Samochód jak jest zimny szczególnie po nocy źle zmienia biegi/automat/, szczególnie z I na II wchodzi nawet do 4000obrotów i nie chce zmienić biegu, a jak zmienia to czuć szarpnięcie. Pomaga mu "ujęcie gazu" i wtedy jakby szybciej zmienia.Miało niby pomóc zmiana oleju i chyba filtrów ale zrobili mi to i nic nie pomogło.Może ktoś zna jakiś dobry serwis automatów w okolicach Zamościa lub Lublina.
Dzięki kontaktowałem się z nimi ale nie bardzo mi pomogli. Stwierdzili że ten model tak ma. Nie bardzo mnie to przekonuje.Czy nikt na forum nie ma takiego samochodu w automacie?
Jeżeli próbuję na siłę to wchodzi na takie obroty, obroty wzrastają a prędkość nie "to jedynka" i szarpnięcie jest mocno odczuwalne. Skuteczne jest faktycznie ujęcie gazu w okolicy 2-3 tys pomaga to płynniej zmienić bieg. Niestety szarpnięcia te zdarzają się również po długim postoju w ciągu dnia tem. zew. ok 15stopni, co będzie w zimie przy ujemnych temp.
[quote=""kola58""]Niestety szarpnięcia te zdarzają się również po długim postoju w ciągu dnia tem. zew. ok 15stopni,[/quote]
to to samo co u mnie
[quote=""kola58""]co będzie w zimie przy ujemnych temp.[/quote]
Ujmiesz gazu i bieg wejdzie plynnie. Ja tam sie przyzwyczaiłem do tego. Ten typ tak ma i tyle.
Podłącze sie pod temat acz kolwiek nie w sprawie szarpnięć ale czy macie moze jakieś info na temat gdzie i jak sprawdza sie poziom olejuw tej skrzyni i w razie konieczności gdzie sie go dolewa bo w tym temacie nawet elsa wysiada bo za stare auto (polo 6n2 AUD aut. ze skrzynia EHD) z góry dzieki za pomoc
tyle wiem , że tam jest otwór przelewowy , odpala sie silnik i czeka az olej w skrzyni osiągnie odpowiednią temp. (sprawdza sie np. vag'iem) , potem przelatujesz wajchą przez PRND pozostajac na kilka sek. na kazdym położeniu , potem dajesz na P odkrecasz korek od otworu przelewowego i uzupelniasz odpowiednim olejem az zacznie wypływać kroplami.
W każdym razie sam tego nigdy nie robiłem i nie ponosze odpowiedzialności za ewentualną trafność porady.
[quote=""passatgl5""]ak sprawdza sie poziom olejuw tej skrzyni i w razie konieczności gdzie sie go dolewa bo w tym temacie nawet elsa wysiada bo za stare auto (polo 6n2 AUD aut. ze skrzynia EHD)[/quote]W elsie jest mnóstwo info dotyczących automatów i na twoje pytanie jest odpowiedź, ale nie po polsku. Jeżeli podczs instalacji programu został zaznaczony tylko j. polski, to dlatego elsa klęka. Chyba, że są zainstalowane inne języki np. angielski, to wystarczy przełączyć program na angielski.