Witajcie,
Wertowałem tematy, ale podobnego nie znalazłem.
Chodzi o to, że fabryczne radio BETA wraz ze wzrostem szybkości zwiększało wprost proporcjonalnie swoją głośność. Gdy podłączyłem radio nieoryginalne już coś takiego nie ma miejsca. Wie ktoś może czy jest możliwe przywrócenie tej mimo wszystko ciekawej funkcji?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się!
Jest taka funkcja? :shock:
To nie wiedzialem. Moze jesli ty ustawiales te funcje to sprobuj tak samo zrobic tyle ze w druga strone? A jesli tak juz bylo to pogogluj moze troche, tam jest wszystko
Wraz ze wzrostem prędkości rośnie również poziom głośności w kabinie. Do tej pory korekta poziomu głośności musiała być przeprowadzana ręcznie. Teraz jednak poziom głośności dopasowywany jest automatycznie za pomocą funkcji GALA (GeschwindigkeitsAbhangige-Lautstarke-Anpassung - tłum. dopasowanie głośności do prędkości).
Dopasowanie poziomu głośności może zostać przeprowadzona indywidualnie.
- Wybrać w trybie konfiguracji pozycję GALA. Wyświetlacz pokaże "SETUP GALA" i aktualną wartość.
- Za pomocą guzika (1) ustawiamy żądaną wartość. Zakres zawiera się pomiędzy 1 a 9. Wybranie opcji "NO" wyłącza GALA całkowicie.
Gdy zmianie ma ulec podstawowy poziom głośności (spowodowany różnymi źródłami jak kaseta albo radio) wystarczy użyć guzika (1) i ustawić żądany poziom. Tryb dopasowania poziomu głośności pracuje w ciągu dalszym samoczynnie.
a zeby włączyc funcję GALA robimy tak
Gdy przycisk TP/Set zostanie przytrzymany dłużej niż 2 sekundy uruchomiony zostaje tryb konfiguracji, w którym za pomocą guzika (1) możliwe jest ustawienie poszczególnych funkcji RDS.
Wybór pomiędzy pojedyńczymi pozycjami w konfiguracji odbywa się za pomocą przycisku TP/Set lub za pomocą przełączników wahadłowych (5) i (11). Zmiana pojedyńczej pozycji potwierdzone zostaje sygnałem dźwiękowym.
Tryb konfiguracji zawiera następujące pozycje:
- GALA
- ONVOL
- TAVOL
- PHONE
- M/S
- Auto REG / REG OFF
- NAME FIX / VAR
- CD SFL M/D
W przypadku, gdy przycisk TP/Set zostanie przytrzymany dłużej niż 2 sekundy albo okres bezczynności w trybie konfiguracji będzie dłuższy niż 30 sekund wszystkie zmiany zostaną
zapamiętane a tryb konfiguracji zostanie automatycznie opuszczony. Opuszczenie konfiguracji zostanie potwierdzone sygnałem dźwiękowym.
Myśle ze rozwaiłem dalesze pytani i wyjaśniłem jak to włączyć
dziekuje dobhranoc :piwo: :piwo:
resztę pytań do wujka BARTKA na gg najlpeiej kierowac :mrgreen:
wiele radii ma tą funkcję, pytanie tylko czy jest odpowiedni kabel podłączony...jakby był ktoś pobyty w temacie to mógłby napisać który kabel należy podpiąć do nieoryginalnego radia
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.
W każdym radioodtwarzaczu serii RCDXXX jest funkcja GALA. Żeby było słychać jej działanie, to dla zwykłego śmiertelnika trzeba ustawić na max lub prawie max. W RCD200 mam wrazenie, że dziala to z opóźnieniem, ale ogólnie to działa w miarę, ale na moje to daleko do ideału.
[quote=""rumcajs25""]Jest taka funkcja? :shock:
[/quote]
Odkopię trupa i dopowiem.
Ta funkcja istnieje w VW od lat 80. W mk2 już to było. Impulsator z licznika przesyłał sygnał prędkości do radia fabrycznego.
Obecnie sygnał ten idzie po magistrali CAN, która wchodzi do fabrycznych radyjek i dzieki temu możesz ustawić sobie w RADIO, żeby pokazywało CI na jego wyświetlaczu prędkość pojazdu. Można tez to zrobić w Climatroniku.Np w Golfie V w 2 strefowym climatroniku są wyświetlacze. Pokretelem wchodzily w dana grupe i podgrupę i mozemy odczytac predkosc.
[quote=""cruz""]W każdym radioodtwarzaczu serii RCDXXX jest funkcja GALA. Żeby było słychać jej działanie, to dla zwykłego śmiertelnika trzeba ustawić na max lub prawie max. W RCD200 mam wrazenie, że dziala to z opóźnieniem, ale ogólnie to działa w miarę, ale na moje to daleko do ideału.[/quote]
To sprawa bardzo indywidualna. W RCD310 mam ustawioną tą opcję na minimum, bo wszystko powyżej wg mnie jest ponad proporcjonalne i radio przy prędkościach autostradowych zaczyna grać za głośno, co na dłuższą metę jest męczące.
Czy ktoś może określić jak zachowuje się ta funkcja w przypadku radia RCD210 ?
W moim polo 6R pomimo ustawienia poziomu GALA na wartość max.,wzrost poziomu dźwięku jest w zasadzie niezauważalny.