gdy obroty podczas jazdy spadna tak okolo do 1.5tys to auto zaczyna szarpac, ogolnie jak chce dodac gazu to jet taki jakby chwilowy spadek mocy i po chwili zaczyna szarpac przy wyzszych obrotach rzadziej to wystepuje co to moze byc panowie
do dobrego gazownika jedź na korektę mapy regulację mieszanki lub ciśnienia w reduktorze, jedno z tych rzeczy może się rozregulować, a jeszcze przed tym obadaj zapłon zwłaszcza świece i ustaw odstęp elektrod na 0,9 mm lub 0,95 mm ( potrzebny szczelinomierz)
Do tego co napisał kolega powyżej, napisz czy sprawdziłeś to co podstawowe : świece , kable. Mam też pytanie czy silnik jest zagazowany i czy to dzieje się w przy dużej wilgoci (deszcz, mżawka), Napisz jeśli możesz więcej szczegółów. I jeszcze jedno co mi przyszło do głowy - czy tankowałeś tam gdzie zwykle paliwo czy też coś się zmieniło w temacie. Czasami gorszej jakości paliwo lub gaz mogą powodować dziwne efekty. Zwłaszcza jeśli elementy zapłonu mają swoje przejechane.
Napisz , to jeśli będzie taka możliwość pomożemy radą.
zauważyłem ze przy ujemnych temperaturach zjawisko to jakby ustępuje, natomiast jak jest cieplej a co za tym idzie większa wilgotność auto zaczyna tak szarpać, także coś mi się wydaje że to wina świec i przewodów może być, ale pewien nie jestem.
Jeśli chcesz sprawdzić kable i świece poradzę to co mi doświadczony mechanik pokazał doświadczalnie na swoim samochodzie. Wziął spryskiwacz - taki jak z płynem do mycia szyb - i w ciemnym miejscu przy pracującym silniku spryskał delikatnie kable i cewkę. Jeśli nic się nie będzie działo - nie będzie widać przeskakujących iskier lub silnik zacznie pracować nie równo - to znaczy że masz kable i cewkę w porządku. Będzie widać niebieskie iskry wyładowań.
Możesz też sprawdzić świece - czy mają olej lub nagar oraz tak jak pisał kolega RAT przerwę na elektrodzie , oraz cewkę - demontaż dosłownie 5 minut - pamiętaj tylko aby nie pomylić kabli. Obejrzyj ją bardzo dokładnie pod radiatorem, który można zdjąć i na spodniej stronie czy nie ma pęknięcia. Jeśli jest, to cewka do wymiany.
Tyle mi teraz przychodzi do głowy co mógłbyś sprawdzić samemu.