Witam mam pytanie czy w tym silniku rozrząd jest na łańcuchu czy na paskach? W serwisie po rozmowie telefonicznej i po numerze vin (wvwzzz6RzAY108446) powiedziano mi że na łańcuchu, a już prywatny mechanik stwierdził że na paskach. A moje polo dobija do przebiegu 90 tysięcy i trzeba zrobić przegląd.
Właśnie sprawdzałem w instrukcji i nic nie piszą na temat wymiany rozrządu przy 90000km,a jedyne o sprawdzeniu stanu przy tym przebiegu.Sam najlepiej odchyl obudowę i zobacz czy jest tam pasek czy łańcuch.
Tak jak napisał zaako pierwsze sprawdzanie po 90 000 km, a każde następne po 30 000 km. A poniżej skopiowany tekst z instrukcji serwisowej, tylko trochę w innej postaci.
Pasek zębaty napędu wałka rozrządu: sprawdzanie (4-cylindrowe silniki benzynowe bez okresu wymiany)
Wskazówka Dotyczy tylko silników benzynowych, które nie mają stałego okresu wymiany paska zębatego.
Informacje odnośnie tego, dla których silników brak jest zalecanego okresu wymiany paska zębatego, znajdują się w Tabelach przeglądów → Rozdział.
Sprawdzanie stanu paska zębatego
– Wymontować górną osłonę paska zębatego.
Sprawdzić stan paska zębatego pod kątem następujących punktów:
* Zarysowania, pęknięcia poprzeczne, rysy (od strony osłony) -strzałka-
* Zużycie boczne
* Wystrzępienie części nośnej
* Rysy (w podstawie zębów) -strzałka-
* Rozwarstwienie podłoża (korpus paska zębatego, część nośna)
* Pęknięcia powierzchni zewnętrznej (zewnętrznej warstwy z tworzywa)
* Ślady oleju i smaru
Wskazówka Jeśli zostaną stwierdzone usterki, koniecznie wymienić pasek zębaty. W ten sposób można uniknąć awarii lub nieprawidłowości w działaniu. Wymiana paska zębatego objęta jest naprawą.
Miałem poprzednią wersję polówki (z silnikiem benzynowym 1.4 80 KM) i tam wyraźnie było napisane w instrukcji, że pasek w silnikach benzynowych 1.4 należy wymienić przy przebiegu 90 tys. km. W serwisie też to potwierdzili, a nawet zalecili nieco wcześniejszą wymianę. W nowych polówkach jest ten sam silnik i nie rozumiem dlaczego raptem można na pasku zrobić 120 tys. bez wymiany. Obecnie mam nową polówkę z tym silnikiem i raczej nie będę czekał z wymianą rozrządu do 120 tys. km. (w instrukcji nie jest napisane kiedy wymienić pasek). Jeżeli ktoś chce ryzykować to powodzenia.