[6N2] sterownik do oryginalnego centralnego zamka+ domykanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] sterownik do oryginalnego centralnego zamka+ domykanie

Post autor: mikki68 »

Witam
Chcę założyć sterownik (pilota) do fabrycznej instalacji centralnego zamka, + domykanie szyb.
Polo 6N2 2000r. z modułem komfortu.
Ponoć można wpiąć się w kostkę w pompce CZ jest tam sporo kabli,czy ktoś już to robił w taki sposób?
czy da się zrobić tam wszelkie połączenia czy trzeba się wpinać w instalacje pod deską rozdzielczą.
tu foto połączeń kostki w pompce, może ktoś wie (już to przerabiał) i podpowie :)

Obrazek

Gdzie wpiąć sterowanie zamykanie, otwieranie, domykanie i kierunki, bo zasilanie to chyba złącze "12" i "4"
Byłbym wdzięczny.
Moja srebrna strzała
na podtlenku LPG :)
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Uzupełnię wątek.
Dziś zamontowałem sterownik, dla chcących skorzystać podam z jakich kabelków skorzystałem
I tak:
- zasilanie [+] czerwono biały (2)
- zasilanie [-] jasnobrązowy (8)
- zamykanie (sterowanie + ) biało zielony (10)
- otwieranie (sterowanie + ) biało żółty (7)
:cool2:
Może komuś się ta wiedza przyda :)
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szmic »

kolego na moim chomiku znajdziesz gotowy manual z fotkami jak to podłączyć oraz jak zrobic domykanie szyb przy zastosowaniu dodatkowego przekaźnika.
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Ha
Chętnie bym skorzystał, lecz nie myślę nabijać kabzy "chomikowi" :D

Właśnie myślę jak podejść do domykania szyb, założyłbym w/g instrukcji lecz nie chcę aby zawsze mi się domykały (bywa że chcę zamknąć auto zostawiając małe luki pod owiewkami) szczególnie w lecie.
Nie możesz wstawić tutaj manuala?
A może masz link do pobrania poradnika z niekomercyjnej strony?
:oki:
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Napisz na PW to Ci poślę, jesteś przekonany że masz moduł komfortu, bo myślę ze jesteś w błędzie, to że przekręcisz kluczyk w zamku i domykają się szyby nie świadczy o tym iż moduł jest w samochodzie
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Haha a niby co o tym ma świadczyć? :-)
Dzięki, założyłem sobie konto na chomiku i pobrałem.
wcale mi to nie pomogło :shock:
Jak pisałem nie chcę aby okna zamykały mi się za każdym razem (jak w twoim opisie)
Chcę o tym sam zadecydować, mam po to właśnie dodatkowy kanał w pilocie.
Lubię nieraz zostawić niedomknięte szybki a mieć zamknięte auto.
Muszę teraz tylko zastosować coś w rodzaju zegara czasowego bo sygnał mam 1s. a to trochę za mało więc szukam prostego układu co po podaniu impulsu (+ 1s.) da dłuższy impuls np. 5-7s. bo tyle w moim przypadku wystarczy na domknięcie szyb :D
Więc wciąż jeszcze kombinuję, jak mi wyjdzie to się tym podzielę :).
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

A widziałeś kiedyś centralny zamek z twoich drzwi w rzeczywistości a nie na rysunku, gdybyś widział to zobaczyłbyś co załącza ci podnoszenie szyby gdy przytrzymasz klucz, zresztą co ci będę pisał rozkoduj sobie VIN i sprawdź po tym czy masz moduł komfortu albo podłącz się porządnym interfejsem (ja łączę się VASem 5054a lub VAG V-scanem 5053, które wykrywają wszystkie moduły a nie jakieś kabelki za 30-50zł, osoby zorientowane w temacie diagnostyki wiedzą o czym piszę). Wiele osób myśli ze posiada moduł komfortu, dopiero po faktycznym wyciągnięciu puszki z bezpiecznikami okazuje się że za nią jest puszka immo a nie moduł. Najpierw kolego dobrze sprawdź a później się śmiej, bo być może ja będę się śmiał ostatni.
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Nie no
Po 1 czy ja się śmieje ? - nie
Po 2 nie pasuje mi twój sposób jak pisałem.
Po 3 zamek widziałem bo niedawno właśnie (płetewkę) zmieniałem bo pękła i stwierdziłem że dość repecenia kluczem w zamku.
A zresztą nieważne jest w tym wypadku czy go mam czy nie, ważne jest że wiem co chcę zrobić (do czego dążę) jak już pisałem i myślę że już mam na to pomysł - przekaźnik czasowy i trochę głowy :beach:
:bye:
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

To co chcesz zrobić jest ok - fajna rzecz.
Trochę wyjaśnienia:
po pierwsze - gdybyś miał moduł komfortu to w kluczyku byłoby zamykanie i otwieranie centralnego, wtedy można zaprogramować otwieranie i zamykanie szyb z pilota (jak w większości vw) i zbędne byłoby dokładanie centralki a tym bardziej domykania szyb, bo podczas domykania lub otwierania po ponownym naciśnięciu na pilocie szyby zatrzymają się,
po drugie - to że niepasuje Ci mój sposób rozumiem ponieważ chcesz mieć domykanie rozwiązane inaczej, ok
po trzecie - w zamku centralnym jest mikrostyk i jak przytrzymujesz klucz mechanicznie to go zwiera i domykają się szyby, po czwarte - moje rozwiązanie działa tak że podczas gdy szyby się domykają naciskam na otwórz i szyby zatrzymują się, faktem jest że mam wtedy otwarty centralny.
po piąte - nie chodzi mi o jakieś wymądrzanie się (nie zrozum mnie źle), chciałem Ci tylko uświadomić parę rzeczy,
po szóste - gdy byłem posiadaczem Astry G dorabiałem do centralnego zamka domykanie szyb na kilku elementach dosłownie za grosze, czas regulowany był kondensatorem elektr. a działało to właśnie w sposób jaki Ty chcesz osiągnąć, wpisz w google domykanie szyb opel astra II a wyświetli się tych tematów mnóstwo, może coś z takiego rozwiązania wykorzystasz.
Myślę że sam przekaźnik czasowy o jakim wspomniałeś nierozwiąże problemu bo nawet jak dopasujesz czas tak że okno zostanie uchylone np. 2cm to będziesz musiał domykać okna ponownym wciśnięciem dopiero po zatrzymaniu szyby a przede wszystkim pamiętać o ponownym domknięciu, co w mieście przy pośpiechu może być kłopotliwe i zostawisz auto z niedomkniętymi szybami.
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Widzisz, to jest tak że w pilocie (jaki nabyłem ze sterownikiem) jest kanał dodatkowy,
Więc standardowe zamykanie i otwieranie drzwi zostaje na tym kanale co jest, ten przekaźnik będzie sterowany dodatkowym przyciskiem w pilocie - tyle że na wyjściu tego kanału jest tam tylko czas 1s. (idealne było by zmienić tylko ten czas lecz do tego trzeba by elektronika)
Jak wysiadając zechcę zostawić uchylone szybki to poprostu wcisnę guzik zamykania drzwi.
Jeśli zechcę pozostawić autko jak piszesz w mieście naciskam kanał dodatkowy w pilocie a wtedy (dłuższy czas sygnału) zamknie drzwi i domknie okna.
Taka jest moja tego wizja.

Być może są jakieś inne - prostsze rozwiązania, ja jak narazie wpadłem na takowe :D
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Czyli masz pilot z trzema przyciskami, czas 1s możesz wydłużyć dodając kondensatory elektrolityczne lub zmienić wartość kondensatora w sterowniku który kupiłeś, ale ingerencja w sterownik na gwarancji chyba odpada, niestety dobór pojemności kondensatora aby uzyskać kilka dodatkowych sekund tylko metodą prób. Ponadto ten dodatkowy kanał zrozumiałem że będzie podpięty do przewodu zamknij w pomce więc trzeba odseparować go jakąś diodą prostowniczą tak aby podczas opcji zamknięcia centralnego napięcie nieposzło kanałem w którym chcesz wydłużyć czas powrotnie do sterownika.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Pierwsza podstawowa rzecz ktorej nie napisales, bo mozliwe, ze sie mylisz jak kolega wspomnial.
Zrob test. Wsadz kluczyk w zamek drzwi kierowcy, przekrec go na otwieranie i w takiej pozycji przytrzymaj. Jesli szyby sie zaczna opuszczac to modul komfortu jest i poszukaj jak kolega poradzil domykania od astry, bo tam kiedys pisalem komus, przekaznik i kondensator, no i pare jeszcze pierdolek i wysluzysz ten swoj 1sek sygnal. A moze w sterowniku ktory dolozyles, masz ustawiany czas impulsu z kanalu dodatkowego? Luknij w instrukcje:)
Ławiej by bylo jakbys nie mial komfortu, bo uniwerslany sterownik domykania, zamknie szyby jak podasz i 1sekundowy impuls.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Pilot ma nawet 5 przycisków :D
Korzystać i tak będę z max 3
Diody do odseparowania - oczywiście jak i w kierunkach :D
a ingerencja , hmmmm. czemu nie jeśli tylko bym wiedział gdzie i jak.
zestawik to coś takiego http://allegro.pl/sterownik-c-zamka-vw- ... 37087.html
a to co chce dodać to coś takiego http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-zw ... 06344.html

myślę że się sprawdzi.
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Marianoo""]Pierwsza podstawowa rzecz ktorej nie napisales, bo mozliwe, ze sie mylisz jak kolega wspomnial.
Zrob test. Wsadz kluczyk w zamek drzwi kierowcy, przekrec go na otwieranie i w takiej pozycji przytrzymaj. Jesli szyby sie zaczna opuszczac to modul komfortu jest[/quote]

Oczywiście że jest, pisałem o tym na początku :beach:

[quote=""Marianoo""] i poszukaj jak kolega poradzil domykania od astry, bo tam kiedys pisalem komus[/quote]
a gdzie? to szukać, na forum astry?
:)
Moja srebrna strzała
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Wpisz w google "domykanie szyb opel astra 2" a tu masz przykład:
http://www.astra.auto.pl/dzial-technicz ... el-astra-g
ODPOWIEDZ