[86c2f] Problem z uruchomnieniem silnika 93r 1,3 NZ

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zdziebel
Początkujący
Początkujący

[86c2f] Problem z uruchomnieniem silnika 93r 1,3 NZ

Post autor: zdziebel »

Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są objawy uszkodzonego czujnika HELLA w aparacie zapłonowym, ponieważ chyba mi walnął, a mianowicie dzieje się to:
zaraz po odpaleniu (ok 2 sek.) gaśnie
na początku po odpaleniu chodził przez parę sekund jak by na 3 gary. później zaczął strzelać i teraz po odpaleniu gaśnie (po około 2-3sek.)
Zmieniłem: przewody, świece, kopułkę i palec rozdzielacza, a znajomy mi powiedział że to może byś czujnik HELLA w aparacie ponieważ kiedyś miał to samo w VW GOLFIE 3.

Proszę o pomoc
pozdrawiam
p
polo11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo11 »

poczytaj to , może ci pomoże , dosyć mocno walczę z osprzętem :( viewtopic.php?f=19&t=24387&p=241238#p241238 , jeśli masz 1,3 NZ to raczej masz 55 KM a nie 75 KM , ale dzięki temu masz inny aparat zapłonowy ( prawdopodobnie z grzybkiem od podciśnienia) nowy hall do twojego powinien kosztować 60 - 80 zł , do mojego 200 , najlepiej dobrac po 9 cyfrowym kodzie na aparacie zapłonowym ,, objawy moga byc różne , gwałtowne gaśniecie na albo przerywanie też , jeśli masz 1,3 NZ nie powinno byc problemu z kupnem kompletnego aparatu zapłonowego na podmiankę , cio pozwoliłoby ci sprawdzić co jest przyczyna u mnie np 2 razy juz była cewka zapłonowa , podobno sobie lubią "strzelic" ;(
dla spokojnej głowy kup za pare złotych niebieski czujnik od ssania bo tez lubi zdrowo krwi napsuć
Awatar użytkownika
zdziebel
Początkujący
Początkujący

ja mam 2 polóweczki czerwono 1,3 nz i fioletowo genesis 1,3 GT tymczasowo miałem jeździć czerwono bo genesis jest tuningowany i teraz z nią walczę, najpierw była zatarta zmieniłem silnik i pojeździłem tydzień i teraz mam problem z zapłonem, poczytałem o czujniku HALLA, czyli sprawdziłem tak:
z cewki, modułu zwaliłem kabel wysokiego napięcia i podłączyłem ten od świec podłączyłem kabek pod wtyczkę od aparatu zapłonowego środkowy pin, włączyłem zapłon i dotykałem aku biegun (-) i była iskra a po pewnym czasie jakby słabła.
Co morze być? :banghead:
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Jeśli na podpiętej wtyczce do aparatu kręcisz i nie masz iskry z cewki to wykonanie tego testu z odpiętą wtyczką pozwala stwierdzić jeśli pojawia się iskra, że masz uwalonego halla w aparacie.
Awatar użytkownika
zdziebel
Początkujący
Początkujący

Autko odpalało na około 2-3 sek i gasło a jak robiłem test to przez parę sekund była zajebista iskra a później słabła.
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Podmień cewkę może ma jakieś przebicie oraz posprawdzaj przewody, wtyczki, masy.
G
GrizLLy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GrizLLy »

sprawdź odmę, czy dolot nie zasysa lewego powietrza. Jak zapomniałem odmę w dolot wsadzić to odpalał na dwie sekundy i gasł. Często na kolanku pod rurą dolotu robi sie dziura.
Obrazek
Awatar użytkownika
zdziebel
Początkujący
Początkujący

Odma była sprawdzana i jest dobrze ponieważ 2 tyg temu zmieniałem silnik, ponieważ odma zamarzła i olej spier.... a kontrolka smarowania niby się nie włączyła.
ale ktoś z odmą kombinował a mianowicie ktoś wyrzucał plastik zawór regulacji ciśnienia oleju
załączam str http://www.vwgolf.pl/porady/odma-w-golfie-mk2-13nz/
ten plastik znajduje się pod nr: 9
czy to przeszkadza coś jak nie ma tego zaworka??
Awatar użytkownika
Marek81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marek81 »

Podepnę się pod temat gdyż problem dotyczy uruchamiania. Na wstępie dodam, że świece, przewody, kopułka, palec i cewka są nowe (wymieniane pod koniec lata). Auto jeździło bez problemu, a problem pojawił się jak przyszedł mróz. Za każdym razem zapala normalnie, ale pochodzi z 10-20 sec i gaśnie tak jakby się kończyło paliwo. Po zapaleniu nie następuje efekt wzbogacenia mieszanki jak to ma miejsce przy rozruchu zimnego silnika tylko pracuje na 1000obr/min. Po dodaniu gazu wejdzie max na 2000 a potem zgaśnie. Obie pompy pracują, paliwa ponad pół zbiornika, coś gdzieś zamarzło ale nie jestem w stanie pod blokiem zlokalizować przyczyny. Czy w układzie wtrysku 1,3NZ są jakieś elementy podatne na zamarzanie? Regulator ciśnienia paliwa się zawiesił? Nie chcę na darmo rozbierać tym bardziej że w tej temperaturze plastiki lubią pękać.
Cała sytuacja zaczęła się wczoraj. Gdy w piątek pierwszy raz próbowałem odmrozić auto wszytko było OK, ale musiałem się zbierać do pracy i nie zdążyłem rozgrzać silnika do normalnej temperatury pracy. A w sobotę to co wyżej opisałem. Pierwszy raz się z tym spotykam, nigdy w zimie polo mnie nie zawiodło, jak tylko dało się otworzyć drzwi to silnik nigdy nie zawodził. Zachowuje się tak jakby coś przytkało przewody, ale przecież to nie diesel :/.
Awatar użytkownika
ciapuś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ciapuś »

sprobuj potrzymac go troche na pol gazie (ok 10 sek), wyglada na to ze objawy mamy takie same a ja tak sobie radze :P
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marek81
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""ciapuś""]sprobuj potrzymac go troche na pol gazie (ok 10 sek), wyglada na to ze objawy mamy takie same a ja tak sobie radze :P[/quote]No właśnie, nic nie pomaga. Wciśnięcie gazu powoduje osiągnięcie 2000obr/min na których utrzyma się z jakies 5sec i gaśnie. Próbowałem tak z 10x po rząd i nic. Akumulator oczywiście zdrowy i ładowanie jest.
EDIT: Czy to może być wina regulatora ciśnienia paliwa? Jeżeli tak to może wystarczy wziąć w butelkę gorącej wody i go rozgrzać?
H
HK12
Newbie
Newbie

Post autor: HK12 »

Kiedy była wymiana filtra paliwa?
Samochód to nie luksus, lecz środek transportu!
Awatar użytkownika
Marek81
Raczkujący
Raczkujący

Sprawa rozwiązana. Polałem gorącą wodą regulator ciśnienia paliwa, samochód odpalił początkowo nie wchodził na obroty i oscylował na poziomie 800-900obr/min. Przykryłem kocem maskę, dałem popracować z 5min i wszystko wróciło do normy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”