- wypięcie wtyczki i mostek

Wiem że to nie jest rozwiązanie pójście na skróty ale do niczego nie jest mi potrzebna ta kontrolka a znowu zakup nowego czujnika ? może kiedyś się pobawię przerabiając to na inny sposób przy okazji tworząc fotorelacje z modernizacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”