[Katowice] - montaż lamp ksenonowych + samopoziomowanie[6N2]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

[Katowice] - montaż lamp ksenonowych + samopoziomowanie[6N2]

Post autor: DJ Piotr »

Witam serdecznie. Szukam warsztatu, który zainstalowałby w moim samochodzie samopoziomowanie obsługujące lampy ksenonowe. Posiadam oryginalne i kompletne reflektory, przetwornice, spryskiwacze (oryginalne, ale niekompletne).
Brakuje mi mechanizmu samopoziomowania-dzwoniłem do kilku serwisów zajmujących się tylko ksenonami i żaden
z nich nie podjął się tego wyzwania ze względu na samopoziomowanie. Czy jest ktoś, kto potrafiłby sobie z tym poradzić?
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Chcesz zamontować samopoziom bez mechanizmu samopoziomowania?
Jak już go zdobędziesz to montaż zajmuje godzinkę czasu łącznie z poprowadzeniem kabli do kabiny
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Wiesz co, jakiś czas temu czytałem na naszym forum, że istnieją "uniwersalne mechanizmy samopoziomowania, których od groma w internecie", więc nie rozglądałem się za tym, odłożyłem to na koniec, a zamiast tego skupiłem się na spryskiwaczach. Teraz, gdy mam już niezbędne części do zainstalowania sprysków, zorientowałem się, że na aukcjach nie ma ani jednego wymaganego mechanizmu z 6N2 GTI. Dlatego podzwoniłem po warsztatach zajmującymi się lampami ksenonowymi z nadzieją, że oni (obeznani) sami zamówią taki uniwersalny mechanizm i zainstalują go tak, żeby współgrał z reflektorami. Usłyszałem, że "raczej nikt się tego nie podejmie" :-( Czy jedynym rozwiązaniem jest zamówienie oryginalnego mechanizmu w autoryzowanym serwisie? Z tego co czytałem kosztuje tam 800zł. Tylko, że po tych telefonach zacząłem się bać, że nawet jeśli go zakupię, to nie znajdę fachowca, który podejmie się instalacji tych wszystkich moich "gratów", tak żebym legalnie przeszedł przegląd...
t
tajpej

Post autor: tajpej »

na tablicy jest rozbity GTI dzwoń do gościa i odkup 2 czujniki i sterownik xenonu a dam ci namiary do gościa do krk który może się podjąć tego bo do golfów już założył z 5 kompletów
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję Ci za radę. Problem w tym, że koleś nie chcę sprzedać części trafionego GTI, tylko całość. Ale nie załamuję się-pracuję na zbiornicy złomu i rozmawiałem tam ze znajomym klientem, który ma warsztat. Jest zdania, że ogarnie mi samopoziomowanie, ale najpierw muszę zawieźć mu wszystkie części, żeby zobaczył jak to wszystko wygląda. W ostateczności kupię oryginalne części w serwisie i wtedy odezwę się do Ciebie, Tajpej, po kontakt do mechanika, o którym wspomniałeś.
Pozdrawiam!
F
Filipovic
Swój
Swój

Post autor: Filipovic »

Mając ksenon, musi być zamontowany samopoziom? Samopoziomowanie jest niezbędne do funkcjonowania ksenonu ?
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: baton »

[quote=""Filipovic""]Mając ksenon, musi być zamontowany samopoziom? Samopoziomowanie jest niezbędne do funkcjonowania ksenonu ?[/quote]
Nie, samopoziomowanie nie jest niezbędne. Nie trzeba go mieć do ksenonów. Lampy i bez tego będą świeciły. Jednak w świetle prawa powinien być zestaw: ksenony, spryskiwacze i samopoziomowanie.
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Filipovic""]Mając ksenon, musi być zamontowany samopoziom? Samopoziomowanie jest niezbędne do funkcjonowania ksenonu ?[/quote]

Jest dokładnie tak jak mówi Baton.
Kilka dni temu pojechałem do stacji kontroli pojazdów wypytać o tę sprawę i według diagnosty samochód z ksenonami, który nie ma czujnika samopoziomowania na tylnej belce, nie przejdzie przeglądu. On to sprawdza. Z drugiej strony to czytałem na forach o nie jednym koleżce, który śmiga lata bez samopoziomu-nie miał żadnych kłopotów z policją, a przegląd podbija mu albo znajomy diagnosta, albo taki, który tego nie sprawdza...
Podobno też policja nie sprawdza samopoziomowania podczas kontroli drogowej-tak przeczytałem, ale czy to prawda? Ręki nie dam sobie uciąć :-)
t
tajpej

Post autor: tajpej »

jeszcze nigdy mi na przeglądzie nie sprawdzał samo poziomowania
jest takie urządzenie że podczas zapalania samochodu robi pełne wychylenie soczewek i wygląda to jakby było samo poziomowanie
P
Polo 6n2

Post autor: Polo 6n2 »

Ja też przymierzam się montażu ori lamp z GTI, mam kompletne lampy, spryski a nawet ogarnołem czujnik samopoziomowania, ale domyślam się że sam czujnik to nie wszystko, czy jest ktoś kto byłby w stanie podać wszystkie części potrzebne do montażu samopoziomowania, a szczytem marzeń było by wstawienie jakiegoś manuala.
Koledzy i koleżanki podzielcie się tą wiedzą z innymi.
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam
Przymierzam się do montażu samopoziomowania w 6n2, ma ktoś schemat podłączenia samopoziomu ?
Szukam w etce ale coś nie mogę znaleźć :blush2:
Co jeszcze potrzebuje oprócz mechanizmu na tylnej belce ?
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
P
Polo 6n2

Post autor: Polo 6n2 »

Będzie ciężko, nikt do tej pory nic nie dodał odnośnie montażu ani części.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Szczerze mówiąc nie wiem czy jest jakikolwiek sens. GTI raczej nie jeździmy załadowanym do pełna (mowa tu szczególnie o przypadku 1+ ciężki bagaż) by miało to jakikolwiek sens. A jeśli już, to czy zdarzy się to po zmroku? Bo tylko w takim przypadku poziomowanie by coś znaczyło.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Post autor: BraHOL 12 »

[quote=""Polo 6n2""]Będzie ciężko, nikt do tej pory nic nie dodał odnośnie montażu ani części.[/quote]
Ogólnie szukam po necie i ciężki temat, muszę przekopać etkę
hm może jakieś zachodnie fora jeszcze.
Jak nic nie znajdę to imitacja samopoziomu będzie :bomb:
Ciekawe co diagnosta na przeglądzie powie :D
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Diagnosta na przeglądzie nic nie powie. Nie sprawdzają tego. W Polo nie ma tego charakterystycznego dla nowszych aut machnięcia góra-dół, więc imitacja nie ma tu sensu. Samopoziomowanie też jest starego typu - działa wolno i reaguje na przechyły (czujnik z tyłu). Polecam odcinek "Samochód marzeń - Kup i zrób" w którym naprawiali ten element w Lupo GTI.
Policja też tego nie sprawdza na kontroli. Jak masz homologowane lampy to i brak spryskiwaczy często przejdzie.
Gdyby te przeglądy były uczciwie robione to by połowa aut po naszych drogach nie mogła się poruszać... Ludzie nawet z Hidami jeżdżą i im podbijają, bo wiedzą, że lepiej ustawić takiemu HID niż za 5 minut na wyjeździe ze stacji podmieni H1 na xenon.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam usług”