[6N2] 1.4 16v AHV , wymiana silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bakoma320
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] 1.4 16v AHV , wymiana silnika

Post autor: bakoma320 »

Witam !
Ostatnio rozleciał mi się silnik, a mianowicie blok. Zdecydowałem się na wymianę silnika na nowy, i tu mam mały problem, najbliżej taki sam silnik mam od siebie jakieś 200 km. Trochę daleko :/
Dlatego pomyślałem o silniku z innym oznaczeniem. Ponoś AUA i APE pasują bez żadnego kombinowania- czy to prawda ?
Czy jest może jakiś inny silnik którego mam szukać, który będzie pasował bez wymiany osprzętu ?

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie informację.
Pozdrawiam !

VW Polo 1.4 16v AHW 2000r
Obrazek
Awatar użytkownika
klekocix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klekocix »

[quote="bakoma320"]Witam !
Ostatnio rozleciał mi się silnik, a mianowicie blok. Zdecydowałem się na wymianę silnika na nowy, i tu mam mały problem, najbliżej taki sam silnik mam od siebie jakieś 200 km. Trochę daleko :/
Dlatego pomyślałem o silniku z innym oznaczeniem. Ponoś AUA i APE pasują bez żadnego kombinowania- czy to prawda ?
Czy jest może jakiś inny silnik którego mam szukać, który będzie pasował bez wymiany osprzętu ?

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie informację.
Pozdrawiam !

VW Polo 1.4 16v AHW 2000r[/quote]

Jedyne czego jestem pewien to to, że APE i AUA są zamiennymi dla siebie silnikami (moje Polo wyjechało oryginalnie z silnikiem AUA, obecnie siedzi APE). Jeśli tylko uda Ci się znaleźć info, że któryś z tych silników pasuje do Ciebie - będziesz miał pewność, że obydwa są ok.

P.S. mój silnik też zamawiałem z odległości powyżej 200km od Warszawy i do tego co otrzymałem nie mam żadnych zastrzeżeń. Tak więc odległość nie powinna być problemem jeśli sprzedający ma same opinie pozytywne (jeśli masz na myśli Allegro przy zakupie).
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Aua bez problemu podejdzie ... W ahv masz przepustnice na linke i mechaniczny egr ale z tym nie ma problemu slupek caly jest taki sam ...
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”