Witam. Wymieniałem rozrząd w swoim polo 1.4 16v AFH i prawdopodobnie ktoś kiedys odkręcił koła zębate od wałków i seryje znaki nie zgadzały się więc zrobiłem swoje znaki złozyłem odpaliłem było ok więc trochę przyspieszyłem zapłon ale to jeszcze nie jest to co było wczesniej np. wczesniej na 2 biegu wyciągałem 90km/h a teraz 80km/h. Podpiąłem Polskiego Vaga błędów nie ma ale te cyfry co powinny być same zera to jest jedna cyfra 1.
Nie wiem jak dokładnie wyglądają koła w 16v ale przy 8v koło jest na klinie chyba, że koła są na 3 śrubach więc powinno się je luzować przy zmianie rozrządu. A napewno dobrze założyłeś pasek nie przestawiłeś nic?
No wydaje mi, ze dobrze po paru obrotach zawsze się zgadzały może 1mm. W 16v są przykręcone na klucz 24 tylko nie wiem czy na stożku czy na klinie. A jak odkręce pokrywe zaworów to jak wałki powinny być ustawione?
Na Twoim miejscu ustawił bym zapłon tak jak było na początku jeśli to nic nie da to będziesz pewny, że wina leży po stronie rozrządu. Jeśli wałki są na jednej śrubie to wydaje mi się, że klin napewno jest.
Ale chodzil jeszcze gorzej tylko zaplonem polepszylem. Tylko jak chcialem sprawdzic zaplon w tej sekcji 4 to te cyfry co mają byc same zera to jest jedna 1. Wiem ze tych tematow to juz było od groma ale wytłumaczyl by mi ktos krok po kroku jak w polskim VAGU wejsc w ten zaplon?