Pukanie w kole

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek12345
Newbie
Newbie

Pukanie w kole

Post autor: Tomek12345 »

Witam.
Przy ruszaniu na prostych kołach do przodu i tyłu, słychać w przednim prawym kole dość głośne puknięcie. Wymieniłem ławę z wahaczem, ustawiłem zbieżność i geometrie i nic nie pomogło. Byłem na stacji diagnostycznej na szarpaku i wszystko wyszło ok. Rozmawiałem z paroma mechanikami i żaden nie wiedział co to jest. Proszę o pomoc, może ktoś z was spotkał się kiedyś z podobnym przypadkiem i mi napisze co morze być przyczyną tych odgłosów.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Sprawdź jeszcze przeniesienie napędu. Na szarpaku nic nie wyszło bo samochód stoi w miejscu.
Czy takie puknięcie słychać również przy skręconych kołach? Czy puknięcie jest jednorazowe?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

ja mam podobny problem, ale przy ruszaniu na skręconych kołach. Mój mechanik powiedział, że to sprężyna w gwincie ociera. Wymieniłem łożyska z przodu i dalej to samo. Podczas jazdy tego nie ma. Tylko przy ruszaniu i tylko w prawym kole.
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
T
Tomek12345
Newbie
Newbie

Post autor: Tomek12345 »

Puknięcie jest jednorazowe, na skręconych kołach jest podobnie, w czasie jazdy przy skręcaniu nie słychać nic niepokojącego.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Może być uszkodzona kula w przegubie. W takim przypadku do wymiany cały przegub.
Uszkodzenie kul objawia się stukami i uderzeniami przy zmianie obciążenia np. przód - tył
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

mam przy skręcaniu podobnie, i w moim przypadku jest to przegób na 95%
Jak nie skręcam wszystko ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”