witam
1) Jeżeli auto nie ma instalacji do zużycia klocków, a kontrolka się świeci, to znaczy, że jest tu jedynie problem z kodowaniem licznika. VAG załatwi sprawę. To że pika po włączeniu zapłonu to znaczy, że jest ok. Jest to normalna reakcja na zużycie klocków = otwarty obwód czujnika zużycia - brak tego obwodu oznacza elektrycznie to samo.
2) Jeżeli test licznika jest ok, potencjometr pływaka jest ok, tzn, że problem leży po środku - wiązka elektryczna.
Licznik Polo 9N zawsze ma rezerwę. Skoro kontrolka po zapłownie się zapala, tzn, że jest ok.
3) Jest albo problem z czujnikiem albo z kablem. Skoro pokazuje na maksa ujemną temperaturę, tzn, że pokazuje temperaturę ze skrajnego zakresu temperatur jakie jest w stanie zmierzyć. Świadczy to o tym, że albo czujnik jest uwalony, albo masz, podobnie jak z poziomem paliwa, problem z kabelkiem. Działanie klimy jest zależne od temperatury zewnętrznej, więc jest tu coś na rzeczy. W zasadzie to przy takiej temperaturze jaką "mierzy" czujnik, klima nie powinna w ogóle wystartować. Skoro rusza, to pewnie sterownik w jakimś trybie awaryjnym ignoruje to wskazanie i uruchamia ją mimo to.
Podsumowując, uważam, że problem leży po stronie kabli a nie samego licznika - może jest coś nie tak z samą wtyczką od licznika? Skoro ktoś coś tam kiedyś modził (domyślam się, że ktoś wymienił licznik) to może coś źle złożył w samej wtyczce i stąd te problemy.
Jeśli możesz, zrób fotki licznika i wrzuć na forum. Spróbujemy pomóc w określeniu co to za zegary.
Mógłbyś zrobić test ciągłości przewodów. Skoro mierzyłeś napięcie koło zegarów, tzn, że jesteś w tej kwestii mądrzejszy ode mnie i wiesz, które piny odpowiadają za co... Z jednej strony musiałbyś zewrzeć piny - np. we wtyczce licznika, w po drugiej stronie - po stronie czujnika temp i po potencjometrze pływaka przedzwonić kable - sprawdzić miernikiem czy jest przejście. Jednak skoro jakieś napięcie jest, to by znaczyło, że przejście jest... hmm. Może w złym miejscu mierzyłeś napięcie? Dobrze by było sprawdzić zmiany rezystancji - zarówno potencjometru pływaka jak i czujnika temperatury we wtyczce licznika.
Pozdrawiam
PS. Jeżeli będziesz jednak chciał kupić licznik na podmianę, to możesz uderzać do mnie. Mam dostępny od ręki ze swojego Polo. (wymieniałem, bo doposażyłem Polo w komputer pokładowy - MFA) Co prawda silnik 1.4, ale zakres obrotów jest ten sam więc obrotomierz pasuje. Jak pasuje obrotomierz, to resztę można załatwić kodowaniem. Jako dowód - moj obecny licznik jest z polo 1.2

Oczywiście ten licznik co mogę sprzedać nie ma komputera więc pewnie na stałe Cię on nie ratuje jeśli rzeczywiście licznik byłby uwalony...