WSZYSTKO O OBNIŻANYM ZAWIESZENIU

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Kup przód w używce, można spokojnie dorwać. Ewentualnie wyslij do regeneracji, tylko musiałbyś serię założyć tymczasowo.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Post autor: chalabala »

JuStIcE - nowy dostaje gwint za 400 pln, kit 350, a uzywke na przod za ile kupie i czy to jest do dostania?

I zasadnicze pytanie, czy na serii z przodu i gwincie z tylu (podwyższony do normalnej wysokosci) przejde badania techniczne, czy oprocz sprawnosci amarow porownuja twardosc obu osi?

EDIT: pod uwagę biorę również wymianę całości na serię, bo widzę, że 4 komplety będa kosztować nie dużo więcej niż najtańszy nowy gwint do przodu. Pytanie, w 6N seryjnie były amory olejowe?
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""chalabala""]czy na serii z przodu i gwincie z tylu (podwyższony do normalnej wysokosci) przejde badania techniczne, czy oprocz sprawnosci amarow porownuja twardosc obu osi?[/quote]

gwint podkręcony na max w góre daje z tego co mi wiadomo -30
O porównaniu twardości obu osi - nie słyszałem
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Post autor: Iron987 »

Co myślicie o tym zawieszeniu http://allegro.pl/zawieszenie-gwintowan ... enia-50736

Kolega z forum odradził mi zawieszenie KIT z MTS-a ponieważ jeździ się jak na taczce i z przodu mu padłu po 1.5 roku. Chcę samochód delikatnie przyciągnąć do ziemi nie tracąc przy tym komfortu i zrobić tak abym mógł zastosować na tyle dystanse, teraz po ich założeniu i obciążeniu nadkole oparłoby się na oponie i by tarło a tego bym nie chciał.
Awatar użytkownika
stalker5
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stalker5 »

Z tego co mi wiadomo to najlepsza opcja jeśli chodzi o te tańsze zawieszenia. MTS i Ta Technix to gówno, reszta no name jeszcze gorsze.. Ale niech się specjaliści wypowiedzą :)

AP podobno daje rade :)
M
Marq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marq »

Na lato mam felgę ATS 15" 7J. Do tego planuje oponę 175/50 - 195/45/15. Na chwilę obecną latam na serii, gdyż gwint na którym kupiłem auto posypał się. Stąd również wolałbym sport amor + czerwona sprężyna (większa wytrzymałość i żywotność) ale nie wiem jakie obniżenie żeby się ładnie spasowało i żeby nie tarło. Czy może jednak powrócić do gwintu? Ale jakiego żeby nie było takiej lipy jak z tamtym co miałem?
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

Gwint z tańszych polecam Fk

tapniete ze szmartfona
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
M
Marq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marq »

[quote=""razzor_6n2""]Gwint z tańszych polecam Fk

tapniete ze szmartfona[/quote]

Więcej konkretów, linki, kontakt do sprzedawcy cena? Wiesz coś więcej?
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Myślałem że po miesiącu chociaż dostanę odpowiedź, ale z jednej strony może i dobrze bo z każdym czasem rodzą się nowe koncepcje i pomysły,
Bo wiadomo koszty gwintu są nie małe a zawieszenie woła pomocy, szczególnie te tylne. Chciałbym je już na wiosnę odnowić, w sensie takim, że wymienić na nowe. Co musiałbym założyć aby uzyskać obniżenie -3/4cm na tyle i 4/5cm na przodzie, oraz aby zawieszenie tylne było na tyle twarde aby przy obciążeniu osobami z tyłu nadkole nie nachodziło na oponę. Nie mam pojęcia co szukać i jak się za to zabrać. A czasu do wiosny już coraz mniej, koncepcja i finanse w pewnym stopniu są ale brak materiałów.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

[quote=""Iron987""]Myślałem że po miesiącu chociaż dostanę odpowiedź, ale z jednej strony może i dobrze bo z każdym czasem rodzą się nowe koncepcje i pomysły,
Bo wiadomo koszty gwintu są nie małe a zawieszenie woła pomocy, szczególnie te tylne. Chciałbym je już na wiosnę odnowić, w sensie takim, że wymienić na nowe. Co musiałbym założyć aby uzyskać obniżenie -3/4cm na tyle i 4/5cm na przodzie, oraz aby zawieszenie tylne było na tyle twarde aby przy obciążeniu osobami z tyłu nadkole nie nachodziło na oponę. Nie mam pojęcia co szukać i jak się za to zabrać. A czasu do wiosny już coraz mniej, koncepcja i finanse w pewnym stopniu są ale brak materiałów.[/quote]

Kit -40 bedzie na tyle mięki ze moze ci auto siąść przy kilku osobach ... Zależy tez od ET felgi i opony, jeżeli koło się schowa za obrys auta, nie bedziesz mial problemu :)

A gwint jak skrecisz na -40/30 to raz ze go marnujesz ,a dwa będzie mega twardo
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Niektórzy mają złe zdanie o kicie że jest twardy i szybko wysiada.

