[6N2] Wymiana świec w polo 1.0 auc z lpg

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Wymiana świec w polo 1.0 auc z lpg

Post autor: zigino »

Witam, założyłem gaz sekwencyjny jakiś tydzień temu.. jestem zadowolony, ale chce zapytać o świece.. nie wiem kiedy były wymieniane więc stwierdziłem, że mogę to zrobić. Nie wiem czy kable WN też zmieniać, ale też nie wiem kiedy były zmieniane.. ale przypuszczam, że nigdy bo autko nie ma dużego przebiegu a w swojej historii posiadał 2 kobiety za właścicieli.

Co do świec to, czy kupić zwykłe czy takie do LPG ?
wg. tej wyszukiwarki http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-produktow/
to są zwykłe:

Typ:PZFR5D-11
Nr porządkowy:7968

a to do LPG:

Typ:LPG 6
Nr porządkowy:1565

czy jeżeli zmieniać kable wn to czy ngk są ok? Czy ew. istnieją jakieś oryinalne, chodzi mi o to, że wole oryginał niż zamiennik lub podróbę. Nie chcę 2 razy wymieniać

Kable WN:
Typ:RC-ST901
Nr porządkowy:7303

poradźcie mi, bo nie wiem
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

kupuj zwykłe świece katalogowo pasujące do auta, świece do LPG to chwyt marketingowy i raczej taka świeca nie będzie lepsza od zalecanej, to samo tyczy się oleju silnikowego.
można to porównać z kawą specjalnie przygotowaną do picia z mlekiem :crazy:
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Dokładnie. Też mam lpg i świece kupuj takie jak masz przypisane do auta, nie patrz na lpg.
Awatar użytkownika
zigino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zigino »

ok to świece mam już rozstrzygnięte.. mam pytanko co do aktualnych, dziś sprawdziłem świece i widać że przydałoby się wymienić ponieważ mają lekki biały osad, ale czy jest to możliwe, że wszystkie są NGK PZFR5D-11 a 2 mają elektrodę środkową płaską(beż stożka) a 2 mają stożkową tzn. taką piramidkę na końcu (na zdjęciu jest stożkowa)
https://docs.google.com/file/d/0BxFEPol ... sp=sharing <-- zdjęcie 1 świecy
oczywiście przerwa w tych bez "stożka" tez wygląda jakby była ogromna(nie miałem suwmiarki pod ręką)

a czy kable te co podałem w 1 poście są dobre? czy polecacie inne, czy to w ogóle nie ma znaczenia polećcie coś :P

Jeżeli istnieją Oryginalne kable do VW to zapewne je kupie, ale nie wiem czy takowe istnieją lub czy są dobre
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie kupuj dedykowanych do gazu z jedną elektrodą bo będziesz musiał wymieniać na zwykłe takie jak fabryka zaleca.
Mają być 3 elektrodowe, może być Bosh,NGK,Iskra,Beru powinno śmigać jak talala.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”