Witam, posiadam samochód VW Polo 9N 1.4TDI BAY teraz będę w nim spędzał 3 zimę i mam już dość marznięcia, parowania szyb w samochodzie. Już miałem montować elektryczny dogrzewacz wody na świece żarowe ale zauważyłem że moja polówka posiada nagrzewnicę elektryczną, nad pedałem gazu widzę mniej więcej taką samą wtyczkę i dokładnie te same kolory grubych kablów(jak na zdjęciu poniżej) wchodzących w obudowę plastikową, ale nie wiem dlaczego nie włącza się. mam klimatyzację półautomatyczną - climatic. Próbowałem ustawień: temp na max, włączony AC, nawiew na szybę, ale nic nie pomaga żadne przekaźniki nie 'tykają'.
porobiłem kilka testów komputerem i miernikiem elekt., dokładniej silnik(engine)-> test wyjść i czekać na low heat..... / high heat..... (coś tam dalej). Z tego co zauważyłem grzałka prawdopodobnie się włączała, lamka w samochodzie dosyć mocno przygasała, później sprawdziłem napięcia na kostce tej nad pedałem gazu i napięcie podczas testu pojawiało się.
Więc prawdopodobnie problem leży po sterowniku, dlaczego mi on tego dogrzewacza nie włącza?
albo czy to może mieć związek z tym że nie działa mi kontrolka akumulatora oraz ładowanie mam dopiero po przekroczeniu ok 1800RPM - prawdopodobnie mam gdzieś uszkodzony niebieski kabelek idący od alternatora?
No i masz problem rozwiązany. Z niebieskim kabelkiem jest jeszcze drugi który informuje moduły że alternator ładuje. Gdy braknie tego sygnału nagrzewnica się nie włączy. A sterowania nagrzewnicą szukałbym w module klimatyzacji . Heat hi i lo dotyczy świec żarowych w module sterowania silnika.
Heat hi i lo dotyczy świec żarowych w module sterowania silnika.
tak dotyczy świec żarowych ale podgrzewacza na świece nie mam za to mam tą nagrzewnicę elektryczą która jest podłączona w ten sam sposub, też ma 3 grzałki - napięcie na grzałce się pojawia w chwili testowania.
A gdzie znajdę drugi koniec kabla tego niebieskiego i tego drugiego? kiedyś chciałem ten niebieski naprawić, ale on się łączy z większą wiązką kabli dodatkowo gdzieś tam pod akumulatorem idzie więc odechciało mi się grzebania
Z tego co pamiętam oba idą do modułu centralnej elektryki. Kabelki przerywają się najczęściej przy kostce która jest przy rozruszniku (kabel wychodzi z alternatora i na rozruszniku jest jeszcze jedna kostka) i idzie na podłużnice pod akumulatorem. Najlepiej widać od spodu po zdjęciu osłony pod silnikiem .
Kolego ralfbox a masz możliwość zrobienia i wrzucenia zdjęć w którym miejscu znajdują się przewody i ta cała nagrzewnica? Bo po kodach wyposażenia mojego wozidełka wynika że też ją posiadam ale za żadne skarby nie dogrzewa gdy silnik jest zimny. Więc możliwe że mam podobny problem. Z góry dzięki za pomoc. Jak chcesz to możesz na maila mi wysłać brati85@wp.pl
Nad pedałem gazu widać wiązkę 3 grubych przewodów. 3 bo grzałka ma dwa obwody.
Trzeba spełnić pewne warunki aby to się odpaliło, czyli:
- pokrętło ustawione na szybę
- temperatura ustawiona na cokolwiek powyżej min
- dostatek prądu w aucie.
Do ostatniego punktu potrzeba sygnału obciążenia alternatora DF. Niestety przewód we wtyczce gnije - słabe położenie.
Ale jeśli oczekujesz jakiś niebywałych skutków po uruchomieniu tego to niestety Cię zawiodę.
4 liter to nie urywa...
Niestety z 12Volt ciężko coś takiego uprodukować aby grzało konkretnie.
Domyślam się że nie ogrzeje za bardzo. Ale chociaż trochę ciepła na szybę w jesieni się przyda. Bo odkąd mam auto to nie zauważyłem żeby ta nagrzewnica grzała.
Jak masz VAG to sprawdzisz czy się włącza.
A jak nie masz to wsiądź do zimnego auta. Ustaw ciepły nawiew na szybę i odpal. Posiedź chwilę. Powinien cyknąć przekaźnik, po nim drugi (drugi obwód nagrzewnicy).
łatwo tą kostkę znaleźć, jak jesteś pod samochodem patrzysz na kranik wychodzący z chłodnicy nad kranikiem jest rozrusznik, do śruby mocującej rozrusznik jest przykręcony kawałek metalu w którym właśnie siedzi ta wtyczka gdzie kabelki się urywają. W moim wypadku do wtyczki nie dochodził żaden kabel, oby 2 były urwane. Jak na razie to jestem zadowolony z dogrzewacza, ale poranki są dosyć ciepłe, ciekawe jak sobie na mrozach będzie radził, w każdym razie zawsze warto mieć sprawne te urządzenie.