Niestabilny!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
poly1977
Raczkujący
Raczkujący

Niestabilny!!

Post autor: poly1977 »

Witam. mam od dłuższego czasu problem przy skręcaniu kierownicą lewo/prawo samochod wychyla się w lewo bardziej niż w prawo..prawa strona jest duuużo sztywniejsza..przy jeżdzie na nierównej drodze czyli 99% samochód mi uskakuje.. nie jest to ściąganie.. sworznie, końcówki drązków, gumy przy wahaczach są ok. próbowałem wymienić całe McPersony stronami i dalej to samo więc to nie wina sprężyn czy amorków..

Czy ktoś miał podobny przypadek albo pomysł co to jest?
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Jeżeli uskakuje to może być zbieżność. Miałem tak gdy koła były ustawione zbyt mocno do środka.
Das Auto.
Awatar użytkownika
poly1977
Raczkujący
Raczkujący

Zbieżność i geometria ustawiona.. chodzi mi o te dziwne wychylanie sie nadwozia w lewa strone przy skretach.. stad bierze sie u mnie niestabilnosc..chyba
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Dziwne trochę. bujanie zazwyczaj wskazuje na zużycie amortyzatorów. Oczywiście jest różnica między gazowymi i olejowymi - olejowe są twardsze ale auto bardziej się wychyla na zakrętach a przy gazówkach jest na odwrót (chyba że coś pomyliłem) gdzieś czytałem o tym. Fabryczne sprężyny są miękkie. Nie wiem co jeszcze mogę doradzić. Jak dodajesz mocno gazu i przód podnosi się wysoko a przy hamowaniu schodzi nisko to na bank amorki. Mam jeszcze jedno polo 6N ale nie zaobserwowałem takiego zjawiska.
Das Auto.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote="sebatec"] bujanie zazwyczaj wskazuje na zużycie amortyzatorów[/quote]

dokładnie.przekładałes zapewne przod a tył sprawdzałes :?:
Awatar użytkownika
poly1977
Raczkujący
Raczkujący

To nie amorki ani sprężyny. mam zalożone gazowe bilsteina.poza tym zaczaby się wychylać w drugą stronę po przełożeniu.

[quote="sebatec"]dokładnie.przekładałes zapewne przod a tył sprawdzałes[/quote]

Też tak myślałem.. przekładałem tylne. a nawet wymieniłem tuleje w tylnej belce i już nie mam pomysłów dlaczego tak się wychyla na lewą stronę??
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Może to głupie ale ile ważysz?
No i jak z oponami? Jak mi zaczyna miękko świrować to oznacza za niskie ciśnienie w oponie.
Podobną sytuację miałem jednak jak były wywalone tylne amorki. Teraz też jeżdżę na gazowych Bilstein.

Napisz jak się zachowuje przy mocnym hamowaniu.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”