Witam.
[quote="bialy0666"]na aku masz ,,magiczne oko'' jeśli ma kolor zielony to aku naładowany [/quote]
Oczko zielone na akumultorze.
Od jutra biorę sie za prawdzanie po kolei świec bo najprościej ( amperomierzem cęgowym ,akurat posiadam),potem (za radą )dołącze akumulator równolegle i zobacze jak się będzie zachowywał .Ale nie wiem bo przy dłuższym kręceniu pierwsze dwa obroty rozrusznika są takie zamulone póżniej nabiera obrotów , zaczyna łapać i zapłon.Akumulator raczej w miare kręcenia powinien miec coraz mniejszy prąd i kręcić coraz wolniej a tu jakby odwrotnie.Dziś z rana -12st. bez podgrzania wstępnego:
http://www.youtube.com/watch?v=9WiulukZ ... e=youtu.be
[quote="Marianoo"]Tak dumam rozrusznik, ale kontrolki nic nie przygasaja to powinno byc ok.[/quote]
:idea: To chyba takie przygasanie dzisiaj miałem ,czy o to chodziło?. Ktoś już regenerował rozrusznik ? Co sie na to składa ?Lożyska ,szczotki , coś jeszcze?
Dodatkowo pojawił mi się błąd (miga grzanie świec i świeci sie check engine) podłaczyłem pod vag-a (polski vag 4.9) i wyszedł błąd :
16705 Czujnik obrotów silnika -zakres możliwości
brak osprzętu /nie związany ze sprzętem.
Pierwszy raz spotkałem sit z tym błędem przy zakupie samochodu ( jak mu dałem ponad 4000 czy 4500 obr.,błąd odrazu skasowali na stacji diagnostycznejprzy przeglądzie odliczyłem sobie za czujnik (miałem wymienić ),ale pózniej był spokój do dałem na luz bo ponoć po dłuższym postoju (w tym przypadku w komisie) jakiś błąd lubi wyskoczyć .Później żona sie uczyła jeżdzić i też weszła prawie poza obrotomierz miałem już kabelek to wykasowałem z tym że miałem program vw tool i nr błędu nie pamiętam ,ale w opisie było czujnik "coś tam, coś tam"- wartość poza zakresem.Przy normalnej jeździe nic sie nie działo.
Teraz pojawił mi sie już drugi raz tylko ,że po dłuższym kręceniu( wczoraj i przedwczoraj).Rozumię ,że czujnik do wymiany czy wystarczy przeczyśćić?
A tak przy okazji
[quote="Wolga85"]Do polo 1.4 TDi 61Ah toż to prądu na styk.[/quote]
ktoś montował do 9N akumulator większy niż 61Ah ?
Dzięki za odpowiedzi.