Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z polo III 1997r. AEF 1.9 D, mianowicie wskaźnik temperatury na zegarach wogóle nie pokazuje temperatury. Wskazówka nie chce ani drgąć.
Po przeczytaniu kilku podobnych tematów nadal nie udało mi się usunąć awarii. Krótko co zostało sprawdzone:
1. Podpiałem Polo pod Vag i wskazówka normalnie działa tzn. ruszyła się do max i wróciła na swoje miejsce. W opcji " pompa diesla" pokazał błąd czujnika temperatury. Bład skasowałem.
2. Sprawdziłem czujnik temperatury znajdujący się w króćcu wody ( ten 4 pinowy z zieloną obwódką) i okazało się, że rezystancja jest coś nie halo. Ustawiłem na mierniku zakres 2k i pokazało mi 0,027 OM czyli coś bardzo mało. Sprawdzałem na pinie 1 i 3 przy zimnym silniku. Na gorącym też nie pokazuje.
3. Kupiłem taki sam czujnik tylko, że zamiennik firmy Febi, podpiąłem i też nie pokazuje wskaźnik. Sprawdziłem rezystancję i pokazało 0,032 Om bez montażu.
4. Włożyłem oba czujniki razem z wtyczką zasilającą do wrzątku i też to nic nie dało.
Ze względu na brak kanału problemem jest dla mnie ciągłe zlewanie płynu chłodnicznego żeby nie pobrudzić kostki brukowej.
5. We gnieździe wtyczki jest na jednych pinach napięcie 5V, a na drugich nie ma nic. Tak jakby tam były dwa minusy bo jak wezmę + z pinu gdzie pokazuje 5 V i podepnę do każdego z tych dwóch to wyskakuje mi 5V. Myślałem że dopiero jak czujnik się rozgrzeje to poda temperaturę na zegar.
6. Dziś poszedłem do sklepu moto sprawdzić inny czujnik i zmierzyć rezystancję i też mi pokazał bardzo niski opór. Zacząłem podejrzewać że kupiłem jakiś uszkodzony czujnik.
7. Dodatkowo wymieniłem termostat mimo ze oryginalny był sprawny. W innych tematach coś pisano o termostacie. Termostat w AEF jest pod pompą wody.
8. Sprawdzałem na krótko piny 2 i 4 i wskazówka nie drgnęła. Tak samo do pinu 4 podpiołem masę z aku i też nic nie drgnęło.
Dziwne, że wskazówka chodzi pod Vagiem.
Wie ktoś co może być grane albo co sprawdzić ?