Co robi chip gdy nie dostaje danych z czujników temperatury silnika?
Lub danych o obrotach silnika?Czy przymuje jakieś domyslne wartosci i i na tej podstawie dobiera mieszankę paliwa?
Nie wiem czy temat był, jesli tak to sorki, ale mam bardzo limitowany net i nie przegrzebywalem google.
Zastanawiam sie jaką temperature silnika przyjmuje chip jeśli nie dostaje danych z czujnika temperatury, czy jest to 0 stopni, czy 50 czy też 100 stopni.
Być może przez zepsuty czujnik samochod nie chce mi odpalać
Wie ktoś coś takiego może? :]
[quote=""rat4""]chodzi mu o komputer sterujący,
jeśli nie dostaje danych to wchodzi w tryb awaryjny i dostaje średnią mieszankę tzn troszkę za dużą.[/quote]
Czyli jesli czujnik nie dostarcza danych o temperaturze silnika to mieszanka jest mocniejsza niż zwykle?
Czy może być jednak zbyt słaba aby uruchomic zimny silnik?
Kiedyś czytałem o chip'ach i tańszą alternatywa jest wlutowanie odpowiedniego rezystora na przewodzie czujnik temperatury a komputer. Czujnik zaniża temperaturę silnika, który potrzebuję bogatszą mieszankę co przekłada się na większe spalanie ... A więc nasuwa się pytanie ... Czy warto?
czyli jak jest uszkodzony czujnik temperatury to mozesz miec takie cyrki z odpalaniem jak napasałes :!:
na zimnym za duzo podlewa i dlatego auto ciezko odpala,bo komp mysli ze temp silnika jest odpowiednia
I dokładnie tak jest
Dziś rano odłaczyłem czujnik temperatury i samochód odpalił bez najmniejszego problemu...
Widocznie czujnik podawała komputerowi 120 stopni i chip robił miesznakę na gorący silnik, podczas gdy silnik zimny był,Odłączenie czujnika spowodowało że chip przyjął awaryjną wartoś i silnik odpalił...