Wymiana płynu chłodniczego w 1,3

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
axit
Raczkujący
Raczkujący

Wymiana płynu chłodniczego w 1,3

Post autor: axit »

Czy jest jakiś korek spustowy, czy trzeba ściągać jakiegoś węża i skąd najlepiej?
Jakim płynem zalać ponownie układ? I czy da siego czymś zastąpić?
Ile płynu wchodzi do układu w silniku 1,3?
BTW czy jest jakaś elektroniczna wersja sam naprawiam / instrukcja obsługi gdzie będą podane takie właśnie dane. (rodzaje żarówek, rodzaje i ilości płynów olejów, iśnienia itd)
Awatar użytkownika
kobzuch
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kobzuch »

Korka nie ma, trzeba ściągnąć przewód. Ilość płynu to 5,6L. Zobacz tutaj viewtopic.php?f=25&t=121 Masz tam knigę z cyklu "Sam naprawiam", ściągnij i sobie popatrz. Wszystko ładnie wyjaśnione z rysunkami.
"Wszystko co po nas, przyjdzie niechybnie,
Napewno będzie dobre, ale... brzydkie"
P. Rogucki
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""kobzuch""]Korka nie ma, trzeba ściągnąć przewód. Ilość płynu to 5,6L. Zobacz tutaj viewtopic.php?f=25&t=121 Masz tam knigę z cyklu "Sam naprawiam", ściągnij i sobie popatrz. Wszystko ładnie wyjaśnione z rysunkami.[/quote]

Dzięki
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

płyn spuścisz dolnym wężem od chłodnicy, jak masz dostęp do sprężarki można do dodatkowo wydmuchać przez zbiorniczek wyrównawczy. Co do płynu polecam koncentrat G12 do rozrabiania musisz kupić 2 butelki 1,5 litrowe i wodę destylowaną do rozcieńczenia. Jeśli chodzi o cenę koncentratu to warto pochodzić i popytać. Ja kupiłem w ASO skody 29 zł za 1,5 l. POZDRO :D :D :D
a
axit
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""mario6n""]płyn spuścisz dolnym wężem od chłodnicy, jak masz dostęp do sprężarki można do dodatkowo wydmuchać przez zbiorniczek wyrównawczy. Co do płynu polecam koncentrat G12 do rozrabiania musisz kupić 2 butelki 1,5 litrowe i wodę destylowaną do rozcieńczenia. Jeśli chodzi o cenę koncentratu to warto pochodzić i popytać. Ja kupiłem w ASO skody 29 zł za 1,5 l. POZDRO :D :D :D[/quote]

Sprężarki nie mam, ale wiem że jak zakręcę silnikiem (bez odpalania ) to ładnie wszystko wyleci - no może prawie wszystko. A te preparaty z allegro coś warte czy lepiej nie ryzykować zakupu na allegro tylko isc do ASO/ sklepu
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""axit""]A te preparaty z allegro coś warte czy lepiej nie ryzykować zakupu na allegro tylko isc do ASO/ sklepu[/quote]

Kup oryginał G12 w sklepie motoryzacyjnym ja kupiłem w ASO Skody jest taniej niż w VW a płyn jest ten sam tylko z napisem '' Skoda " na butelce :D :D :D
o
ortegus
Newbie
Newbie

Post autor: ortegus »

a ja mam jeszcze pytanie do was: czy trzeba wyciągać termostat, czy płyn chłodniczy z silnia wyleci cały jak sie sciagnie dolny waż od chłodnicy? i ile sie mieści płynu w 6N2 1.0l :scratch:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

płynu niby ma być 5,6 L a mi wyleciało mniej i jak zalałem nowy borygo to zmieściło się jakieś 3 litry z hakiem,
trudno jest cały płyn wypompować z układu także nie ma co się oszukiwać i kupować 5 litrów płynu tylko raczej w butelkach litrowych, (no chyba że taniej wychodzi) potem mniej ci zostanie na dolewki.
Termostacik możesz wyciągać ale niekoniecznie, ja bym go zostawił w spokoju bo podatny jest na uszkodzenia przy demontażu także lepiej odpuść sobie sciąganię chyba że chcesz wymienić na nowy.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”