Witam. mam od dłuższego czasu problem przy skręcaniu kierownicą lewo/prawo samochod wychyla się w lewo bardziej niż w prawo..prawa strona jest duuużo sztywniejsza..przy jeżdzie na nierównej drodze czyli 99% samochód mi uskakuje.. nie jest to ściąganie.. sworznie, końcówki drązków, gumy przy wahaczach są ok. próbowałem wymienić całe McPersony stronami i dalej to samo więc to nie wina sprężyn czy amorków..
Czy ktoś miał podobny przypadek albo pomysł co to jest?
Zbieżność i geometria ustawiona.. chodzi mi o te dziwne wychylanie sie nadwozia w lewa strone przy skretach.. stad bierze sie u mnie niestabilnosc..chyba
Dziwne trochę. bujanie zazwyczaj wskazuje na zużycie amortyzatorów. Oczywiście jest różnica między gazowymi i olejowymi - olejowe są twardsze ale auto bardziej się wychyla na zakrętach a przy gazówkach jest na odwrót (chyba że coś pomyliłem) gdzieś czytałem o tym. Fabryczne sprężyny są miękkie. Nie wiem co jeszcze mogę doradzić. Jak dodajesz mocno gazu i przód podnosi się wysoko a przy hamowaniu schodzi nisko to na bank amorki. Mam jeszcze jedno polo 6N ale nie zaobserwowałem takiego zjawiska.
Może to głupie ale ile ważysz?
No i jak z oponami? Jak mi zaczyna miękko świrować to oznacza za niskie ciśnienie w oponie.
Podobną sytuację miałem jednak jak były wywalone tylne amorki. Teraz też jeżdżę na gazowych Bilstein.
Napisz jak się zachowuje przy mocnym hamowaniu.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee