Pytanie! Macie w swoich polach mate wygłuszającą pod maską?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marcus747
Newbie
Newbie

Pytanie! Macie w swoich polach mate wygłuszającą pod maską?

Post autor: marcus747 »

Jak w temacie, czy macie ta mate z materiału pod maską (wygłuszającą). Bo ja nie mam i zastanawiam sie czy powinna być.... Polo 6N '97 1,4 AEX

Czy dołożenie takiej maty wpłynie jakoś na wyciszenie trochę przygłośnego silnika?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Ja mam taki silnik i rocznik jak Ty i nie mam maty wygłuszającej ;)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Było już o tym nie raz
w matę wyposażone były fabrycznie 6N-ki z silnikami wysokoprężnymi, niektóre 1.6 z początku produkcji, 1.4 16V oraz 1.6 16V
m
marcus747
Newbie
Newbie

Tak to że wyposażone w nią były ropniaki :) to wiem. Ale one były wyposażone w osłone pod silnikiem (od spodu) . A mi chodzi o ten kawałek "czegoś" przyklejony od spodu pod maską. W każdym innym samochodzie który miałem takie cos było i dlatego pytam.....
Awatar użytkownika
grendolf
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grendolf »

Ja też nie posiadam. Nie wiem czy fabrycznie nie było.
Też się zastanawiałem czy nie powinno być jakieś wygłuszenie, ale ETKA pokazuje jedynie uszczelkę na przedzie klapy, natomiast o wygłuszeniu cisza :) Tzn mam na myśli moje autko :)
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Ja nie mam. Fajnie byłoby mieć?:)
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

turzol ma rację. Ten kawałek "czegoś" przyklejony od spodu pod maską mają wszystkie silniki wysokoprężnei, niektóre 1.6 z początku produkcji, 1.4 16V oraz 1.6 16V.
Ja też mam 1.4 AEX i czegoś takiego nie posiadam. Zatem się ciesz, że taki gadżet znajduje się pod maską. :grin:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja w 1,4 nie mam takiej maty wygłuszającej i nie zamierzam tego badziewia zakładać, silnik i tak jest cichy.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
aniula24
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: aniula24 »

[quote="marcus747"]Czy dołożenie takiej maty wpłynie jakoś na wyciszenie trochę przygłośnego silnika?[/quote]

tez chetnie sie dowiem :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote="marcus747"]Tak to że wyposażone w nią były ropniaki :) to wiem. Ale one były wyposażone w osłone pod silnikiem (od spodu) . A mi chodzi o ten kawałek "czegoś" przyklejony od spodu pod maską. W każdym innym samochodzie który miałem takie cos było i dlatego pytam.....[/quote]

Osłona pod silnik a wytłumienie maski to 2 różne sprawy.

Tak na dobrą sprawę wyraźna poprawa jest po zamontowaniu wszystkich wytłumień jakie posiadały wersje w nie wyposażone - czyli wytłumienie maski, podszybia i ściany grodziowej wewnątrz komory silnika.
Oprócz tego z hałasem przedostającym sie do kabiny z części silnikowej poradziłem sobie tłumiąc matami oraz pianką STP całą część grodzi wewnątrz kabiny.
Dodam, że największy hałas dochodzi z cześci podszybia - u mnie tam są 2 warstwy mat i fabryczne wytłumienie z diesla, o którym wspomniałem wyżej

zaznaczyłem te elementy na fotce
Obrazek
Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: przemoRSL »

zagadzam sie z resztą,potwierdzam fakt że owe wygłuszenie maski miałe diesle,benzyna tylko nie liczni.
a tak wogóle to dobrze byłoby takie wyciszenie mieć,zwawsze jak jest ciszej jest bardziej komfortowo w podróży :-) przy większej predkosci.co byscie radzili kupic,org czy jakąś matę?ma ktoś coś sprawdzone?
zawsze do przodu,ale czasami lepiej spojrzeć w wsteczne lusterko

Pławniovwice 2009
m
marcus747
Newbie
Newbie

Takie tez moje zdanie, nie wszyscy mieli ale chyba dobrze byłoby mieć taką mate wygłuszającą..... Napewno głośniej nie będzie :) A co do osłony pod silnik to trochę mam obawy bo silnik chyba sie może przegrzewać wtedy... Co myślićie?? Z jakiegoś powodu do benzynki niemiecka myśl technologiczna nie przewidziała takiej osłony...... :) Czyli trzeba sie rozglądnąć za fabrycznym wytłumieniem maski :)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

potwierdzam posiadanie maty wygluszajacej w polo 1.4 16v 101KM :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote="marcus747"]A co do osłony pod silnik to trochę mam obawy bo silnik chyba sie może przegrzewać wtedy... Co myślićie?? Z jakiegoś powodu do benzynki niemiecka myśl technologiczna nie przewidziała takiej osłony...... :) [/quote]

Ciekawe masz informacje, szkoda że nie prawdziwe. Wersje benzynowe (1.4 16V, 1.6 16V) miały fabrycznie dolną osłonę silnika. Za odprowadzanie ciepła odpowiedzialny są kanały powietrzne montowane bezpośrednio do osłony
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

ja nie mam dolnej osłony, może odpadła kiedyś? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”