[Variant] Check Engine - Dławimy się.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[Variant] Check Engine - Dławimy się.

Post autor: Kaczy »

Od pewnego czasu mojego Variatowi pojawił się Check Engine. Myślałem, że to wina kiepskiej jakości paliwa ale niestety nie to jest przyczyną.

Samochód systematycznie każdego dnia podczas jazdy zaczyna się dławić, spada mu moc, zaczyna nim szarpać - Pedał gazu w ogóle nie reaguje.

Pomaga dopiero sprzęgło, redukcja i chwilowe odczekanie z delikatnym gazem.

Czy wiecie co może być problemem?

Pozdr.
a
aros11
Początkujący
Początkujący

Post autor: aros11 »

kolega miał podobny problem i u niego była sonda lambda
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Ile kosztuje diagnostyka komputerowa i ew. skasowanie błędu?
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Doszedł kolejny problem.. myślałem, że powodem tego szarpania jest przebicie na cewce ale dzisiaj usłyszałem szum, świst? z tyłu samochodu jakby silnik odrzutowy. Czyżby pompa paliwa pada? Nie znam się ale to coraz dziwniejsze..
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote=""Kaczy""]Ile kosztuje diagnostyka komputerowa i ew. skasowanie błędu?[/quote]

Skąd jesteś?
Zapytaj w dziale spoty czy ktoś z Twojej okolicy ma vaga, jedź na spot i sprawdzisz za free.
Skasowanie błędu nie wyeliminuje usterki, błędy kasuje się po naprawie/wymianie uszkodzonej części.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""siwkins""]
Skąd jesteś?
Zapytaj w dziale spoty czy ktoś z Twojej okolicy ma vaga, jedź na spot i sprawdzisz za free.
Skasowanie błędu nie wyeliminuje usterki, błędy kasuje się po naprawie/wymianie uszkodzonej części.[/quote]

Jaworzno. :hello:

Mam na myśli to czy błąd po prostu nie powoduje tych problemów. Przykładowo była zła mieszanka paliwa i błąd został. Jest taka możliwość?
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote=""Kaczy""]Mam na myśli to czy błąd po prostu nie powoduje tych problemów. Przykładowo była zła mieszanka paliwa i błąd został. Jest taka możliwość?[/quote]

Błąd nie powoduje problemów tylko odwrotnie, jeżeli jak podałeś dla przykładu była zła mieszanka to najprawdopodobniej w takiej sytuacji uszkodzona była by sonda która steruje składem mieszanki, jak sam widzisz nie ma błędu bez przyczyny.
Jedyne sensowne rozwiązanie to podłączyć pacjenta pod komputer.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”