[6N2] 1.4TDI praca silnika filmik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kamil6n2
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] 1.4TDI praca silnika filmik

Post autor: Kamil6n2 »

Witam.
Byłem dzisiaj w warsztacie sprawdzić co dokładnie jest nie tak z autem okazało się że do wymiany napinacz paska alternatora, ale przy okazji mechanik stwierdził że bardzo dziwnie chodzi silnik i to nie wina trzech cylindrów, mam auto już ponad dwa lata i moim zdaniem cały czas pracuje tak samo.
Wrzucam filmik, proszę napisać czy słychać coś niepokojącego

https://www.youtube.com/watch?v=NhIaCjfCm5Q
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

Przy przegazowaniu na niższych obrotach coś warczy i dziwnie mocno nim trzęsie na jałowym. Nie masz wybitej którejś poduchy??
Po filmiku ciężko też określić bo trochę słabej jakości.
Awatar użytkownika
Bejcuś
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Bejcuś »

Kiedy wymieniałeś rozrząd i czy na ori pasku czy zamienniku contitecha np. ?
Awatar użytkownika
Kamil6n2
Raczkujący
Raczkujący

teraz na liczniku jest 180tys. rozrząd wymieniałem przy 170tys pasek mam contitech pompa dolz i rolki ina
Awatar użytkownika
Bejcuś
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

[quote=""Kamil6n2""]teraz na liczniku jest 180tys. rozrząd wymieniałem przy 170tys pasek mam contitech pompa dolz i rolki ina[/quote]

To prawdopodobnie wina paska rozrządu że taki dziwny hałas i dźwięk się wydobywa. Jak miałem podobnie jest to wprawdzie mega sporadycznie ale jak wymieniłem na nowy ori VW pasek to dźwięk jest teraz normalny 3 garowy rasowy diesel :grin:
Miałem też contitecha ale nie mówię że to będzie to na 100% podaję przykład jaki ja miałem i strasznie mnie to denerwowało po wymianie rozrządu. Jak Ci to nie przeszkadza to możesz jeździć dalej i nic się nie dzieje kwestia przyzwyczajenia.
Awatar użytkownika
Kamil6n2
Raczkujący
Raczkujący

tak właśnie jest jak człowiek się nie zna fachowcy doradzali że najlepszy pasek to contitech tylko tej firmy żaden inny i się posłuchałem, jeśli to rzeczywiście wina paska to można dalej tak jeździć czy lepiej wymienić? I czy nic się nie rozsypie? Z góry dziękuję za odp.
Awatar użytkownika
Bejcuś
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

[quote=""Kamil6n2""]tak właśnie jest jak człowiek się nie zna fachowcy doradzali że najlepszy pasek to contitech tylko tej firmy żaden inny i się posłuchałem, jeśli to rzeczywiście wina paska to można dalej tak jeździć czy lepiej wymienić? I czy nic się nie rozsypie? Z góry dziękuję za odp.[/quote]

Można jeździć i nic się nie stanie tylko ten odgłos denerwujący pozostanie, ale jak Ci to nie przeszkadza to spoko. Jak masz na zbyciu ok 370zł. to kup nowy ori VW pasek w ASO :shock:
Ja znalazłem pasek dużo taniej ale najpierw pytałem w ASO i szok cenowy! Contitech to dobre paski ale jak wcześniej pisałem bardzo sporadycznie się to dzieje z takimi przypadkami. Ori VW pasek ma taką strukturę na zębach to podobno patent VW tak słyszałem i dzięki temu nic dziwnego się nie dzieje.
Awatar użytkownika
Kamil6n2
Raczkujący
Raczkujący

rzeczywiście szok cenowy 370zł a 150zł jest mega różnica i jakość
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”