Rozmiar koła zapasowego powinien być taki sam jak reszty kół. Wg przepisów posiadanie koła zapasowego nie jest wymagane w osobówce. Natomiast jazda z kołem innego rozmiaru , ba nawet inna oponą mimo że rozmiar się zgadza, na jednej osi kwalifikuje do utraty dowodu rejestracyjnego i skasowaniu 100 PLN na rzecz łatania dziury budżetowej.
[quote="qwertypol"]A mógłby ktoś sprawdzić jakie ma u siebie opony mam 195/55/15 a nie wiem czy takie mi wejdzie we wnękę koła zapasowego.[/quote]
Masz złe opony, za duże. Powinny być 185/55/15 lub 195/50/15. Takie koło może nie wejść...
Później zmierzę.
[quote="jhosef"][quote="qwertypol"]A mógłby ktoś sprawdzić jakie ma u siebie opony mam 195/55/15 a nie wiem czy takie mi wejdzie we wnękę koła zapasowego.[/quote]
Masz złe opony, za duże. Powinny być 185/55/15 lub 195/50/15. Takie koło może nie wejść...
Później zmierzę.[/quote]
Na takich oponach to auto z fabryki wyjechało na wlepce jest kod HA9: opony 195/55 R 15 85V
[quote="Wolga85"]Rozmiar koła zapasowego powinien być taki sam jak reszty kół. Wg przepisów posiadanie koła zapasowego nie jest wymagane w osobówce. Natomiast jazda z kołem innego rozmiaru , ba nawet inna oponą mimo że rozmiar się zgadza, na jednej osi kwalifikuje do utraty dowodu rejestracyjnego i skasowaniu 100 PLN na rzecz łatania dziury budżetowej.[/quote]
A jak to się ma do tzw. "dojazdówek"? To koło zdecydowanie nie odpowiada rozmiarom kół jakie używamy normalnie. Nie rozumiem, dlaczego miałbym mieć w bagażniku jako zapas koniecznie takie samo koło jak na aucie. Jest to zapas, który ma posłużyć jako ratunek, żeby dojechać do zakładu wulkanizacyjnego i uważam, że może mieć ono taki rozmiar, jaki jest przewidziany przez producenta. Lepszy pełnowymiarowy zapas z inną oponą niż jakaś śmieszna dojazdówka...
Ja osobiście mam normalnie koła 185/55 R15, a na zapasie mam chyba 185/60 R14.
195/55 R15 to dobre koło - fabryczny rozmiar. U siebie w aucie na wlepie wlewu mam 195/55 R15 jak i również 195/50 R15.