witam, mam taki problem polegajacy na tym, iz pulsuja/migaja mi swiatla oraz oswietlenie wewnatrz wraz z zegarami, wraz z pulsowaniem slychac z pod maski dziwny dzwiek jakiegos urzadzenia (nie wiem co to za urzadzenie) które pracuje tak jakby w rytm tych migajacych swiatel, czasem po jakims czasie wlacza sie kontolka od wspomagania i wspomaganie sie wylacza i wtedy i pulsowanie swiatel i ten dzwiek ustaja. Bylem juz w dwóch miejscach i wymieniono mi regulator napiecia wraz ze szczotkami oraz kolo pasowe w alternatorze ale nie dalo to efektu, czy wie moze ktos co to moze byc??
Miałem podobny przypadek w golfie, trafione było lożysko wirnika alternatora i nie stykała jedna z faz, ponieważ akumulator był ciagle niedoładowany uleg uszkodzeniu. W moim golfie pasek napędzal tylko alternator, u ciebie może być uszkodzone coś innego i przychamowywac pasek. Myśle ze trzeba zdjąć pasek i zbadać czy wszystko jest ok jak tak to rozebrać alternator. Akumulator masz ok?
Te pulsujące światła i dziwny dźwięk spod maski to czujnik skrętu wspomagania kierownicy. Do wymiany. Właśnie usuwałam tą usterkę w swoim Polo. Koszt nowej części to 900zł, jednak ja oddałam zepsutą do VW i nowa była tańsza - 525zł
Od wymiany wszystko gra i jest ok.
Julia, ja też właśnie myślałem że to czujnik skrętu, dzis byłem w serwisie Bosh service w warszawie i mi powiedzieli że cała pompa wspomagania do wymiany a na komputerze wyskoczył też błąd tego czujnika skrętu, więc sam już nie wiem bo może wystarczy wlasnie ten czujnik wymienić zamiast pompy. A czy miałaś te same objawy? tzn oprócz warczenia spod maski w rytm migających świateł, jeszcze cos takiego że jak już dlugo i intensywnie warczy to po jakims czasie przewaznie wlacza sie kontrolka od wspomagania i kierownica usztywnia i wtedy ustaje i warczenie i miganie ??