[6n2] Gdzie się schował moduł komfortu?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bazyl1987
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Gdzie się schował moduł komfortu?

Post autor: bazyl1987 »

Witam, pewnie ten temat był juz poruszany, ale szukałem w tematach odpowiedzi na moje pytania i nie znalazłem. Dla tego pytam - gdzie w Polo 6N2 rocznik 2000, rocznik modelowy 2001 znajdę moduł komfortu. Potrzebuje numery tego modułu żeby dobrać odpowiedni pilot, wiem ze mogę go dołożyć ponieważ np. oryginalnie mam domykanie szyb z kluczyka. Najlepiej jeżeli ktoś wstawi fotografie gdzie schował sie ten moduł. Albo czy w programie "Tecar Forum ETKA v2" gdy zrobię wyszukiwanie po numerze vin, to czy program poda mi numer części jaka jest zamontowana w moim Polo?

Pozdrawiam
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

Etka powinna zapodać nr. ale chyba najlepszym "bezinwazyjnym" sposobem jest VAG
Obrazek
b
bazyl1987
Raczkujący
Raczkujący

hmmm...ale nie mam możliwości chyba skorzystania z tego VAG, bo pewnie potrzebny do tego jest laptop i odpowiedni kabel?
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

chyba o to chodzi, jest tam kilka rodzajów tego, tak jak widać, ale zawsze jest napisane, że dla samochodów ze sterowaniem za pomocą fal radiowych, więc nie wiem :)

Obrazek

w etka wpisałem "komfort" i takie coś znalazł :) swoją drogą daj znać jak to jest z dołożeniem sobie pilota, ja też mam opcje zamykania szyb z kluczyka i też z chęcią bym sobie takie coś zapodał :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
b
bazyl1987
Raczkujący
Raczkujący

hmmm...tylko teraz z tego schematu z ETKI nie wiadomo - czy moduł jest w lewym przednim błotniku czy idzie po perspektywie i schowany jest gdzies pod wykładzina. Spogladałem dzis do auta i przy lewym przednim nadkolu nic nie widać chyba ze trzeba rozmontować podszybie i gdzies tam jest schowany. Bo ETKA nie podaje numerów częsci zamontowanych w konkretnym aucie.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

bardziej bym obstawiał okolice zegarów, czy gdzieś za nimi, bądź gdzieś na podszybiu od strony kierowcy, bo w sumie na tym rysunku z ETKI nawet Polo nie jest idealnie odwzorowane :) no ale niech ktoś kto na 100% wie, gdzie ten moduł jest schowany, się wypowie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Toto""]bardziej bym obstawiał okolice zegarów, czy gdzieś za nimi, bądź gdzieś na podszybiu od strony kierowcy, bo w sumie na tym rysunku z ETKI nawet Polo nie jest idealnie odwzorowane :) no ale niech ktoś kto na 100% wie, gdzie ten moduł jest schowany, się wypowie :)[/quote]

Liznąłem ostatnio trochę w temacie modułu komfortu w 6N2 i mam zamiar zrobić małe podsumowanie tego co udało mi się dowiedzieć. Być może temat znajdzie się w FAQ dla potomnych jak zamontuje u siebie moduł + pilot + dozór wnętrza.

Co do tematu - moduł komfortu w umiejscowiony nad skrzynką z przekaźnikami. Dostęp po wykręceniu schowka pod kierownicą.
Na zdjęciu poniżej widać go (wchodzi do niego brązowa oraz niebieska wtyczka)

Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Jest on w każdym Polo czy tylko w niektórych? Czy można go do każdego Polo dołożyć? Czekam na dalsze efekty, bo interesuje mnie otwieranie z pilota.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Tomek001""]Jest on w każdym Polo czy tylko w niektórych?[/quote]

Nie w każdym.
Moduł komfortu występuje tylko i wyłącznie wtedy kiedy w 6N2 zamontowany był:
- seryjny centralny zamek sterowany za pomocą pilota (pakier Auf&Zu I)
- seryjny centralny zamek sterowany za pomocą pilota + instalacja alarmowa z dozorowaniem wnętrza (pakiet Auf&Zu II)

2 różne moduły, te same cyferki w oznaczeniu. Rozróżnia je tylko inna literka na końcu.
Poza tym jest kilka różnic w osprzęcie - m.in inna pompka centralnego

[quote=""Tomek001""]Czy można go do każdego Polo dołożyć?[/quote]

Jeśli masz centralny zamek to można dołożyć moduł komfortu, kupić kluczyk z transponderem (najlepiej ori scyzoryk), zaprogramować go i dopasować do immo.
Później za pomocą odpowiedniego interfejsu można uaktywnić kilka dodatkowych opcji, wspiera moduł komf - np. domykanie szyb z pilota, ryglowanie zamków po przekroczeniu 15km/h itp.

[quote=""Tomek001""]Czekam na dalsze efekty, bo interesuje mnie otwieranie z pilota.[/quote]

niebawem coś naskrobie.
Mam już moduł komfortu, uchwyt do niego, wtyczki, piny , przewody i schemat instalacji.
Poluje na scyzoryk i w wolnym czasie zacznę dłubać. Z tym na początek chciałbym samo sterowanie za pomocą pilota ori, później dokładam teile związane z alarmem i dozorem wnętrza.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ok dzięki.

W takim razie muszę polować gdzieś na ten moduł. Mógłbyś podać jego numer (ten bez dozoru, bo nie potrzebny mi raczej ten bajer).

Centralny mam, więc fajnie by było mieć do niego pilot i np. to ryglowanie zamków.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Tomek001""]Ok dzięki.

W takim razie muszę polować gdzieś na ten moduł. Mógłbyś podać jego numer (ten bez dozoru, bo nie potrzebny mi raczej ten bajer).

Centralny mam, więc fajnie by było mieć do niego pilot i np. to ryglowanie zamków.[/quote]

6N0 959 799C Cenral.
6N0 959 799B Central. + Dozór
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Wielkie dzięki.

Moduł już namierzyłem. Cena przyzwoita, bo w ASO szkoda mówić.

Teraz tylko pytanie do Ciebie przede wszystkim turzol - czy rozpracowałeś podłączenie pilota pod ten moduł? Czy jeśli kupię wersję z dozorem to nie będzie problemem jego brak w samochodzie?
Tak się zastanawiam teraz skąd pilot i gdzie go można by zaprogramować.
o
oxxo
Newbie
Newbie

Post autor: oxxo »

turzol możesz napisać jak to jest z tym dołożeniem modułu komfortu. mam domykane czyby z kluczyka i ori centralny zamek a nie mam pilota
Awatar użytkownika
boodmlood
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: boodmlood »

Witam.
Panowie czy to co uchwyciłem dzisiaj na zdjęciach jest osławionym modułem komfortu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeżeli tak:
Czy jego posiadanie jest możliwe w konfiguracji z ori centralnym zamkiem, ale bez sterowania radiowego i dozorowania wnętrza.
Czy posiadając zwykły kabelek KKL mogę aktywować funkcje modułu?
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""boodmlood""]Witam.
Panowie czy to co uchwyciłem dzisiaj na zdjęciach jest osławionym modułem komfortu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeżeli tak:
Czy jego posiadanie jest możliwe w konfiguracji z ori centralnym zamkiem, ale bez sterowania radiowego i dozorowania wnętrza.
Czy posiadając zwykły kabelek KKL mogę aktywować funkcje modułu?[/quote]to jest jeżeli dobrze myślę sterownik immo, przynajmniej tak doczytałem...też myślałem u siebie, że to jest moduł komfortu :)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”