witam.Mam problem z polo 1.4 mpi.na gazie chodzi jak marzenie a na benzynie jak go odpalam na zimnym silniku to po paru sekundach spadają mu obroty i gaśnie.trzeba gob kilka razy odpalić żeby utrzymał obroty.podczas jazdy ma problemy z wkręceniem się w obroty.wymieniłem sonde i nie pomogło.proszę o pomoc :beg: :beg:
wszystko zależy od tego ile jeżdżone było na gazie, jeśli prawie zawsze jeździłeś na gazie a na benzynie tylko troszkę to nie dziw się, to normalny objaw że wtryski pracują na sucho i się psują. Kiedyś jeździłem na gazie Honda Civic, i powiem że na LPG jeździło dobrze a na benzynie już nie miał w ogóle kopa taki był tego efekt.
Jeśli jeździsz na gazie to weź pod lupę cały zapłon, zwłaszcza świece i kable, na LPG zużywają się szybciej, nie mówiąc już o sondzie lambda..
No właśnie prawie zawsze jeżdże na gazie.Brałem go na komputer i niev pokazuje żadnej usterki.prace sondy rysuje prawidłowo.kable i Swiece też brałem pod uwage,ale to by chyba i na gazie wariował.Zostaje mi tylko sprawdzić wtryski.a nie wiesz czy komputer nie powinien wykryć awarii wtrysków?
Kup z 10 litrów benzyny do kanistra, zorganizuj sobie jakąś pompkę do paliwa i wypompuj ze zbiornika stare paliwo do ostatniej kropli. Wlej nowe paliwo i zobacz co się będzie wtedy działo.
Ja miałem taki problem z ibizą z silnikiem 1.3AAV(monowtrysk). Kupiłem ją zagazowaną i za cholerę nie chciała poprawnie jeździć na benzynie, dusiła się , gasła na jałowym, ciężko odpalała, a po odpaleniu zaraz gasła. Często dolewałem do zbiornika paliwa, lecz to nie pomagało. To co wypompowałem ze zbiornika, przypominało wodę z rzeki, było zielone i śmierdziało okropnie coś jak by benzol. Po tym zabiegu i uzupełnieniu świeżym paliwem, autko zaczeło mieć normalny bieg jałowy i dość przyzwoicie zaczeło jeździć na benzynie.
nie wypompowałem paliwa ale dolałem 10 litrów lepszego no i zaraz zaczoł innaczej odpalać jeszcze go trochę trzyma.Jak wyjeZdZe to co mam to reszte wypompuje i mySle Ze bEdzie ok.Dziękuje za pomoc.