Problem z samochodem zaczął się około 3 tyg temu. Po dłuższym postoju miałem problem z odpaleniem, lecz po paru próbach silnik odpalał i normalnie pracował. Po odpaleniu nie było już problemu z ponownym rozruchem, lecz po kolejnym dłuższym postoju(od rana do wieczora, cała noc) znów pojawiał się problem. Z czasem silnik coraz ciężej odpalał(trzeba było kręcić nawet 10 razy, nie raz dodając gazu). Lecz gdy udało się odpalić, wystarczyło, że pochodził minutę, zgasiłem i odpalał normalnie. Problem pojawiał się po coraz krótszych postojach. Ostatnio po 2 godzinach od zgaszenia silnika był już problem z odpaleniem, aż w końcu samochód kompletnie przestał odpalać. Miał ktoś może podobny problem? Samochód posiada instalację gazową, próbowałem awaryjnego odpalenia na LPG, bez skutku.
Sprawdź czy jest iskra. Jak odpalasz na benzynie, to czuć benzyną? Na samym gazie to bym nie odpalał, bo jak się zbierze w kolektorze wydechowym i zapali, to może coś urwać .
wypnij kabel z jenej ze swiec, zbliż do bloku i zakręć (2 osoby potrzebne) i zobacz czy jest iskra, jezeli nie ma to odepnij przewód od cewki/modułu do kopółki i tam sprawdź iskrę. Jezeli tu jest to zdejmij kopółke i sprawdź stan styków, jezeli czarne i powypalane to do wymiany palec i kopółka do wymiany
jezeli jest iskra należało by sprawdzić czy jest paliwo, najlepiej opiąć przewód paliwowy dochodzący do wtrysku (bo masz mono wtrysk), niestety jest okryry pod patelnią, cyba ze gdzieś w widocznum miejscu idzie taki przewód i można go odłączyć. po odpiecu przewodu wkładasz go do słoika lub butelki i tez krecisz i patrzysz czy leci paliwo
jezeli nie ma paliwa to nad bezpiecznikami masz dwa przekaźniki, jeden od komputerea, a drugi pompy paliwa (chyba ten prawy), sprawdzasz go jezeli wiesz jak, albo wymieniasz go i wtedy próbujesz znów odpalić jezeli to nie pomaga to przydało by sie sprawdzić pompe paliwa czy w ogóle pracuje
zdejmij dekiel od filtra powietrza włącz zapłon i posłuchaj czy nie leci przez chwile gaz(miałem kiedyś tak, że niesprawna instalacja podawała lpg i podczas krecenia leciał lpg i benzyna). No i zobacz czy podczas krecenia wtryskuje paliwo-bedzie widać mgiełke w mono wtrysku (potrzebne 2 osoby)
Zapomniałem napisać co już było sprawdzone.. Iskra i paliwo sprawdzone w pierwszej kolejności, wszystko ok. Dziś samochód wylądował u mechanika, problemem są najprawdopodobniej przewody WN(przebicie).