Felga jest 15" ET 35 i 6j opona 185/55 R15 Koło chcę wyciągnąć na dystansie innego wyjścia nie ma. A chcę tyle wyciągnąć żeby nie było tak strasznie wciśnięte w samochód. A przy każdym dystansie przy obciążeniu nadkole oprze się na kole, a to efekt niepożądany. Do tego w czasie jazdy zawieszenie się wygina itp i też może trzeć po nadkolu na zakrętach.

Gwintu raczej nie założę bo przy oryginalnym zawieszeniu w octavi na naszej drodze w niektórych miejsca potrafię osłoną przetrzeć po asfalcie, obniżenie polówki przodu na 4cm a nawet niżej i tyłu na 3cm byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem.

Z zawieszeniem teraz będę debatował tak jak z kołami jakie rozmiary wybrać żeby nie było balonów i żeby nie było za niskich opon żeby felg nie pokrzywić, więc jest wybrane pół na pół, pół wygląd pół funkcjonalność, tak samo muszę zrobić z zawieszeniem.

Głównie chodzi o to że chcę wyciągnąć tylne koła a nie chcę żeby mi coś obcierało
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Iron987""]bo przy oryginalnym zawieszeniu w octavi na naszej drodze w niektórych miejsca potrafię osłoną przetrzeć po asfalcie[/quote]
100km/h po poligonie jeździsz? O.o
[quote=""Iron987""]Głównie chodzi o to że chcę wyciągnąć tylne koła a nie chcę żeby mi coś obcierało[/quote]
zaprzeczasz sobie samemu, bo dodając dystanse zwiększasz ryzyko obcierania, to nie taka łatwa sprawa
dobry dystans polepszy wygląd i nie spowoduje obcierania, ale to często metoda zmierz-kup-testuj-zmień

chcesz żeby było trwale i na lata dobrze?
kup dobre amortyzatory gazowe do tego sprężyny eibach pro kit do twojego auta, uzyskasz dobrą amortyzację i obniżenie o 30mm
dodatkowo nie stracisz wiele na komforcie
przy 5 osobach na pokładzie każde zawieszenie siądzie
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

[quote=""Marcin86c""][quote=""Iron987""]bo przy oryginalnym zawieszeniu w octavi na naszej drodze w niektórych miejsca potrafię osłoną przetrzeć po asfalcie[/quote]
100km/h po poligonie jeździsz? O.o
[/quote]

Niestety przy 100km/h jak by obcierało to byłby pikuś tu niestety jest tak nierówny, nie że dziury, tylko nierówny asfalt i buja góra dół i nawet po 50km/h przytrze :D

Wiem że zaprzeczam ale chcę wizualnie polepszyć wygląd tyłu, a schowane koło nie wygląda za ciekawie, przód ujdzie ale tył jest po prostu za dużo schowany. Rozumiem że każde siądzie ale, niech siada tak żeby tylko nie obcierało przy wyciągniętym kole.

Tak właśnie szukam rozwiązania trwałego dobrego i na lata.

Gdzie można w razie wu zamówić części bo na allegro widzę za dużo wyboru nie ma ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

na oficialnej stronie producenta z tego co pamiętam, ale jak wpiszesz w przegladarke eibach pro kit to znajdziesz
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

springi są ale niestety 30mm / 30mm, ok obniża te sprężyny ale czy znowu przy takim układzie nie zrobi mi się ping pong z samochodu i czy amor po czasie nie padnie bo szkoda by było kupować np bilsteiny i wymieniać je za 3-5lat, nie wiem jak u was ale moje oryginalne wytrzymały 18 lat i nadal na nich jeżdżę. Oryginalnie amor pracuje inaczej przy oryginalnej sprężynie i przy skróconej . Musiałby być także amor o skróconym skoku czy coś takiego o ile się nie mylę. A takich do classica niestety nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”