Gwoli ścisłości... W Polo rozrząd jest na pasku.. Paski wymieniasz, Toyota np. silniki w Yarisie (i benzyna i Diesle) ma na łańcuchu, więc tam nic Cię nie obchodzi..
Jeśli nie masz książki serwisowej, to lepiej wymień, a przynajmniej zajrzyj w jakim stanie jest pasek...
No właśnie, w tym przypadku nie pasek tylko łańcuch.
Teoretycznie z tego co podaje producent powinien wytrzymać tyle co silnik, czyli dożywotnio.
Praktycznie, jeśli zaczyna coraz bardziej hałasować, to ja bym wymienił.
Jeśli masz obawy to najlepiej niech mechanik oceni jego stan.
dzieki za odpowiedzi. widze zdania sa podzielone. generalnie autko chodzi miodzio teraz jezdze sporadycznie/ niedzielnie/ nie ma zadnych stukow halasow itp, ale chcialem sie upewnic bo wicie Kochani licho nie spi. nie moge sobie pozwolic ze gdzies bede jechal z malutkim dzieckiem i stane...... kurcze nie mam zadnej ksiazki serwisowej, no ale moze ktos jeszcze cos podpowie.
Nie sam łańcuch jest tutaj najważniejszy co hydrauliczny napinacz łańcucha i prowadnica, który nie zawsze działa jak powinien i łańcuszek potrafi przeskoczyć.
Ogólnie niestety ten model tzn. 1,2l 12V ma problemy z łańcuchem rozrządu, a konkretnie z tego powodu że są w tym silniku 3 cylindry to pracuje on "nierównomiernie" i na łańcuch działa dodatkowa siła ( która nie występuje w silnikach z parzystą liczbą cylindrów) przez co ten się rozciąga, kończą się napinacze i łańcuszek przeskakuje. Ja tak miałem przy 100tys. koszt wymiany ok 2000zł (wiec trochę sporo) ponieważ trzeba wyjmować silnik i ogólnie trochę zabawy z tym jest. Osobiście radze jeździć aż do skutku tz. do przeskoczenia bo jeszcze nie słyszałem żeby komuś się coś poważniejszego stało z tym silnikiem z powodu przeskoczenia łańcuszka. A chyba najważniejsza jest profilaktyka, czyli wymieniaj olej co 10 tys km tylko jakiś porządny nie dziadostwo i módl się aby to akurat tobie nie trafił się egzemplarz polówki któremu przeskoczy łańcuszek.
Poczytaj też inne opinie o tych silnikach na forum fabi bo tam jest montowany ten sam bo ja żadnym znawcą nie jestem i nie wiem czy dobrze radze.
A jak cię bardzo to martwi to pojedź do mechanika i niech ci sprawdzi ile jeszcze napinaczom brakuje do końca i w jakim stanie są koła zębate.
Z tym że pracuje nierównomiernie to się nie zgodzę mam 1.4 TDI gdzie są też 3 cylindry. Zapłon w tym silniku następuje co 240 stopni obrotu wału korbowego (w 4 cylindrowym co 180 stopni). Czyli praca silnika jest równomierna tylko drgania spowodowane mniejszą częstotliwością pracy tłoków są większe.
Jeżeli nie słyszysz żadnych niepokojących dźwięków w swoim 1.2 12v to nie musisz się martwić o łańcuch.
A co do samego silnika to w tym roku został on zmodernizowany i właśnie poprawili tam rozrząd. http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=2277
Posiadasz polo z 2002, a właśnie w początkowym okresie produkcji był problem z przeskakującym łańcuchem (jakaś wada fabryczna którą później wyeliminowano, powodowała to) oraz nagminnie padającymi cewkami. Osobiście, jeśli nie słychać niepokojących dźwięków, silnik pracuje poprawnie to bym nic nie robił z rozrządem.
nadszedł czas kiedy to w moim polo 1.4 16V musze wymienic rozrzad :cool2: no i pojawilo sie w tej kwesti wiecej pytan niz odpowiedzi. A mianowicie czy wymiana rozrzadu polega tylko na wymianie rolek, napinaczy, paskow i pompy wody? Czy trzeba cos ustawiac w silniku? Podpinac auto pod kompa? Sorry ze zadaje takie glupie pytania ale jestem zielony w tej materii i chce sie cos dowiedziec na ten temat. Prosilbym aby wypowiedzialy sie jakies kompetentne osoby ;-) z gory wielkie dzieki!
[quote=""michu""]Sorry ze zadaje takie glupie pytania ale jestem zielony w tej materii[/quote]
Od tego jest forum i masz prawo zadawać takie pytania - a co samego rozrządu to sprawa czysto mechaniczna, wymieniasz komplet rozrządu z pompą wodną i płynem chłodzącym. Po tym zabiegu nie ma potrzeby podpinania auta pod komputer.
[quote=""Trancer_GTR""]wymieniasz komplet rozrządu z pompą wodną[/quote]
aha, czyli tylko po prostu wymieniam rozrząd i po wymianie wszystko powinno hulać jak należy?
[quote=""Trancer_GTR""]płynem chłodzącym[/quote]
ile tego płynu wchodzi do całego ukladu i zbiorniczka? to jest koncentrat? o symbolu G12 o ile się nie mylę?
jakich firm najlepiej brać napinacze, paski, rolki, pompę?