Skfarek
co do zaworów to raczej nie, po prostu ten silnik jest dziwny, od zawsze o tym mówiłem.. ale to raczej dlatego że ze skromnego 1.4 chcieli wydmuchać 100 kuniów bez sprężarki
co do hamowni to się zobaczy, na razie wsadziłem tyle kasy że nawet złotówki nie mam ochoty na niego wykładać
a więc dalszy ciąg historii dla ciekawskich tego dziwnego silnika
Pomimo założenia kompletnie zrobionej głowicy (ciekawostka: zawory w AFH takie same jak w GTI), coś było nie w porządku, nie jechał jak wcześniej, okazało się że stracił ciśnienie na jednym cylindrze. Dziwna sprawa gdyż głowica była sprawdzana przed założeniem pod względem szczelności. Nie pozostało nic jak zrzucić ponownie i pójść jeszcze dalej czyli wyciągnąć blok i sprawdzić tłoki. Cóż, z niewyjaśnionych do końca przyczyn (prawdopodobnie po strzale) okazało się że tłok z boku się ukruszył. Mamy przyczynę więc działamy. Niestety to nie było takie proste jak się wydawało. Tłoki do tego silnika były kolejnym problemem, gdyż w intercarsie itp tłoki do tego silnika są takie same jak dla reszty 1.4 16v - przynajmniej w systemie i katalogach. Niestety rzeczywistość okazała się zupełnie inna - po szerokim zakresie poszukiwań wyjaśniła się zagadka: tłoki w tym silniku są dodatkowo utwardzane powierzchniowo (taki kompromis między kutymi a zwykłymi) i sprzedawane wyłącznie z korbą jako całość. Oczywiście mimo wydanych już grubych milionów na silnik nie pozostało nic innego jak zakupić komplet pierścieni i panewek na wszystkie tłoki. I tu wyszło pełne podsumowanie tego silnika: panewki do AFH nie pasowały, gdyż okazało się że wał nie jest od VW. Nadworny mechanik czyli sakosg40 twierdzi iż prawdopodobnie ten silnik był jakimś eksperymentem (wyprodukowany na samym początku produkcji 97 rok) a wał pochodzi od firmy motorsport. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł gdzie można się dowiedzieć o szczegółach tego silnika to czekam na PW. Ostatecznie udało się dopasować panewki od jakiegoś TDI 110KM. Silnik przejechał już 400km i ciągle na dotarciu.
Kompletna lista wszystkich części pojawi się standardowo w 1 poście jak sakosg40 znajdzie w końcu czas i mi napisze
taki mały aktual końcowy, bo działo się sporo ale nie ma co się rozpisywać:
zagościł nowy silnik - również AFH ale z małym przebiegiem - sprawdzany po VINie, coś koło 97tyś (z roczną gwarancją)
zagościła nowa skrzynia - po kapitalnym remoncie o kodzie FFR z 6N2 1.4 16v (z roczną gwarancją - od skrzynie.com.pl)
w obecnej chwili na spokojnie planuję zmienić auto - czekam sobie na dobrą okazję aby kupić coś z dobrego i pewnego źródła a nie ściągane śmiecie z niemiec których jest 99% na allegro. Szukam kombi, rocznik > 2008, silnik tylko i wyłącznie benzyna, moc > 150KM (najlepiej V5 lub jakieś turbo 2.0), rozglądam się szczególnie za volvo V50, ale biorę pod uwagę też mondeo i audi (A4, A6) - ograniczenie gotówkowe: 60k PLN, więc jeśli jesteś w stanie mi pomóc to pisz. Po takim zabiegu polo prawdopodobnie pójdzie na sprzedaż - jest to idealna baza do dalszych modów, auto ma praktycznie wszystko oprócz grzanych stołków i klimy. Jedyny mankament to blacharka - więc jeśli ktoś ma dojścia lub samemu umie sie nią zająć to będzie dobra okazja na kupno bo z ceną nie będę szalał, ale za darmo też nie oddam (patrz wszystkie koszty pierwsza strona oraz to co wyżej).