[6N2] Automat szarpie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kola58
Newbie
Newbie

[6N2] Automat szarpie

Post autor: kola58 »

Samochód jak jest zimny szczególnie po nocy źle zmienia biegi/automat/, szczególnie z I na II wchodzi nawet do 4000obrotów i nie chce zmienić biegu, a jak zmienia to czuć szarpnięcie. Pomaga mu "ujęcie gazu" i wtedy jakby szybciej zmienia.Miało niby pomóc zmiana oleju i chyba filtrów ale zrobili mi to i nic nie pomogło.Może ktoś zna jakiś dobry serwis automatów w okolicach Zamościa lub Lublina.
Awatar użytkownika
navroth
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: navroth »

Znam niestety tylko w Wa-wie serwis do polecenia o którym słyszałem wiele dobrego: http://www.samko.pl/
k
kola58
Newbie
Newbie

Dzięki kontaktowałem się z nimi ale nie bardzo mi pomogli. Stwierdzili że ten model tak ma. Nie bardzo mnie to przekonuje.Czy nikt na forum nie ma takiego samochodu w automacie?
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

viewtopic.php?f=177&t=42204&p=440164&hilit=automat*#p440164

Jedynie niepokoi ciagniecie do 4000 rpm, ile gazu cisniesz ?
k
kola58
Newbie
Newbie

Jeżeli próbuję na siłę to wchodzi na takie obroty, obroty wzrastają a prędkość nie "to jedynka" i szarpnięcie jest mocno odczuwalne. Skuteczne jest faktycznie ujęcie gazu w okolicy 2-3 tys pomaga to płynniej zmienić bieg. Niestety szarpnięcia te zdarzają się również po długim postoju w ciągu dnia tem. zew. ok 15stopni, co będzie w zimie przy ujemnych temp.
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""kola58""]Niestety szarpnięcia te zdarzają się również po długim postoju w ciągu dnia tem. zew. ok 15stopni,[/quote]
to to samo co u mnie
[quote=""kola58""]co będzie w zimie przy ujemnych temp.[/quote]

Ujmiesz gazu i bieg wejdzie plynnie. Ja tam sie przyzwyczaiłem do tego. Ten typ tak ma i tyle.
k
kola58
Newbie
Newbie

Tylko moim jeździ żona i tu jest problem. A tak przy okazji ile ci to auto pali w mieści bo mój w granicach 10l.
Awatar użytkownika
bazi

miasto w lecie w okolicach 10,5 , trasa ok. 8.
W zimie po mieście więcej, ale to normalne.

zresztą tyle palić musi , w instrukcji też napisane 10,5 po mieście

[quote=""kola58""]Tylko moim jeździ żona i tu jest problem.[/quote]
musisz ją odpowiednio przeszkolić ;-)
p
passatgl5
Newbie
Newbie

Post autor: passatgl5 »

Podłącze sie pod temat acz kolwiek nie w sprawie szarpnięć ale czy macie moze jakieś info na temat gdzie i jak sprawdza sie poziom olejuw tej skrzyni i w razie konieczności gdzie sie go dolewa bo w tym temacie nawet elsa wysiada bo za stare auto (polo 6n2 AUD aut. ze skrzynia EHD) z góry dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
bazi

tyle wiem , że tam jest otwór przelewowy , odpala sie silnik i czeka az olej w skrzyni osiągnie odpowiednią temp. (sprawdza sie np. vag'iem) , potem przelatujesz wajchą przez PRND pozostajac na kilka sek. na kazdym położeniu , potem dajesz na P odkrecasz korek od otworu przelewowego i uzupelniasz odpowiednim olejem az zacznie wypływać kroplami.

W każdym razie sam tego nigdy nie robiłem i nie ponosze odpowiedzialności za ewentualną trafność porady.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""passatgl5""]ak sprawdza sie poziom olejuw tej skrzyni i w razie konieczności gdzie sie go dolewa bo w tym temacie nawet elsa wysiada bo za stare auto (polo 6n2 AUD aut. ze skrzynia EHD)[/quote]W elsie jest mnóstwo info dotyczących automatów i na twoje pytanie jest odpowiedź, ale nie po polsku. Jeżeli podczs instalacji programu został zaznaczony tylko j. polski, to dlatego elsa klęka. Chyba, że są zainstalowane inne języki np. angielski, to wystarczy przełączyć program na angielski.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”