[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote=""Nemesis""]Nigdzie tego nie napisałem, po prostu będę miał polerkę wraz z barankiem. Rozumiem, że potrzebuję jeszcze gąbkę do polerki?[/quote]

Proponowałbym, żebyś się sam za to nie zabierał.
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miba »

Nemesis, a ja proponowałbym, żebyś przeczytał post kuci5 kilka razy, bo kolega Ci dobrze doradza, szkoda sobie zrobić bubu na aucie.
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Panowie http://detailershop.pl/pl/p/Gloria-FM10 ... reczna/529 dobra ? na początek zabawy :) do tego jaka piana aktywna ? załóżmy 1l .
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Post autor: bartek_tychy »

Witam,

panowie przestudiowalem temat ale za chole.. nie potrafie nic wybrac a wiec nowy nabytek to golf mkII GTI czarny lakier ale styrany przez zycie prawie ze matowy, czym mozna go choc troszke podciagnac zeby jakos wygladalo z gory dzieki

pozdro
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

kolo
Na początek dobra, jednak zastanów się czy chcesz tyle "pompować"... to jest dobre do zakamarków, wnęk drzwi, czy komory silnika, miejscowo, a nie na całe auto... Jak masz myjkę ciśnieniową to dokup do niej pianownice chocby MTM + piana http://www.pielegnowacauto.pl/valetpro- ... am-1l.html

Pamiętaj, że po takim oprysku i potraktowaniu lancą z myjki nie wolno Ci wycierać auta do sucha (na aucie zostaje mimo wszystko filtr z "brudu"), piana aktywna używana jest to tzw. pre-wash'a czyli mycia wstępnego, po nim powinno nastąpić mycie właściwe na 2 wiadra.

Oczywiście to wszystko zależy od tego jak bardzo już przesiąkłeś detailingiem :grin:
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Jak ktoś nie ma myjki i pianownicy do niej, to ręczna pianownica jest dobrym wspomaganiem podczas mycia na bezdotyku ;)
Podpowiedziałem już Konradowi o możliwości przeróbki opryskiwacza Marolex na pianownice- info o tym, łatwo można znaleźć na necie.
Litrowej piany VP(ValetPro) sie nie opłaca kupować :glare: Korzystniej wychodzi kupić 5l i ewentualnie po odlaniu odsprzedać resztę ;)

bartek_tychy jeśli chcesz ręcznie to: UC- czyli Ultimate Compound na aplikatorze zwanym german(używasz jego twardszej strony- przeważnie żółta)
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Post autor: bartek_tychy »

a powiedzcie jeszcze czym odswiezyc nieco zniszczona skorke na siedzeniach ?
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

Marolex to dobry szatan na przeróbkę pod pianownice:) Najlepiej kupić 2l-ówke, ale 1,5 l spokojnie sie obleci całe auto :) Typu polo ;)

co do Piany aktywnej to tak jak Krzychu napisał lepiej kupić 5l odlać sobie polowe resztę pogonić ;) lepiej sie na tym wyjdzie, a tego "koncentratu" leje sie malo a pieni jak szatan :)

No i co najważniejsze aby kupic z neutralnym pH :) (piane)

Jak jakieś info potrzeba to piszcie do mnie albo do Krzycha ;) pomożemy :P

Podczas mycia na Bezdotyku spojrzenia ludzi :D BEZCENNE :grin: :crazy:
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Marolex rulez, do własnego użytku styka - przecież nie robicie 10 aut dziennie żeby biadolić na pompowanie. Pianownica do myjki to nie jest wcale złote rozwiązanie ze względu na praktycznie niemożliwy do oszacowania stosunek woda:piana bo do "wyrzucenia" tego litra ze zbiorniczka przez lancę przelatuje ze 20l wody. Przy lepsiejszych czyt. droższych pianach okazuje się, że jest to cholernie nieekonomiczne chcąc zachować zalecane stężenia. W Marolexie robisz dokładnie takie stężenie jak chcesz zależnie czy to tylko lekki bezpieczny dla wosku prewash czy hardkorowy zajzajer na jakiegoś paździocha ;)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

nie mam myjki swojej, teściu ma ale nie bede kupował osprzętu do jego myjki :D myślę nad glorią albo samemu z marolexa zrobić :)
Kedy ?

Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Marloex tańszy i myślę ze dla twojego użytku 2l były by wystarczające ;) w OBI 2l kosztuje 43zł ;) + dysza, filc, olejek do smarowania tłoczyska ;) wyjdzie Cie około 60zł moze lekko drożej :) chyba ze dostaniesz dysze osobno to taniej. Ja dysze kupiłem na kosmetykaaut.pl
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Marcinek
no takie 2l byłyby ok myślę :D Delfin jednak trochę wiekszy jest od Polo więc wiesz :D
Kedy ?

Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

1,5 l starcza na dość dużo :) jeszcze zależy jaką piane kupisz. Moja wmiare jest i 1,5l mozna pryskać i pryskać ;)

Land rovera też obleciałem (bez dachu bo nie sięgam :crazy: ) i toche zostalo ;)
F
Freshu6
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Freshu6 »

Panowie jaki QD pod Wosk Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax tylko taki w miare z ceną
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Na sealanta to sealanatowy QD czyli hicior tego sezonu Sonax Brillant Shine Detailer :D ew FK Extra Slick
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”