Witam. Niestety dalej nie poradziłem sobie z problemem zawyżonego spalania.. Wymieniana sonda,przepustnica, adaptacja również i ciągle ten błąd i spalanie zawyżone.. Co może być przyczyną? Sondy były 3, i każda oscyluje dobrze.. Posiadam LPG,ale nawet jak wykasuje błędy i jeżdżę na PB to i tak ten błąd wyskakuje. Przez co nie moge wyregulować LPG porządnie i na zimnym zalewa sie na LPG...
Kto coś poradzi?..
PS. Na prawdę, jakby ktoś podał przyczynę, bądź naprowadził na jakiś trop, wysyłam 4pack dobrego browara albo dobre 0,5, co kto woli !
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2013, 18:22 przez KondzioR., łącznie zmieniany 1 raz.
Błąd 561 to ,,Regulacja składu mieszanki". W Twoim 1.4 wiele elementów może powodować właśnie ten błąd.
Jeżeli problem jest zarówno na gazie jak i na benzynie to proponuję sprawdzić wszystkie czujniki, ewentualnie możesz podmienić ECU. W moim AEE rozjechała się mapa w ECU i spalanie wynosiło 11l gazu - podmianka sterownika rozwiązała problem (przy podmiance musisz zakodować nowe ECU w immobiliserze czyli vag: immobiliser - adaptacja -kanał 00 - save).
Sprawdź także filtr powietrza, oraz wszystkie przewody w układzie zasilającym czy czasem nie dostaje lewego powietrza. Przy adaptacji przepustnicy pamiętaj najpierw przywrócić ustawienia fabryczne sterownika ECU (adaptacja - kanał 00 - save). Zwróć także uwagę na ciśnienie paliwa podawane przez pompkę.
Hmm, czyli nic innego chyba nie pozostaje jak sprawdzić ciśnienie pompy, oraz podmienić ECU.
Podpowie ktoś jak sprawdzić te ciśnienie i ile ono powinno wynosić?
Po stronie pasażera w okolicy kielicha powinny być dwa przewody paliwowe - jeden zasilenie, drugi powrót. Powinno rozłączyć się przewód zasilenia, wpiąć trójnik tak aby ciśnienie dalej mogło trafić do wtryskiwaczy a do trójnika podpinasz manometr. Ciśnienie powinno być 3 bary, ale znając odchylnia myślę że przy 2.2-2.5 powinno być ok.
hmm, chyba wstawie auto do mechanika.. Nie mam trójnika, nie mam manometra, okaze sie ze komp, kupie drugiego a mam problemy z gniazdem bo czyta mi tylko silnik, niestety. Wolę oddać nich ktoś sie pobawi. Dzięki za pomoc.
Auto było u mechanika, wymieniany był komp i jest to samo. Na 99% jest to nieszczelny układ wydechowy i dlatego sonda fisiuje. Będę spawał na dniach wydech. Nie ma jeszcze kata, ale myśle że to nie jest problem
Witam. Wydech zrobiłem dzisiaj, ale jeszcze nie jeździłem. Wczoraj zrobiłem koło 500km po trasie, i dzisja podpiąłem kompa i 3 błędy.. :
1. 00525 P0131 O2 czujnik – niskie napięcie – G39 B
2. 00537 Kontrola czujnika tlenu
3. 00561 Kontrola dodawania mieszanki
Nie wiem czy są poprawnie przetłumaczone błędy, ale brałem je z forum VWGOLF.
Czyli co? Może jednak od tej dziurki wariowała sonda? Dzisiaj go tam uszczelniłem gdzie puszczał, ale to było za sondą.