[6n2] Renowacja plastików opalarką

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

[6n2] Renowacja plastików opalarką

Post autor: Bonaventura »

witam szukając jakichś informacji na temat odnowienia i usunięcia rys z plastików w samochodzie natknąłem się na coś takiego http://jadewblasku.pl/regeneracja-plastiki-opalarka

Czy ktoś już stosował taki zabieg ?? czy jest on bezpieczny dla naszych plastików bo wiem że nie wszystkie plastiki nadają się do takiej operacji
"Marzenia kształtują naszą wyobraźnię"
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: yoker1988 »

ja widzialem tylko ten filmik ale nei testowalem tego wiec nic wiecej nie powiem ale wyglada to dobrze przynajmniej na filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=FSmn7rAbnEs
Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

Też go widziałem i jestem mocno zainteresowany :crazy: :crazy: chciałbym w ten sposób odnowić : tunel środkowy i plastik pod kierownicą i schowek. Chyba że znacie jakiś inne sposoby dobre na przywrócenie czerni i zniwelowaniu rysek nie są one głębokie.
Y
Yzf 250
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Yzf 250 »

Siemanko. Ja odnawiałem tak plastiki w moim motocyklu (kiedyś) Powiem tak. Dobry sposób lecz plastik traci właściwości tzn. Bardziej się odkształca, szybciej zmienia kolor ( jak go wygniesz, naciśniesz). Zejdzie na pewno przebrarwienie lecz rysy musisz b, drobnym papierem wodnym zniwelować :)
Awatar użytkownika
firstborne
Początkujący
Początkujący

Post autor: firstborne »

[quote=""Yzf 250""]Siemanko. Ja odnawiałem tak plastiki w moim motocyklu (kiedyś) Powiem tak. Dobry sposób lecz plastik traci właściwości tzn. Bardziej się odkształca, szybciej zmienia kolor ( jak go wygniesz, naciśniesz). Zejdzie na pewno przebrarwienie lecz rysy musisz b, drobnym papierem wodnym zniwelować :)[/quote]

Niektóre opalarki posiadają regulację temperatury (elektryczną i manualną - pokrętłem). Wiadomo, że mając taką opalarkę, bez tej opcji istnieje większe ryzyko spartolenia sprawy, poza tym masz rację, plastik po takim zabiegu staje się mniej trwalszy, ale można zmniejszyć to do minimum używając opalarki z rozwagą. Sam zwróciłem uwagę, że ten efekt naprawdę daje radę, bo często podgrzewam np. węże PVC, gdzie sytuacja ma się podobnie, po tym ładnie to błyszczy, a po przecieraniu nie schodzi.
Obrazek
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

Bonaventura na plastiki wewnętrzne bardziej bym proponował jakiś lakier, boll strukturalny do plastiku albo jakieś zwykłe lakiery matowe, jest kilka osób na forum co zmieniało kolory plastików i nie narzeka na trwałość :) z tą opalarką chyba by nie wyszło we wnętrzu, nie wiem jakie masz uszkodzenia, ale z tego co widziałem to traktowanie opalarką ma za zadanie zniwelowanie przebarwień plastików, wewnętrzne plastiki nie mają tendencji do nierównomiernego blaknięcia, dlatego wydaje mi się, że to się nie sprawdzi we wnętrzu :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Y
Yzf 250
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Yzf 250 »

[quote=""Toto""]Bonaventura na plastiki wewnętrzne bardziej bym proponował jakiś lakier, boll strukturalny do plastiku albo jakieś zwykłe lakiery matowe, jest kilka osób na forum co zmieniało kolory plastików i nie narzeka na trwałość :) z tą opalarką chyba by nie wyszło we wnętrzu, nie wiem jakie masz uszkodzenia, ale z tego co widziałem to traktowanie opalarką ma za zadanie zniwelowanie przebarwień plastików, wewnętrzne plastiki nie mają tendencji do nierównomiernego blaknięcia, dlatego wydaje mi się, że to się nie sprawdzi we wnętrzu :)
[/quote]
Dokładnie. Rysy staną się tylko delikatnie płytsze i będą mniej chropowate. Plastiki w samochodach nie są narażone tak na zginanie. Ma ktoś jakiś sprawdzony szprai :)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

tak jak pisałem wcześniej, jeżeli chcemy strukturę zrobić to boll strukturalny do plastiku, same plastiki są już w strukturze więc wystarczy zwykły, najlepiej matowy kolor moim zdaniem, a najlepiej by było z pistoletu pociągnąć razem z utwardzaczem żeby to trwalsze było :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odzew :)) myślę że dam sobie spokój z tym na razie chyba że wpadnie mi jakiś plastik nie użyteczny z poli to wypróbuję ten sposób a na razie zostanę przy środkach czyszczących i jakichś czernidłach :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”