[6R] Instalacja gazowa 1.4 85KM silnik CGG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rafalduraj
Newbie
Newbie

[6R] Instalacja gazowa 1.4 85KM silnik CGG

Post autor: rafalduraj »

Czy możliwe jest założenie instalacji gazowej do tego silnika. Już pięć zakładów mi odmówiło instalacji ze względu na komplikacje i trudny montaż (konsultacje tylko telefoniczne - w mojej miejscowości nie ma zakładu instalacyjnego) Czyżby to był silnik z bezpośrednim wtryskiem tzw FSI, sądziłem że to MPI. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości.
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Ale co konkretnie stanowi problem? Bo sam silnik to od czasów Golfa IV przeszedł niewielkie zmiany, nie jest to żaden FSI. Inna sprawa, że tutaj entuzjastów montażu LPG raczej nie znajdziesz, choć może się mylę :P
Obrazek
r
rafalduraj
Newbie
Newbie

Post autor: rafalduraj »

Problemem było to ,że instalatorzy LPG sądzili ,że jest to silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Dzisiaj jeden z instalatorów LPG sprawdził silnik i można zamontować instalację 4 generacji, cena około 2600zł. Za o koło 2 tygodnie montaż instalacji i wówczas podzielę się wrażeniami...
Awatar użytkownika
Grzesiek2507
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzesiek2507 »

ja jestem entuzjasta montazu LPG ! :commando:
u mnie w rodzinie bylo juz wiele aut na LPG i nastepne tez beda, wszystkie brednie o zasuszaniu silnika i innych cudach nie widach nie mialy miejsca... :)
mam jezdzic na benie po ponad 5 zeta za litr, sory nie stac mnie :banghead:
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piotrej »

możliwe na 100% jest zainstalowanie LPG bo przecież na niemieckiej stronie vw.de jest polo BiFuel ( u nas oczywiście nie ma i długo nie będzie) >> polo zagazowane w silnikach 1.2 ;(1.4 ma wówczas 82KM) >> nasi mechanicy są do d... ale jak robić instalacje to tylko firmy BRC instalowana w seacie ibizie 1.4 85km i zapewne także w nowym vw polo.
rafalduraj podziel sie wrażeniami później tez mam 6R 1.4 85KM i też zastanawiam się nad gazem , a w golfie V nie można bylo instalowac gazu bo grzały sie wtryski >znajomy ma dotyczy FSI ,a nie TSI. Wiem że trzeba mieć ok. 30,000 km przejechane aby bezpiecznie założyć gaz. POZDRO
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Volkswagenowskie silniki 1,4 występują w wersjach FSI i z pośrednim wtryskiem. Jeśli rzeczywiście masz FSi to odpuść instalację. W tych silnikach da sie założyć gaz ale to średni biznes. Droga instalacja i praca w trybie mieszanym z jednoczesnym spalaniem benzyny w zależności od prędkości i obciążenia nie daje wybitnych oszczędności.
Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: psiaja »

hej.. i jak.. założyłeś to LPG?
mam tą samą brykę i mocno dumam nad jej zgazowaniem. Podziel się wrażeniami z eksploatacji samochodu :)
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
S
SvR
Newbie
Newbie

Post autor: SvR »

Witam.
Te same auto, ten sam silnik. Ktoś coś ruszył w sprawie montażu instalacji gazowej do 1.4 85km ?
Awatar użytkownika
MichalE7
Newbie
Newbie

Post autor: MichalE7 »

Witam,
Jak kupiłem polówkę to miała 10 tys. km przebiegu. Od razu założyłem gaz. Poprzednie auto też było na gaz i nie narzekałem, a oszczędności były spore więc czemu nie.

Poczytałem trochę gdzie założyć gaz bo wiadomo co może się dziać jak się zakłada u Pana Czesia w warsztacie. Na podstawie opinii w necie zdecydowałem się na firme Energy gaz w Warszawie na ostrobramskiej. Na googlu spokojnie można znaleźć ich stronę.
Na niej mają cennik
Moja instalacja:
BRC S24 do sam. 4-cyl. do 150KM od 2 700,-

Mają też galerię. Nie ma polo, ale jest fabia z dokładnie takim samym silnikiem więc można obejrzeć jaki będzie efekt końcowy.
Jakiś czas po instalacji pojechałem do swojego sprawdzonego mechanika, i powiedział, że ładnie to wygląda, a miał porównanie do fabrycznie montowanych instalacji Landi Renzo w skodzie.
Obecnie dobijam do 60 tys. km i niedługo czeka mnie kolejny przegląd gazu. Pierwszy był po 1000 km na instalacji i później co 15 tys.
Przejechałem już praktycznie te 45 000 km na instalacji i nie miałem z nią żadnych problemów. Na początku przełączał się trochę na benzynę, mimo że gaz jeszcze był ale na tym przeglądzie po 1000 km wgrali mi nową "mapę" i problemu nie ma. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o moc to nie odczułem znaczącego spadku. Samochód i tak nie ma wiele mocy i szaleć nim za bardzo się nie da :)

Spalanie na mniejszych oponach 175/65/14 w zimę około 7 litrów gazu, w lato około 7,5 l z włączoną klimą. Instalacja działa tak, że przełącza się sama w momencie gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, więc co jakiś czas trzeba dolać benzynki, ale to wiadomo.

Ostatnio sprawiłem sobie nowe oponki :) 215/45/16 z ori felgami no i spalanie gazu skoczyło do około 9 litrów w lecie z klimą.
Co nie zmienia faktu, że zajeżdżam na stację, proszę do pełna, wchodzi 30 litrów gazu bo tyle mieści butla (sama butla ma więcej bo zapas zgodnie z normami bezpieczeństwa) i płacę ~75 zł.

Na mniejszych oponach na 30 litrach gazu przejeżdżałem 400 - 410 km.
Obecnie różnie od stylu jazdy od 340 - 360 km.

Mam nadzieję, że moje wypociny będą dla kogoś pomocne ;)
W razie pytań postaram się odpowiedzieć, ale ostatnio rzadko zaglądam na forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”