[variant] głośne opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

[variant] głośne opony

Post autor: Noix »

No to tak. W poprzednim aucie Oplu Astrze F miałem opony Michelin Energy o rozmiarze 195/55 r15, z ori alufelgami opla. Cały zestaw poszedł do mojego Varianta, na początku sezonu letniego. Mnie zastanawia czemu te opony w oplu były bardzo ciche, a w Variancie jak się jedzie 60km/h to już można ogłuchnąć, nie powiem jak głośno jest gdy jedzie się autostradą z dużą prędkością :closedeyes: Na zakrętach, gdy auto się przechyla opony nagle cichną :shock: Czy ma to coś wspólnego z tym, że astra była sporo cięższa od Varianta? Nie ogarniam tego. Jakieś pomysły co to na pewno może być?

Tak btw. planuję zmienić te opony. Jaki komplet nowych opon o rozmiarze 195/55 r15 lub 195/50 r15 mogę mieć do 1000zł?
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Jesteś pewien na 100%, że to wina opon?
Ja bym obstawiał łożysko w którymś z kół. Najlepiej bylo by założyć jakiś inny komplecik i sprawdzić.
Michelin Energy to nie jest jakiś syf, to opona topowego producenta, która wg mnie jest stosunkowo cicha właśnie. Wiem bo też swojego czasu na takich śmigałem.
N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

taa i co, nagle po zmianie felg z oponami łożyska zaczęły cholernie szumieć? Jestem 100% pewien, że to wina opon. Na zimę znów założę wielosezonówki, które dostałem z Variantem i wszystko było idealnie to się zobaczy. Łożysko w którymś z kół :closedeyes: Ta i oba tylne łożyska szumią jak diabli. Poza tym wiem jak brzmi szum łożyska i jest inny ;) Gdy auto konkretnie załaduję to opony są ciche. Może to dlatego, że są one już dość stare? Rocznik bodajże 2001.
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""Noix""] Może to dlatego, że są one już dość stare? Rocznik bodajże 2001.[/quote]
:scratch: nooo może i dlatego :crazy:
chłopie na dwunastoletnich oponach to se mozna przyczepkę postawić (nie ciągać :grin: )
N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""murzyn""][quote=""Noix""] Może to dlatego, że są one już dość stare? Rocznik bodajże 2001.[/quote]
:scratch: nooo może i dlatego :crazy:
chłopie na dwunastoletnich oponach to se mozna przyczepkę postawić (nie ciągać :grin: )[/quote]

Bo co? :P Poza tym, że szumią to trzymają bardzo dobrze ;)
A jakie nowe opony polecacie?
Awatar użytkownika
Gepard
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Gepard »

Powiem Ci, że częściowo też mam taki problem. Słysze hałas z tylnych kół - najgłośniej jest przy prędkości 80 km/h, przekładam letnie na zimówki - cisza, przekładam z powrotem znów hałasuje, przekładam opony przód na tył - znów hałasuje. letnie to barumy 195/50/15 a zimowe 165/60/14
Mi się wydaje że to jest łożysko. Ciekawostka łożysko było wymienianie w zeszłym roku w sierpniu. Czy jest możliwe, żeby tak szybko się zużyło?
POLO CLASSIC - Maluch wsród Limuzyn
2012 Ślesin
2013 Ślesin
2014 Ślesin
Awatar użytkownika
last_chance
Początkujący
Początkujący

Post autor: last_chance »

U mnie parę ładnych lat temu trafiło się felerne łożysko tył. Wymienione na takie same i jeździ już od tamtego czasu nie ruszane.
N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Gepard""]Powiem Ci, że częściowo też mam taki problem. Słysze hałas z tylnych kół - najgłośniej jest przy prędkości 80 km/h, przekładam letnie na zimówki - cisza, przekładam z powrotem znów hałasuje, przekładam opony przód na tył - znów hałasuje. letnie to barumy 195/50/15 a zimowe 165/60/14
Mi się wydaje że to jest łożysko. Ciekawostka łożysko było wymienianie w zeszłym roku w sierpniu. Czy jest możliwe, żeby tak szybko się zużyło?[/quote]

zobaczymy co będzie gdy ja przełożę opony na zimowe. ;)
N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

wbiły moje wielosezonówki, których używam na zime i co? szumi nadal, ale mniej. Łożyska do wymiany :) Ktoś się orientuje ile kosztują łożyska na tył? W sumie cena przodu też się przyda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”