Ja mam klocki Brembo do tego zestawu. Nie jakieś tam sportowe - bo przy sportowych muszą być porządnie rozgrzane, by mieć dobre właściwości hamowania - tylko normalne, zwykłe Brembo.
Jak znajdę link to Ci podrzucę
Co do tarcz to mam takie już po raz drugi. Pierwszy zestaw zajechałem w 2 lata, ale tylko dlatego że tarcza mi się skrzywiła podczas wypadku i występowało bicie przy hamowaniu. Generalnie heble są żyleta, z tym że ja mam 256mm
Muszę podzielić się swoją opinią odnośnie tarcz Mikoda.
Mam te tarcze wentylowane w rozmiarze 239mm i tylko nacinane, nie wiercone. Do tych tarcz założyłem klocki ATE. Trochę już na tym zestawie przejeździłem więc mogę się wypowiedzieć... wnioski:
- pedał hamulca zrobił się wyraźniej czulszy
- nie ma najmniejszego bicia
- ciut bardziej pylą w stosunku do poprzedniego zestawu (Mikoda zwykła + klocki ATE)
- zużycie tarcz ok, mniej więcej 2 kpl klocków zanim tarcza będzie w ogóle kwalifikować się do wymiany
- stosunek cena/jakość = rewelacja
- 239mm to nie tarcza sportowa, ile by wycięć, nacięć nie miała cudów nie będzie, ale jeśli komuś zależy na poprawie czułości i delikatnie wydajności seryjnego układu hamulcowego jak najbardziej polecam, zdecydowanie ponad serie, ale nie sport.
Kwestia nawierceń to już wg uznania i gustu... otwory w hamowaniu nie pomagają... one tylko chłodzą tarcze (chyba ze non stop piłujesz hebel wtedy szybsze schłodzenie tarczy poprawia jej wydajność... aczkolwiek tu jest cała teoria nt szybszego chłodzenia się "materiału" w okół otworów niż w obszarze bez nawierceń... w szczególnych przypadkach pojawiają się delikatne pęknięcia)
Z czystym sumieniem mogę polecić Mikody zarówno gładkie (bo takie miałem wcześniej) jak i nacinane. Jedne i drugie są robione z tego samego "kawałka blachy".
Do tarcz Mikoda najlepszym rozwiązaniem są klocki: Ferodo, TRW, ATE (kolejność nie ma znaczenia)
to ja tez dołożę od siebie mam tarcze TRW i po miesiącu używania pojawiły się pierwsze bicia , znajomy do mazdy tez kupił te tarcze i ten sam kit !
co do klocków to sporo znajomych poleca brecka http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2917590881
także po roku używania wywalę te tarcze prosto do kosza (przez te bicia muszę robić cale zawieszenie)