Witam,
Jak kupiłem polówkę to miała 10 tys. km przebiegu. Od razu założyłem gaz. Poprzednie auto też było na gaz i nie narzekałem, a oszczędności były spore więc czemu nie.
Poczytałem trochę gdzie założyć gaz bo wiadomo co może się dziać jak się zakłada u Pana Czesia w warsztacie. Na podstawie opinii w necie zdecydowałem się na firme Energy gaz w Warszawie na ostrobramskiej. Na googlu spokojnie można znaleźć ich stronę.
Na niej mają cennik
Moja instalacja:
BRC S24 do sam. 4-cyl. do 150KM od 2 700,-
Mają też galerię. Nie ma polo, ale jest fabia z dokładnie takim samym silnikiem więc można obejrzeć jaki będzie efekt końcowy.
Jakiś czas po instalacji pojechałem do swojego sprawdzonego mechanika, i powiedział, że ładnie to wygląda, a miał porównanie do fabrycznie montowanych instalacji Landi Renzo w skodzie.
Obecnie dobijam do 60 tys. km i niedługo czeka mnie kolejny przegląd gazu. Pierwszy był po 1000 km na instalacji i później co 15 tys.
Przejechałem już praktycznie te 45 000 km na instalacji i nie miałem z nią żadnych problemów. Na początku przełączał się trochę na benzynę, mimo że gaz jeszcze był ale na tym przeglądzie po 1000 km wgrali mi nową "mapę" i problemu nie ma. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o moc to nie odczułem znaczącego spadku. Samochód i tak nie ma wiele mocy i szaleć nim za bardzo się nie da
Spalanie na mniejszych oponach 175/65/14 w zimę około 7 litrów gazu, w lato około 7,5 l z włączoną klimą. Instalacja działa tak, że przełącza się sama w momencie gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, więc co jakiś czas trzeba dolać benzynki, ale to wiadomo.
Ostatnio sprawiłem sobie nowe oponki

215/45/16 z ori felgami no i spalanie gazu skoczyło do około 9 litrów w lecie z klimą.
Co nie zmienia faktu, że zajeżdżam na stację, proszę do pełna, wchodzi 30 litrów gazu bo tyle mieści butla (sama butla ma więcej bo zapas zgodnie z normami bezpieczeństwa) i płacę ~75 zł.
Na mniejszych oponach na 30 litrach gazu przejeżdżałem 400 - 410 km.
Obecnie różnie od stylu jazdy od 340 - 360 km.
Mam nadzieję, że moje wypociny będą dla kogoś pomocne
W razie pytań postaram się odpowiedzieć, ale ostatnio rzadko zaglądam na forum.