[9n] Kontrolka tarcz hamulcowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

[9n] Kontrolka tarcz hamulcowych

Post autor: piotrek1993 »

Witam czy polo 9n posiada jakiś czujnik końca tarcz hamulcowych bo podczas jazdy co jakiś czas występuje dźwięk typu pip pip pip oraz zapala się kontrolka hamulcowa ( ta co przy zaciągniętym ręcznym). Nie wiedziałem co to jest ale podczas poniedziałkowego przeglądu diagnosta kazał zwrócić uwagę przy następnej wymianie klocków na grubość tarcz hamulcowych. I tak się zastanawiam że może tam jest jakiś czujnik który informuję mnie że moje tarcze mają już dość. Nie realne jest żeby to był koniec klocków bo jakieś 7-8 tyś. temu były one zmieniane a poza tym tam jest taka żółta kontrolka i dźwięk przy odpalaniu.
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

Sprawdź Kolego poziom płynu hamulcowego
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Dzięki gulunio za odpowiedź ale właśnie patrzyłem i jest ok. Dodam jeszcze że autko hamulce ma super.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Czujnika tarcz nie ma. Najlepiej podepnij pod VAGa i będziesz wiedział co jest ;)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Tarcze się po prostu mierzy suwmiarką. Zazwyczaj maksymalne zużycie dla tarczy wentylowanej to 2 mm. Czyli dla tarczy 20 mm grubości minimum to 18 mm
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

czujnika tarcz dokładnie nie ma jest czujnik zużycia okładzin hamulcowych takie kółko w nawiasie jakby :) Ja raz z tym miałem cyrki, że po 3 tyg od wymiany tarcz i klocków piszczał sygnał i ta kontrolka. Okazało się, że przegub zewnętrzny osłona poleciała i odłączyła kabel przy okazji ;) Zajrzyj pod auto zobacz co tam się dzieje :grin:
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Dobra dzięki za odpowiedź wszystko się wyjaśniło pozdrawiam
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

A tak sie przy okazji zapytam jest mozliwosc dokupienia tego kabla z wtyczka co sie podpina do niego klocki z czujnikiem bo moja w tyczka sie zdemolowala i prowizorke zrobilem na drutach
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Da radę. W ASO bez problemu kupisz. Ja u siebie robiłem też wtyczkę, bo się ułamała. Sama wtyczka kosztuje 10zł. Do tego trzeba kupić piny, żeby włożyć do nowej wtyczki. Tak czy inaczej, nowe piny będzie trzeba przylutować do istniejących kabelków, bo kupowane piny są już zaciśnięte na przewodzie. 2 piny w ASO to koszt 18zł ( :rotfl: ), zatem lepiej dostać gdzieś takie w jakimś uniwersalnym sklepie motoryzacyjnym (może wtedy nie będą już zaciśnięte na kawałku przewodu), albo gdzieś na szrocie.

Pozdrawiam
m
milkyyyy
Newbie
Newbie

Post autor: milkyyyy »

witam zaswiecila mi sie taka kontrolka

http://img713.imageshack.us/img713/7659 ... 203539.jpg

czy to jest kontrolka klockow hamulcowych?

w instrukcji pisza ze to problem z abs ale kontrolak sie nieco rozni :)

dodam ze auto hamuje normalnie bas dziala.. a nie slychac charakterystycznego tarcia jak przy zuzytych klockach
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam

Tak, to jest kontrolka od okładzin. Słyszałem, że w VW zapalają się one trochę wcześniej niż gdy klocki są już wyjechane do końca. Wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest zatopiony drucik w klocku, który się przerywa (ściera) gdy klocek zatrze się do tej grubości. A być może, tak jak to miało miejsce u wielu forumowiczów (również u mnie), urwał Ci się po prostu kabelek przy samym klocku... Klocki są dobre, ale przerwa w obwodzie jest i stąd kontrolka. Na pewno musisz zajrzeć do klocków i zobaczyć, czy klocki do wymiany, czy może tylko kabelek się ułamał.

Pozdrawiam
j
joe_zavala
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: joe_zavala »

[quote="piotrek1993"]Dobra dzięki za odpowiedź wszystko się wyjaśniło pozdrawiam[/quote]

witaj - możesz mi powiedzieć co zrobiłeś i jak?? od wczoraj mam to samo - wstałem rano i jadę sobie i nagle trzy sygnały i na sekundę zapaliła się kontrolka hamulca ręcznego i ABS - zdarza się sporadycznie ale zdarza - czasami jest tak że są tylko trzy sygnały a czasami jest tak że są trzy sygnały i na mili sekundę mrugną mi te kontrolki - byłem na vag-u i wykasowałem błędy, płyn jest, tarcze też są. bardzo proszę o pomoc - z góry dziękuje
VW POLO 9N3
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Przeczyściłem wtyczki przy klockach a co do ABS to nie wiem bo ja u siebie nie mam weź spróbuj też przeczyścić.
Awatar użytkownika
Pita_600
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pita_600 »

[quote="joe_zavala"][quote="piotrek1993"]Dobra dzięki za odpowiedź wszystko się wyjaśniło pozdrawiam[/quote]

witaj - możesz mi powiedzieć co zrobiłeś i jak?? od wczoraj mam to samo - wstałem rano i jadę sobie i nagle trzy sygnały i na sekundę zapaliła się kontrolka hamulca ręcznego i ABS - zdarza się sporadycznie ale zdarza - czasami jest tak że są tylko trzy sygnały a czasami jest tak że są trzy sygnały i na mili sekundę mrugną mi te kontrolki - byłem na vag-u i wykasowałem błędy, płyn jest, tarcze też są. bardzo proszę o pomoc - z góry dziękuje[/quote]

może płyn hamulcowy jest stary. Po jakims czasie taki płyn ma prawo stracić swoje właściwości.
Miałem podobnie u siebie w moim byłym autku, kumpel miał specjalny miernik elektryczny do sprawdzania wydajnosci plynu, płyn byl już trefny, wymieniłem i kontrolka znikneła ; )
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

A jakie błędy były?

PS Jak można skasować i nie sprawdzić po kodzie o co chodzi sterownikowi że mruga kontrolką po oczach.
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”