[6n2] kolejny raz EPC

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arbi1919
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] kolejny raz EPC

Post autor: arbi1919 »

POSIADAM POLO Z ROKU 2001 ,1,4mpi. dziś zauważyłem migającą co jakiś czas kontrolkę epc, towarzyszy temu szarpanie co jakis czas na niskich obrotach,ale tez gdy stoi odpalony na luzie to obroty spadaja i wracaja do normy.
nie wiem czy mi sie wydaje ale chyba tez glosniej chodz-ale tak jak mowie CHYBA.
WIEC PROSZE O POMOC,BO MARTWIE SIE ZEBY TO NIE BYLO COS POWAZNEGO.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

VAG - odczyt błędów i będzie wiadomo.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Powinniśmy zrobić taki dział: Zanim zapytasz, podłącz pod komputer i sprawdź!!! :acute:
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

under
no niby tak, ale nie każdy ma kabel i kompa. Stąd te pytania.
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Ja wiem, to tylko sugestia przecież. Swoją drogą, można by z Adminami podyskutować na temat, bo jak zapewne sam wiesz, większość błędów silnika da się rozwiązać bez pisania postów. Potrzebny tylko jakiś sprytny manual. Ludzie powinni się nauczyć szukać a potem pytać, w razie ew. potrzeby.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Wydaje mi się, że kontrolka EPC nie sygnalizuje błędu silnika tylko instalacji elektrycznej. W moim przypadku zawsze był to uszkodzony włącznik światła STOP. Włącznik znajduje się nad pedałem hamulca i wystarczy,że będzie w nim iskrzyło a już będzie włączało się EPC.W Twoim przypadku jeżeli silnik faluje może być potrzebne przeczyszczenie przepustnicy. Są preparaty do przemy wania gażników i przepustnic,więc może to Ci pomoże :buziak:
a
arbi1919
Raczkujący
Raczkujący

podłączyłem dziś pod lapka auto i były w nim takiego typu błędy: brak zasilania na cylindrze 2,3,4-no i mechanik stwierdził ze to mogą być świece lub jakiś tam moduł co daje iskrę(nie pamiętam jak mechanik to urządzenie nazwał :D ). a na dodatek zapaliła mi się teraz kontrolka check. także jutro mam nadzieje się wszystkiego dowiem bo będę to robił.

a tak na marginesie ,takiego typu posty maja nie tylko mi pomoc ale tez na przyszlosc komus kto bedzie mial podobny problem! :)

-- Czw Sie 27, 2009 9:28 pm --

[quote="roman cbr"] W moim przypadku zawsze był to uszkodzony włącznik światła STOP.[/quote]

owszem u mnie dwa tygodnie temu tez paliło się epc i był to stop,ale tym razem tak nie jest.

-- Pon Sie 31, 2009 4:21 pm --

bylem znowu u mechanika i ponownie podłączył lapka pod auto i pojawiły się błędy nawiązujące do czujnika ciśnienia.... wiec jestem siny.na dodatek auto zaczęło tak szarpać ze nie idzie jechać i co chwile gaśnie :angry: !
s
scss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: scss »

Witam!

Sprawdź lambdę. Ewentualnie jak nie koniecznie się znasz na elektronice/mechanice jedź do jakiegoś diagnosty niech podepnie auto pod kompa i sprawdzi działanie sondy (pierwszej) lambda. Ale poza tym na początek polecam sprawdzenie także świec i przewodów WN. Sondę możesz także sprawdzić zwykłym multimetrem. Napisz jaki efekt diagnozy.

U mnie objawy były identyczne - auto kupione w stanie podobno agonii silnika, bo nikt nie wpadł na pomysł, że takie zachowanie się silnika może być objawem niepoprawnie działającej sondy. Nie kompletnie padniętej, ale nieoprawnie działającej, także dopiero po głębszej analizie doszedłem ze to sonda.

Powodzenia.
Pozdrawiam. Grzesiek.
a
arbi1919
Raczkujący
Raczkujący

pierwszemu mechanikowi zasegurowalem sam o sondzie lambda,lecz on zaprzeczył ze sonda to to nie jest przyczyna tego. ale to nie zmienia faktu ze nie był w stanie tego naprawić. ale dziś oddałem (ponoć do dobrego elektro-mechanika) samochód do następnego mechaniora,jutro powinienem się czegoś dowiedzieć.wiec dam znać,pozdro.

-- Czw Wrz 03, 2009 4:19 pm --

dzis odebralem samochod od mechanika i odziwo auto dziala,nie szarpie.mechanik mowil cos o przebiciu na cewce ktore bylo powodem tego,ale mowil cos jeszcze ale kurde nie pamietam co:D ale dodal tez ze mam cos z kolektorem ssacym i on wysyla mi nadal bledy,dodatkowo przydalo by sie jeszcze wymienic faje do swiec wraz z swiecami(ale to juz u mechanika trzeba zrobic a nie u elektro-mech).
orietuje sie ktos w cenach takowego kolektora,fajek i swiec?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”