Kupilem sterownik do zamykania auta pilotem, po 2 dniach meczenia sie z kolegą podlaczylismy to, działa jak ma działac, ale jest jeszcze kabel na ktorym po zamknieciu jest na 30s minus. Czyli chyba do domykania szyb. kolejne 2 dni meczenia sie i nie zrobilismy tego bo nie wiemy jak.czytalem tutaj sporo, ze trzeba na przekazniku cos tam zrobic aby bez zaplonu działały dzyby, to zrobilismy, ale co dalej? gdzie podlaczyc ten kabele,k na ktorym jest minus przez 30s?
klocek, daj konkretnie foto, moze skan z instrukcji montazu tego co kupiles.
Jesli uniwersalny modul domykania to tego przewodu co pdaje przez iles tam sekund mase nie musisz nigdzie podpinac. Ja np kupilem modul na 4 szyby, a ten przewodzik podpialem pod szyberdach, bo ori szyber ma modul domykania chociaz malo kto to wie, ale przewod nie istnieje. A koledze ten przewod podpialem pod oswietlenie wnetrza, czyli jak szyby sie domykaja to ledy we wnetrzu sie pala i widzi wieczorem czy szyby sie zamknely, tak chcial i tak ma:)
no dobra, ale zanim zaczne dłubac, to chce sie dowiedziec czy ten sterownik ktory mam wystarczy aby domykac szyby czy musze dokupic cos jeszcze? mam przy sterowniku kabelek na ktorym przez 30s mam minus, czytalem te tematy i wiem ze szyby działaja po wlaczeniu zapłonu, to moge obejsc i szyby bede mogl otwierac i zamykac bez zaplonu. Wystarczy to ze podebne gdzies ten kabelek czy musze kupowac cos jeszcze? dodam ze chcial bym aby domykaly sie szyby i open air
Kolego ściągnij sobie z mojego chomika plik w PDF na temat podłączenia sterownika, znajdziesz w nim schemat jak podłączyć przekaźnik (musisz zamienić - na + i będzie ok, niepotrzebny jest moduł komfortu, wystarczy przekaźnik za 3zł).
to ja juz całkiem nic nie rozumiem. Sciągnąlem cos z chomika jakis poradnik pewnie nie od Ciebie, tam opisane jest bardzo dokladnie jak to zrobic, niestety waruniem domykania szyb jest moduł komfortu, jeszcze w innym temacie znalazlem to ze szyby i szyber dach sa zamykane minusem (jeden przekaznik) wiec skor minusem to myslalem ze wystarczy podac gdzies tam minus i sie zamkną i wlasnie chcialem zapytac gdzie.
Do kolegi szmic: pod jaką nazwą mam szukac tego pordnika?
Dobra, okazało sie ze ten poradnik był chyba twój i dalej nic nie rozumiem
[quote=""klocek""]no dobra, ale zanim zaczne dłubac, to chce sie dowiedziec czy ten sterownik ktory mam wystarczy aby domykac szyby czy musze dokupic cos jeszcze?[/quote]
No to jakbys poczytał inne tematy na forum to bys wiedział...
Jest kilka tematów- wystarczy szukać pod hasłem " domykanie szyb", "moduł komfortu". Ale patrz na model 6n ! Po to są właśnie tagi w tytułach, aby wiedzieć jakiego modelu temat dotyczy.
W 6n nie ma modułu komfortu, ani modułu domykania.
Do sterownika centralnego trzeba dokupić sterownik domykania szyb.
Wiem ze w polo nie ma modułu domykania szyb, tez przeszukalem na forum tematy, czytalem manual i wez tu zrozum co kolwiek jak w kazdym temacie piszą co innego. Jeden napisze ze szyby sterowane są minusem i wystarczy podac minus aby szyby sie zamkneły, a pod tym podpisze sie jeszcze kilka osob ktorzy twierzą tak samo, w innym temacie dowiedzialem sie ze bez modułu dodatkowego na ktory wlasnie trzeba podac minus a on zrobi reszte(zamknie szyby) nie obejdzie sie, a kolega szmic napisał znów co innego, ze wystarczy przerobic minus na plus i nic wiecej nie potrzebuje, a w tym poradniku jest wlasnie ze w aucie musi byc domykanie szyb z kluczyka,
Gdyby wszystko było jasne nie zakładał bym tego tematu,
Jak widzisz kazdy pisze co innego..
[quote=""klocek""]w innym temacie dowiedzialem sie ze bez modułu dodatkowego na ktory wlasnie trzeba podac minus a on zrobi reszte(zamknie szyby) nie obejdzie sie, a kolega szmic napisał znów co innego, ze wystarczy przerobic minus na plus i nic wiecej nie potrzebuje[/quote]
Z całym szacunkiem ale szmic się myli.
U siebie w aucie mam domykanie szyb zamontowane. Ja tego nie montowałem, ale wiem, że na forum było wyjaśnione jak to podłączyć- z tego co pametam był link do forum polosquad, gdzie ktoś rozkminił jak pozamieniać kable przy włącznikach od sterowania szyb.
U mnie
- jest sterownik centralnego
- jest osobno moduł domykania szyb
I tego się trzymaj ! bzyku777 to był dobry mózg - mnóstwo manuali zrobił i u siebie montował też domykanie
dobra wieczorem zamowie sobie na alledrogo jakis moduł. Jak ktos bedzie chcial pomoc to niech wstawi mi gotowy link do jakiegos w miare taniego, dobrego modułu dzieki ktoremu bede mogl zamykac szyby z pilota
dzieki Juz wszystko jasne, tylko jeszcze jedno małe pytanie
Mam 2 szyby el. czyli kupic moduł na 2 szyby czy na 4? bo chce aby open air sie domykał tez.
Jak bym kupił na 4 szyby, to mial bym 4 wyjscia, 2 na szyby, jeden na openair a jedno bym wolne zostawil, Ewentualnie moze da sie jakos zrobic domykanie dachu inaczej
Upewnij sie czy open air nie ma domykania oryginalnie. Malo kto wie, albo nikt ze np ibiza z lat 99-02 z szyberdachem ma domykanie. Przewod ma wyciagniety do wtyczki pod kierownica i tam sie konczy i dalej nie idzie. Wystarczy na ten przewod podac mase i szyber sie zamknie, bez jakichkolwiek dodatkowych modulow.
Ten przewod ktory daje mase przed 20s, o ktory sie pytales ja podlaczam wlasnie pod szyberdach i jak ktos ma 2 drzwi to moduly2drzwiowe; 4 to cztero drzwiowe a szyber pot przewod podajacy mase.
Ale czy open air tez ma ori domykanie to trzeba sprawdzic:)
Sterownik centralnego zamka posiadający linię komfort czyli ten kabelek na którym pojawia się przez jakiś czas masa służy do wyzwolenia modułu komfortu(domykania szyb).Owszem aby szyby się domykały potrzebujemy podania masy,przecinasz kabelek z pinu nr 1(wyłacznika szyb) idącego do silniczka i podłaczasz moduł domykania który wyzwolony poda masę na kabelek idący do silniczka,nie wyzwolony bedzie mostkował przełącznik by szyby działały normalnie-cała zasada działania
pozatym poszukaj modułu na szyby+linia na szyberdach bo są i takie w sprzedaży
ważne jest aby ominąć przekażnik od szyb inaczej moduł domykania nie ma sensu ponieważ będzie musiał być włączony zapłon
pozatym moduł przeważnie ma zabezpieczenie przeciążeniowe i wydajne przekażniki bo obciążenie dochodzi do kilku amper
powodzenia