Ułamała mi sie dysza spryskiwacza tył.Jak ja zdemontowac zeby załozyc nowa?Czy musze zdejmowac silniczek wycieraczek i rurkę doprowadzającą płyn do spryskiwacza?
2009 MAJÓVWKA\'09 2010 KOZIENICE\'10 / VWMANIA\'10 2011 ŚLESIN 2011Pruszcz Gdański VWMANIA 2012 ŚLESIN III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ 2013 ŚLESIN III MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ 2014 ŚLESIN I MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU II MEGAROWEREK
Jezeli to jest ten sam typ co w polo 9n ja delikatnie malym wiertelkiem wywiercilem tepozostalosci plastiku w metalowej rurce co były pozniej wsadzilem nowa dysze i smiga.
2009 MAJÓVWKA\'09 2010 KOZIENICE\'10 / VWMANIA\'10 2011 ŚLESIN 2011Pruszcz Gdański VWMANIA 2012 ŚLESIN III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ 2013 ŚLESIN III MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ 2014 ŚLESIN I MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU II MEGAROWEREK
wyciągnij rurke od strony silniczka i będzie po problemie. dysza wchodzi w tą rurkę. po wyjęciu rurki przydałoby się przeczyścić otwór w środku, okrągłym pilnikiem, żeby pozbyć się syfu ze środka, tak jak poradził kolega tornado.
a zasada jest taka sama jak w 9n.
NO dobra a jak wyjąć rurkę doprowadzającą płyn do spryskiwacza jezeli jest ona ułamana przy samym silniczku
[quote="skorpion"]NO dobra a jak wyjąć rurkę doprowadzającą płyn do spryskiwacza jezeli jest ona ułamana przy samym silniczku[/quote]
wziąć jakiś twardy drucik, lub okrągły pilnik i wypchnąć. tylko ja nie bardzo kminie w którym miejscu jest to ułamane. jeżeli ułamane jest od strony dyszy, to znaczy ze tylko dysza się ułamała i powyższy sposób nie zadziała. W temacie który podesłał Krzychu masz zdjęcia dyszy i rurki w którą wchodzi dysza. jeżeli jest tak jak napisałem że ułamana jest tylko dysza (ta mała czarna), to trzeba wyjąć rurkę z silniczka i próbować jąkąś pesetą wyciągnąć resztki dyszy.
Ułamana jest dysza jak i rurka na która wchodzi przewód gumowy
[quote="skorpion"]Ułamana jest dysza jak i rurka na która wchodzi przewód gumowy[/quote]
no to ja bym wziął pilnik okrągły lub jakiś twardy drut o odpowiedniej średnicy i wypchnął ją od strony dyszy. ogólnie pilnik byłby lepszy ponieważ przy okazji dobrze by było oczyścić otwór w który wkłada się rurkę. gromadzący się tam syf jest głównym powodem ukręcania się rurki i podążania dyszy za wycieraczką (fabrycznie dysza ma stać w miejscu i opryskiwać na środek szyby!).
[quote="skorpion"]tylko ze ta rurka nie chce wyjsc za zadne skarby[/quote]
Rurka wchodząca w mechanizm wycieraczki ma 6mm średnicy. Więc wiertełko 6mm i działasz. potem dobrze to wszystko wyczyścić w środku. może zabezpieczyć jakimś smarem w środku żeby się znowu nie zapiekło.
Kupiłem dysze i rurke od Golfa III tylko teraz pytanie czy zakładac uszczelke ta malutka i gdzie ona powina byc
[quote="skorpion"]Kupiłem dysze i rurke od Golfa III tylko teraz pytanie czy zakładac uszczelke ta malutka i gdzie ona powina byc[/quote]
ja nie kojarzę żadnej uszczelki. zrób fote tego i wrzuć.
Z ciekawości to ile wyszedł cię zakup dyszy i rurki? i czy to ori czy zamiennik?
Zamienik Hans Pries 5,35 zł
Juz włozyłem ta uszczeleczke tylko teraz sie zastanawiam jak głeboko powina wejsc dysza
No to różnica miedzy ori a szajs pries 53zł. nie mam pojęcia co to za uszczelka. ja nie kojarze takowej. od strony wewnetrzenej klapy rurka powinna wejść maxymalnie. od strony zewnetrznej dysza wchodzi w rurke tak aby zaskoczyć. zauważ że dysza na końcu ma takie zgrubienie.