[86c/2f] Lustra z golfa MK2 do 86c2f

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Krychu2f
Newbie
Newbie

[86c/2f] Lustra z golfa MK2 do 86c2f

Post autor: Krychu2f »

Siema. Przedstawię wam jak ładnie założyć elektryczne lusterka do naszego Polo z Golfa MK2 niestety mam mało zdjęć ale postaram się wszystko ładnie wytłumaczyć.
Potrzebne nam będzie:
-Wiertarka
-Kilka wierteł do 10mm max
-Flamaster
-Tektrura
-Śrubokręt gwiazdkowy
-Klucz płaski 24
-Szlifierka stołowa
-Pilnik

Wiadomo zaczynamy od zdjęcia boczka, jest on zamocowany na 4 śrubach. Dwie są pod rączką
Obrazek

oraz dwie przy zamku, ramkę wokół klamki musimy wysunąć do tyłu. Następnie od góry boczka odginamy lekko uszczelkę pod nią są takie dzyngulatorki na których trzyma się boczek i zawija się o niego materiał, od strony zawiasów są 2 zatrzaski, trzeba lekko pociągnąć na chama i wyskoczy.

Boczek mamy już zdjęty teraz trzeba odkręcić stare lusterko tutaj przyda się klucz 24
zdejmujemy do tego też trójkącik w rogu drzwi pod którym są 2 śrubki.
Obrazek
Obrazek
Po odkręceniu lusterka przystępujemy do najważniejszej części pracy czyli dopasowania lusterka.
Tutaj przydaje nam się kartonik lub tekturka i flamaster do zrobienia szablonu
Obrazek
najpierw robimy otwory w tekturze z lusetrka z MK2 potem je osbijamy na drzwiach i wiercimy otwory i docinamy łądnie tekturę po zrobieniu szablonu zabieramy się za lusterko
Obrazek
potem rzeźbimy lusterko szlifierką stołową i wygładzamy pilnikiem ostre krawędzie, dla estetyki można też porzeźbić stary trójkącik z pod ori lusterka.
Efekt końcowy:
Obrazek
Obrazek
Teraz najtrudniejsze podłączenie elektryki.
Potrzebne nam będą:
-Nóż
-Gumówka (docięcia drzwi)
-Otwornica (ja miałem 15mm)
-Klucz nasadowy 15
-Mały śrubokręcik
-Młotek
-Gumki między drzwi( żeby przeprowadzić przez nie kable)
-Lutownica
Do tej części brakuje mi zdjęć, a w sumie są bardzo ważne ale dobra.
Najpierw zdejmujemy drzwi i robimy otwornicą otwory na przeciągnięcie kabli. Trzymają się ona na 2 śrubach na klucz 15, śrubokręcik i młotek potrzebny jest do rozłączenia ogranicznika, który trzyma się na bolcu i blaszce. Po zdjęciu drzwi robimy otwory i przeciągamy całą elektronie, ja zrobiłem tak że uciąłem kable od lusterek do pewnego miejsca i przeciągnąłem kable z auta do drzwi a następnie polutowałem, tak samo robimy z obu stron. Ważne aby przy podłączeniu prąd do lusterek dochodził po przekręceniu stacyjki, żeby tak było zdejmujemy osłonę stacyjki i znajdujemy żółto czarny kabel. Przecinamy izolację wpinamy się tam z okablowaniem od lusterek i lutujemy, następnie owijamy izolacją i lusterka ładnie działają.
Gumówka potrzebna jest do zrobienia miejsca na przełącznik jeśli ktoś chce mieć tak samo jak ja. Wykonujemy hirurgiczne cięcie jakoś tak jak idzie czerwona linia
Obrazek
trzeba jeszcze porzeźbić sklejkę od boczka i wszystko pasuje jak orginał
Z drugiej strony do zaślepienia dziury po sterowaniu kijem użyłem kawałek plastiku po czym nakleiłem stickera żeby nie było wiadomo o co chodzi :mrgreen:
Efekt końcowy:
https://lh5.googleusercontent.com/-xlR05a1_w5w/T_IVlizXwgI/AAAAAAAAAMs/AX4Ve7-rOE4/s692/2012-07-02+18.40.37.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-RbGfEljn_cw/T_IVgPfSe7I/AAAAAAAAAMU/C-ftswDCKrc/s692/2012-07-02+18.39.52.jpg

Mam nadzieję że się przyda jeżeli coś źle napisałem proszę pisać i poprawię.
b
bajker
Newbie
Newbie

Post autor: bajker »

Witam, a czy probowal ktos przelozyc sama elektryke do ori luster z polo? tzn, zeby bebechy od el. luster golfoskich wlozyc z obudowy luster orginalnych...??
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Gdzieś na forum wyczytałem, że pasują P&P z audi 100. Cały środek - ta biała grzechotka pasuje do oryginalnego lusterka w POLO).
z
ziko_tczew
Początkujący
Początkujący

Post autor: ziko_tczew »

A zamianst wsadzac elektrycznych czy te lusterka na linki z golfa 2 tez beda do nas pasowac. znaczy czy te linki sa tak dlugie ze podejda w orginalne polowkowe mocowanie tego pokretla ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”