[6N] Wymiana żarówki kontrolki świateł mijania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Wymiana żarówki kontrolki świateł mijania

Post autor: gotham »

Witam,

Chciałbym wymienić kontrolkę świateł mijania niestety nie znalazłem instrukcji jak zdemontować osłonę zegarów. Bardzo proszę o krótką instrukcję, bardzo łatwo jest coś zepsuć a potem każdy plastik swoje kosztuje.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Jeśli dobry model wpisales w tytule to w 6n nie ma takiej kontrolki, wiec pytanie co wymienisz :piwo:
g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

Na 100% kontrolka jest. Dla niedowiarków daje rozpis.

Obrazek

Obrazek

Dlatego się pytam jak do nich mam się dostać. Bardzo proszę o precyzyjna odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

żarówki nie ma, jest dioda a raczej niekoniecznie, na rynek EU w zegarach nie było/nie ma tej kontrolki.
g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

Ponownie piszę że szukam poradnika jak rozebrać zegary żeby wymienić/wstawić żarówkę.
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krakers2207 »

Katalog części ETKA wybierasz Car prog potem model i rok, może Ci to pomoże

http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

Czyli jak rozumiem, są tam diody smd w tym miejscu gdzie jest kontrolka świateł postojowych i mijania jest miejsce na 2 diody.

Czy któryś z forumowiczów próbował wstawiać te diody?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""gotham""]Czyli jak rozumiem, są tam diody smd w tym miejscu gdzie jest kontrolka świateł postojowych i mijania jest miejsce na 2 diody.

Czy któryś z forumowiczów próbował wstawiać te diody?[/quote]
Mam wrażenie że nie rozumiesz co się do ciebie tu pisze. Nie ma kontrolki bo nie ma tam diody. VW nie przewidziało tego w 6N. Zamontowanie tam diody to nic trudnego, o ile ktoś ma odrobinę pojęcia o lutowaniu. Tyle że oprócz tego trzeba by pociągnąć sygnał z włącznika świateł do odpowiedniego PINu w zegarach, aby ta kontrolka się zaświeciła w odpowiednim momencie.

Reasumując, określ co chcesz zrobić:

wymienić nieistniejącą żarówkę kontrolki świateł mijania - jak sugeruje nazwa tematu
czy
zamontować diodę w miejscu ikonki od świateł mijania i ją uaktywnić

Bo jeśli to drugie to zmień nazwę tematu.
g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""gotham""]Czyli jak rozumiem, są tam diody smd w tym miejscu gdzie jest kontrolka świateł postojowych i mijania jest miejsce na 2 diody.

I chyba wszystko jasne.
Gdyby któryś z kolegów wykazał trochę kultury to napisałby, że były 2 wersje zegarów i kontrolka świateł mijania rzeczywiście jest ale nie jest obsadzona i to by mi wystarczyło.
Natomiast dawanie lakonicznych odpowiedzi typu "nie ma bo nie" niczego mi nie wyjaśniało tyle w temacie. Granie nie warta świeczki tyle w temacie.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, 21:21 przez gotham, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""gotham""]Ponownie piszę że szukam poradnika jak rozebrać zegary żeby wymienić/wstawić żarówkę.[/quote]

http://www.kampfkeks.com/Tacho_Blau.html

foto płytki licznika
http://www.kampfkeks.com/pages/beleucht ... acho.5.jpg
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""gotham""]I chyba wszystko jasne.
Gdyby któryś z kolegów wykazał trochę kultury to napisałby, że był 2 wersje zegarów i kontrolka świateł mijania rzeczywiście jest ale nie jest obsadzona i to by mi wystarczyło.
Natomiast dawanie lakonicznych odpowiedzi typu "nie ma bo nie" niczego mi nie wyjaśniało tyle w temacie. Granie nie warta świeczki tyle w temacie.[/quote]
No widzisz, wróżbita Maciej na naszym forum nie bywa, a nikt poza nim nie wywróży z rozsypanych śrub do kół jaki masz rocznik Polo.
To pierwsza kwestia którą należało uzupełnić - dane auta - im więcej tym lepiej.

Po drugie używamy opcji szukaj. temat rzeka jeśli chodzi o zegary. a tobie nie chciało się nawet minimalnie użyć szukajki. sam dajesz mało informacji i się oburzasz że dostajesz "lakoniczne" odpowiedzi.
Co do wersji zegarów: kontrolki nie ma zarówno w tych przedliftowych, jak i w tych poliftowych (zresztą opis kontrolek który wstawiłeś zasugerował nam że takie masz zegary, czyli na diodach SMD).

[quote=""gotham""]Granie nie warta świeczki tyle w temacie[/quote]
Dlaczego? Bądź pionierem i zrób to.
g
gotham
Raczkujący
Raczkujący

Nie warta świeczki bo nie mam warunków auto stoi pod blokiem ;)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No to ciekawe kto pierwszy zrobi ten patent. Ja miałem to kiedyś robić u siebie, ale nie zdążyłem. w sumie jakby było wszystko rozpisane to roboty na max 3 godziny.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Gdyby ten temat był poruszony wcześniej (mam na myśli przed tym jak zmieniałem u siebie podświetlenie licznika), to może zainteresowałbym się tą opcją.
Ot taki gadżet można rzec- teraz mi sie nie chce wydzierać po raz n-ty licznika i go rozbrajać dla takiej błahostki :glare:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”