[Classic] jaki silnik polecacie?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

[Classic] jaki silnik polecacie?

Post autor: ...ADAM... »

Wpadł mi do głowy pomysłkupna polo classic, jeśli nie znajde passata żadnego i chciałbym wiedzieć jaki silnik polecacie, bardzo zależy mi na dynamice i małym spalaniu, passat b5 1,9tdi 110 km to łączy, a jak jest w polach, sam ma 1,4 60KM w 3- drzwiowym i nawet idzie hehe ale wiem że to mało:P
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

1.8 turbo od TT
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Artpolo""]1.8 turbo od TT[/quote]
hehe dobre tyle że o seryjnie montowane silniki pytam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja bym polecał silnik 1,4 16V 101 KM bardzo miło się tym jeździ
a jeśli chodzi ci o ekonomię to zwykły diesel SDI 1,9 lub 1,7
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Gdzieś w testach czytałem, że silniki 1,4 to pięta achillesowa polo. Z resztą jak swojego szukałem to był jeden z warunków, czyli nie biały i nie 1,4. Być może to tylko mit. Jednak wystarczy zobaczyć ile polówek i silników sprzedawanych jest właśnie 1.4.

Co do dynamiki to 1.6 benzyna 110KM. 75KM jest fajne i wygrywa na starcie z każdym 2 tonowcem ale w miarę jedzenia apetyt rośnie. Spalanie w mieście 9.9-12 l/100. Zależnie od humoru kierowcy. W trasie 6,5 l/100.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Artpolo""]czytałem, że silniki 1,4 to pięta achillesowa polo. Z Być może to tylko mit. Jednak wystarczy zobaczyć ile polówek i silników sprzedawanych jest właśnie 1.4.
[/quote] moim zdaniem to mit ja mam 1.4 i z silnikiem 0 problemów tyle że ma nie całe 80tys przebiegubo zawsze było 2 w rodzinie i nikt nim nie jeżdził prawie:P problemy były z eklektryką, zamkiem, spryskami, ale silniczek to ideał... a zbiera sie nawet nawet... wczoraj astrę 2.0 8v w gazie porobiło... a ostatnio mondeo II:P
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

Ja mam 1.4 i sam się zdziwiłem że nawet ma kopa jak na takie gabaryty, bo w porównaniu do sieny 1.4 jaką jeździłem to siena jeden wielki mół. Napewno 1.6 był by lepszy i każdy mocniejszy też :grin:. No i spalanie u mnie to bajka, aż miło tym autem jeździć. Co do wolnosących sdi to nie polecam, jeździłem i tutaj porównać można to tylko z polonezem, kopyta niema wogóle, jak się rozbuja to już jakoś jedzie :D
Awatar użytkownika
comandos19
Początkujący
Początkujący

Post autor: comandos19 »

wiesz ja tez mam w moim silnik 1.4 /60km niby mały ale wariat ku mojemu zaskoczeniu całkiem ładnie sobie radzi z polo :shock: (pomimo gabarytów) na trasie pali w granicach 6l a w mieście koło 7/7,5 l więc oszczędny jest :oki:(oczywiście zależy jak kto jeździ) jedyna wadą tych silników jest chyba to że jest silnikiem "kolizyjnym" więc jeżeli poszedł by ci nie daj boże pasek rozrządu (czego nikomu nie życzę) to juz po silniku niestety ale to tak na marginesie ale moim zdaniem nie jest taki zły :)
a dodam jeszcze że spalanie mierzone na oponach 195/50/R15
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

z przeczytanych postów na tym forum to raczej inne silniki np. 1.0 czy 1.3 są jakieś trefne palą dużo
ja do swojego silnika nie mogę się doczepić o nic, po 150 tysiącach na każdym baniaku ma powyżej 14 atmosfer także myślę że silnik jest super może nie jest to demon ale nie ma zbędnego osprzętu i jest prosty jak budowa cepa.
Silnik 1,4 używka kosztuje śmieszne pieniądze także nawet jakby trzeba było zmienić to jest tego w brud.
To cenię :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

W Classic'ach były i 1,9TDI i ten polecam :) W moim przypadku 1,4 60KM idzie nawet nawet, problemów z nim nie ma, chociaż te 16v by się przydało :)
PS: Spalanie widać w sygnaturce.
Obrazek
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""klon""]W Classic'ach były i 1,9TDI i ten polecam :)
[/quote] tylko, że nigdzie na moim terenie nie ma czegoś takiego na sprzedaz:([/quote]
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

Ogólnie dużo ich nie ma, ja znalazłem 2:
http://www.najauto.pl/ogloszenie/489226 ... c-1-9-tdi/
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9550191
Ale musiałbyś po nie pojechać, sprawdzić...łatwiej będzie znaleźć w benzynie.
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Te TDI to takie jak w MkIV ?:)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

A ja cyba kupię alfę 165 1.6 z gazem, bo ładna:P... a te nasze vw drogie jak ***:P Pola bedzie miała włoska koleżankę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”