[6n] Bendix do wymiany.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czarek-lca »

Jak sprawdzić rozrusznik na stole?? Korzystając z manuala na forum golfa, rozebrałem cały silnik rozrusznika, teraz to już sam nie wiem po co. No ale jak już się dowiedziałem, że nie tędy droga, postanowiłem wyczyścić środek, czyli obudowa, magnesy, itp.

Całość udało mi się poskładać do kupy i chciałem go ruszyć, żeby zobaczyć czy dalsza walka ma jakiś sens. Zrobiłem tak:
Obrazek

Skończyło się tylko iskrą i hukiem z rozrusznika. Plus poszedł na włącznik rozrusznika, a minus na obudowę, więc nic nie powinno się złego stać

Pytanie: popsułem go do końca, czy jest jeszcze nadzieja? żaden dym z niego nie poszedł, zaglądałem do środka. Skąd taka reakcja?
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Sprawdziłem rozrusznik miernikiem i okazuje się, że między obudową rozrusznika a kablem zasilającym szczotkotrzymacz jest obwód zamknięty, czyli plus jest na całej obudowie..

Co mogłem źle poskładać, żeby uzyskać taki efekt? :/

BTW: Czym się różni rozrusznik 036 911 023 Q od 036 911 023 M ??
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Czarek-lca był huk a właściwie takie głośne pyknięcie, bo podałes tylko napięcie na cewkę elektromagnesu.
Żeby rozrusznik ruszył trzeba dać + na śrubę do której przykręca sie przewód i dajesz też na ten pin/wsuwkę co dawałeś
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

[quote=""krzychu20""]Czarek-lca był huk a właściwie takie głośne pyknięcie, bo podałes tylko napięcie na cewkę elektromagnesu.[/quote]
To właśnie chciałem zrobić, żeby zobaczyć jak ten bendiks pracuje.
[quote=""Czarek-lca""]Sprawdziłem rozrusznik miernikiem i okazuje się, że między obudową rozrusznika a kablem zasilającym szczotkotrzymacz jest obwód zamknięty, czyli plus jest na całej obudowie[/quote]
ObrazekObrazekObrazek

Czy odpalenie tego rozrusznika jest w ogóle bezpieczne na stole? On ma z jednej strony ośkę z tyłu, ale druga nie jest z niczym połączona bo wchodzi w skrzynię biegów. Czy przez to właśnie silnik nie styka do obudowy, powodując przejście prądu na obudowę, co skutkowało ogromnym zwarciem?
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

A więc dwie rzeczy:
1. Faktycznie, po założeniu rozrusznika na auto, podłączeniu do niego wszystkich przewodów (włącznik, aku-rozrusznik, altek-rozrusznik), oraz klepy plusowej do akumulatora, cały blok silnika jest PLUSEM :lol: po podłączeniu klemy minusowej, zmienia się to.

2. Kupiłem inny rozrusznik, przy mnie zdjęty z silnika, gdzie nie robił problemów. Zakładam do siebie i to samo.. silnik odpala, a bendiks cofa się zbyt wolno przez co słychać zgrzyt... Gdzie w instalacji szukać przyczyny?
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”