intek m790 plus,am czy fm????

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

intek m790 plus,am czy fm????

Post autor: Erda 450 »

Witam koledzy,kupilem radio intek m-790 plus i antene tti 145,w serwisie zestroili mi radio na am,mam rowniez opcje zestroic go na fm,zastanawiam sie czy dobrze mi to zrobili ,bo mam wrazenie ze slychac mnie blisko,gdy wyreguluje radio to slychac fajnie ale blisko,natomiast gdy pokrece zasiegiem,od razu wiecej rozmow jest na radyjku lecz trzeszczy,i nie wiem czy ma byc na am czy fm,jaka to roznica?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

w Polsce używa się modulacji AM, także przełącz na AM,
na FM będzie trzeszczeć bo ludzie nadają na AM.
Najczęściej wykorzystywanym w paśmie CB rodzajem modulacji jest modulacja amplitudy (AM). W Polsce około 90% urządzeń przystosowanych jest do pracy tą emisją. Do łączności lokalnych powinno się wykorzystywać modulację częstotliwość (FM), która jest zalecana przez CEPT. Modulacja FM umożliwia co prawda prowadzenie łączności o mniejszym zasięgu, ale posiada niewątpliwą zaletę w postaci wywoływania mniejszych (niż w przypadku AM) zakłóceń radiowych i telewizyjnych. Do łączności dalekiego zasięgu wykorzystywana jest modulacja jednowstęgowa (SSB), jednak sprzęt przystosowany do tego typu modulacji jest dużo droższy
źródło cbradio.pl
Ciotka Wiki prawdę ci powie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/CB_radio
http://pl.wikipedia.org/wiki/Modulacja_amplitudy
civic r18a2/407 1,6 HDi
p
pbmaks
Newbie
Newbie

Post autor: pbmaks »

mimo, że w Polsce mamy 2 dopuszczalne modulacje AM/FM to przyjęła się AM chociaż pod względem jakościowym co widzę prowadząc samochód po innych krajach dużo lepiej spisuje się FM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”